預防被盜用信用卡......

PCCW2319
|
昨天收到銀行封信, 話佢地個監察器, 監察到我去過高風險網站。為左預防網上被盜用。所以會取消我張信用卡, 會發張新卡比我。當然當時係無被盜用事件發生。

我打電話去專線問, 咁搞整所有辦新卡手續。咁我多口問, 邊d係高風險網站。佢講左1個網站名, 我即刻反應“哦…係呀!呢個高風險。 因為我有張中銀卡都被網站盜用過。”

因為張卡好少用, 所以我好快就查到係邊個網站(睇番舊statement)。

網站係5個英文字, 頭尾都係K。
美之選468
|
PCCW2319 發表於 18-11-13 19:24
昨天收到銀行封信, 話佢地個監察器, 監察到我去過高風險網站。為左預防網上被盜用。所以會取消我張信用卡, ...

開名,是什麼網站?
vita123
|
昨天收到銀行封信, 話佢地個監察器, 監察到我去過高風險網站。為左預防網上被盜用。所以會取消我張信用卡, ...

請開名
莫失莫忘
|
我估係Klook,等樓主開估
bks2014
|

Klo?k

PCCW2319
|
莫失莫忘 發表於 18-11-13 19:28
我估係Klook,等樓主開估

fionacat
|

旅遊網站?
stkyo
|
就算張卡唔用都會有機會被盜用,呢度之前都有會員講,可能有機會係銀行個邊被黑
fanny590
|
是什麼網站
PCCW2319
|
stkyo 發表於 18-11-13 19:29
就算張卡唔用都會有機會被盜用,呢度之前都有會員講,可能有機會係銀行個邊被黑
...

我覺得係銀行與銀行之間(或者叫公會??)有個機制。

大家會曾經有網站被盜用既信用卡既名單(包括網站及被盜用既持卡者)。
PCCW2319
|
fionacat 發表於 18-11-13 19:28
旅遊網站?

carolyktong
|
我都上星期收到銀行信,又係話我張咭有高風險被網上盜用危機,要我取消張咭,再發過另一張俾我!

咁啱,我真係有用過尼張咭上Kxxxk網站消費!
wcpcelia    發表於 18-11-14 17:17
BeBe媽媽    發表於 18-11-14 17:10
tsung
|
等樓主開名
艾菲BB
|
下?我有用呢間旅遊app消費過
ninachu
|

多D貼士kxxxx?
jasmineoj
|
ninachu 發表於 18-11-13 19:52
多D貼士kxxxx?

kxxxk
玩mastermind 咁
pat2331
|
jasmineoj 發表於 18-11-13 19:54
kxxxk
玩mastermind 咁