自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

仲有d hr 張嘴臉 真係衰到貼地,好似狗眼看人低,本身cv 已經寫曬 學歷同經驗,上到去又彈三彈四,真係好鬼嬲。其實講到尾都係想壓價,傾價錢 其實係可以,但用呢d 手段,真係好嬲。

我EQ 都高,通常見招拆招,呢d 公司去到最後有offer 比我,我都會狠狠reject offer.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

milk323 發表於 18-11-14 11:57
「你有小朋友都需要份工架啦」呢句真係難聽過粗口。全世界得佢一個請人?唔打佢份工會死?打工係等價交換 ...

簡直係難聽過粗口啦

目的都係想我減人工去做姐,我就話唔減,仲講佢公司福利好好,一年有7日大假,做三年之後就會加一日,max 10日,老闆仲補多句,新年會放多幾日,不過會扣假

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Angel_Rose 發表於 18-11-14 12:06
到依加我仲記得個阿嬸啲咀面

當時都搵到另一份暑期工,吳洗做依份

好彩

子爵府

milk323 發表於 18-11-14 11:57
「你有小朋友都需要份工架啦」呢句真係難聽過粗口。全世界得佢一個請人?唔打佢份工會死?打工係等價交換 ...

最搞笑
有次去到final in.
老闆問:「可唔可expect salary 低少少。返工唔係只係為錢,我地公司好有前景。」

我心諗~返工梗係為錢。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

可能試過理人價又成功得逞

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

真心,hr係有存在既價值,勞工法例,幫手計糧計假……但真係想求下佢地唔好再in人,請人已經好難,佢地又成日screen走哂d人,我起碼有3個同事hr係咁話唔掂我地點都要見要請最後都不知幾做得野!有時佢地見係fresh grad黎im junior又為難人!自己又後生又扮哂有人生閱歷,明明出唔起個人工又叫黎in,我對住佢地真係想暈

大宅

tommyxsarah 發表於 18-11-14 13:10
Accountant 20k 都無
定學歷經驗唔夠

有大學學位,冇牌,但有十幾個工作經驗。
真心覺得cheap,最慘係俾上司話做咩見工時唔講清楚

珍珠宮

tommyxsarah 發表於 18-11-14 13:22
最搞笑
有次去到final in.
老闆問:「可唔可expect salary 低少少。返工唔係只係為錢,我地公司好有前景 ...
同意,記得有次,間公司問我不如做義工
問我果個係直屬上司,不是hr

伯爵府

回覆樓主

想問一下其實係咪可以拎番或撕爛份application form

子爵府

Angel_Rose 發表於 18-11-14 13:10
所以我次次都話無帶相,入職後先補返

有啲公司好衰,表面上扮請人其實想拎資料

想拎d人工參考。
我之前見某地產發展商的engineer 仔位。
俾個HR用英文in. 但佢英文又唔係好
之後見management, 5個見我一個,唔個以為in manager

子爵府

Kinki1102 發表於 18-11-14 13:34
有大學學位,冇牌,但有十幾個工作經驗。
真心覺得cheap,最慘係俾上司話做咩見工時唔講清楚
...

我同您同事一樣 title 未有牌 ,十年exp
都唔止呢個價
叫佢搵過拉 ,出面25-30k 大把interview

子爵府

Angel_Rose 發表於 18-11-14 13:35
同意,記得有次,間公司問我不如做義工
問我果個係直屬上司,不是hr

佢地都傻傻地

公爵府

pomanlife 發表於 18-11-14 13:21
簡直係難聽過粗口啦

目的都係想我減人工去做姐,我就話唔減,仲講佢公司福利好好,一 ...

7日咁多呀 比緊勞工法例最低要求仲好意思話福利好

大宅

tommyxsarah 發表於 18-11-14 13:44
我同您同事一樣 title 未有牌 ,十年exp
都唔止呢個價
叫佢搵過拉 ,出面25 ...

我同事4x,就黎50,可能驚難係出面揾到工,但真心,都冇可能得19k囉

男爵府

回覆樓主

係啦!呢D公司唔怕開佢名!
我開先!十幾年前見中電,山長水遠要通宵,in 完話請但差之前嗰份幾千蚊人工,個hr 都short short 地
利申:支持祖國 反對移民

彩鑽殿

milk323 發表於 18-11-14 13:47

仲有,見工時話,佢哋公司有人會準時走咁肉酸架

彩鑽殿

milk323 發表於 18-11-14 13:47

好多喇max10日嘛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

終極熊貓 發表於 18-11-14 12:03
應該係B中標?

係wor,改返先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 18-11-14 13:21
簡直係難聽過粗口啦

目的都係想我減人工去做姐,我就話唔減,仲講佢公司福利好好,一 ...

Cheap到個點

首頁

尾頁

跳至