自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

祝福 ,沒事的可能很輕微早發現早醫治

大宅

回覆樓主:

要找出原因, 但不需擔心。我細個時成日心悸反胃, 一直到十幾歲發現有雜音同輕微心律不正, 證實心瓣下墜。二十多年只覆診, 不過份劇烈運動, 見血手術前服抗生素(依家指引洗牙同小手術都唔使), 絶對無問題。心臟科醫生仲話, 仔都生咗兩個有乜問題? 已經兩年無去覆診了。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

應該要照超聲波先知窿仔有幾大,同埋响心的什麼位置,唔同位置會唔同,有D位大多數會自己生番埋

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

水晶宮

回覆 曈曈媽咪 的帖子

其實發現到總好過唔知道, 入左醫院就唔洗太擔心, 放心交比醫生, 會幫你地CHECK清楚至出院
下次有事, 唔好再睇診所醫生, 睇一次冇料到, 發燒唔退, 去醫院安全D

公爵府

回覆 曈曈媽咪 的帖子

希望唔係嚴重 .

珍珠宮

減齡達人勳章

我21歲時,做身體檢查,先發現心有雜聲,之後轉介去睇心臓科醫生,做心電圖,跑步... 最後發現係心臓有個非常細嘅洞,醫生話冇藥食,亦冇需要做任何嘢。
佢話可能我天生已經有個洞,但隨著年紀增長,個洞會自己生埋,大吉利是有事就一早已有事。
不過,佢有提我唔好玩太激烈嘅運動,如突然覺得有心悸,就大大力深呼吸,和可以用手揼心口。
陀bb時提醫生我心有雜聲。我對女都12歲了,我亦40+. 我已經當自己痊癒。

伯爵府

玩具勳章

伯爵府

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,我年頭個陣同你經歷既一模一樣。睇醫生之前我一直都覺得佢個心跳得太快,就算坐定定,佢都係跳得好快,我記得哥哥個陣唔係咁。
一月尾個陣個女(4歲)高燒唔退去睇急症,個醫生聽到佢有雜音;一個月後排到期睇兒科,分別有兩個醫生黎聽,都真係聽到有雜音。
之後再排期去照心臟超聲波,心臟科醫生話佢心血管全部都係正常無野。d雜音係正常既功能性雜音
所以唔好自己嚇自己,同佢去照心臟超聲波就會一清二楚

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔洗太擔心,我姪孫係一出世就驗到心臟有個隆仔,係遺傳性架,佢亞麻同亞爸都有,但佢地幾十歲先發現,都因呢個仔出世時,醫生聽到心跳有雙重聲音,所以先發現佢亞麻同爸爸都係,到左2歲就由大脾大動脈打粒波仔上去塞返個隆,果時未塞係做唔到大量運動架,行路急就氣速,所以極少比佢跑,塞左波仔之後冇事啦,而家16歲啦肥肥大大隻.
近呢廿年心漏已經唔係重病架啦,放心啦.我3女未夠7個月出世,得6個幾月,太早呼吸個心就穿左,一直都唔知,係6,7年前先發現,醫生話個隆唔大,都30幾歲啦,冇問題,佢而家玩緊鐵人賽,所以唔洗驚咁多架.
<br><br>

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

男爵府

回覆樓主:

多謝各位關心~ 而家阿女出左院,等拎齊報告就會去政府度跟進

大宅

回覆樓主:

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

祝你囡囡早日康復

珍珠宮

曈曈媽咪 發表於 18-11-13 19:25

阿女由出世到而家8歲睇醫生咁多次,都未有檢查到……

我c6以前又係發燒燒左半年5退(食住藥就退下)之后入左急症一check兩個心瓣爛哂……要做手術換左两個人工心瓣2002年到現在長期要食薄血藥!感冒發燒一定要睇好佢,可大可小不能忽视

子爵府

畀面勳章

公爵府

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝福囡囡

首頁

尾頁

跳至