自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

pomanlife 發表於 18-11-14 13:55
好多喇max10日嘛

其實仲衰過奴工法例,max 應該係14日

可能佢公司啲員工全部都過唔到第五年

子爵府

Kinki1102 發表於 18-11-14 13:48
我同事4x,就黎50,可能驚難係出面揾到工,但真心,都冇可能得19k囉
...

真心
50 都可以仲有market 架叫佢比心機

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我相信D HR有時為左達到佢地自己嘅指標,例如達到「篩選幾多人出黎」或「平均面試過程幾耐」,就會做埋晒d白痴低能決定
好多時「壓價」幫公司慳錢係指標之一
我地試過headhunter爆料,話我地HR壓佢價,所以好老實講,有好嘅candidate 都俾第二間公司揀先
我老闆當然慶到著火!因為HR決定令人材流失,我地高管講緊年薪幾百萬唔係易搵,點會唔慶丫

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

milk323 發表於 18-11-14 14:00
其實仲衰過奴工法例,max 應該係14日

可能佢公司啲員工全部都過唔到第五年

In 我嗰個話佢做左廿幾年

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wwyo 發表於 18-11-14 15:36
呢樣真,首先呢個電腦時代都要人用手寫都已經晒時間,
比左cv仲要再填佢份表,真係罰抄咩
...

我覺得係公司要保障自己,make sure個申請人親自披露個人資料,同簽名同意申請文件中各樣條款

男爵府

bubu7 發表於 18-11-14 13:40
想問一下其實係咪可以拎番或撕爛份application form

同問

珍珠宮

畀面勳章

我都好憎呢d. 百撞
佢地見下當然冇所謂, 我有成本

王國長老

861014 發表於 18-11-14 16:37
同問

撕都無用啦,個人資料已email晒

珍珠宮

pomanlife 發表於 18-11-14 14:50
In 我嗰個話佢做左廿幾年
哦,原來佢等退休

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-11-14 17:42
撕都無用啦,個人資料已email晒

自己資料唯有算數,但有d form要填家人資料呀

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-11-14 11:33
我公司有件奇妙事件仲好笑
某部門請人,咁正常abcd部門都有人試
a同事見成左(口頭通知ok),點知過幾日hr ...

公司沒有秘密的

大宅

回覆樓主:

呢d HR同公司最cheap! 浪費大家時間

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Angel_Rose 發表於 18-11-14 17:56
哦,原來佢等退休

有可能,不停sell 我話佢公司福利好,當我未出來做過野既妹妹仔咩

別墅

Yeta 發表於 18-11-13 19:20
個個好似失憶咁?你比唔到或差太遠就唔好叫我泥啦,泥到差一大忽話比唔到
...

比唔到又叫人見

彩鑽殿

Charlotte_mom 發表於 18-11-14 13:58
Cheap到個點

呢啲老闆覺得比offer人係益左人,而唔係佢cheap

男爵府

我之前試過見工,見完HR啦,叫我等見下一round, 等了又等,等左一個鍾, 原來係佢地整緊test 比我做,不過最後唔夠時間所以放棄,就咁in, 我聽完佢咁講即刻臉都黑埋。真係痴線

珍珠宮

861014 發表於 18-11-14 18:01
自己資料唯有算數,但有d form要填家人資料呀
都吳明點解要填家人資料

珍珠宮

Aley1204 發表於 18-11-14 18:58
我之前試過見工,見完HR啦,叫我等見下一round, 等了又等,等左一個鍾, 原來係佢地整緊test 比我做,不過最 ...
份卷吳係一早預備好嫁咩,咁無條理的公司,入到去都吳方好

男爵府

Angel_Rose 發表於 18-11-14 19:40
份卷吳係一早預備好嫁咩,咁無條理的公司,入到去都吳方好

係喎,仲要等你成個鐘。我想講呢間係香港大地產商

首頁

尾頁

跳至