依家生仔真係唔簡單.

Jaconlen
|
排左公屋都5 年幾, 2年前同老公結婚.轉左去排家庭條path, 上年生左小寶寶.
今日打去問都仲有萬幾個家庭排係前面..
依家住套房, 每個月要7 千幾, 小朋友根本無地方爬.
得老公一個人做野. 交晒租, 水電媒得返大約8 千蚊左右,
保險費, 電話費都仲未計,
小朋友又要尿片, 奶粉, 真係計計埋埋, 係香港生小朋友真係好辛苦
sushiroll    發表於 18-11-13 20:28
333s    發表於 18-11-13 20:13
北寄貝
|
Jaconlen 發表於 18-11-13 20:06
排左公屋都5 年幾, 2年前同老公結婚.轉左去排家庭條path, 上年生左小寶寶.
今日打去問都仲有萬幾個家庭排 ...

神預言:好快會有jm叫樓主出返來做野⋯⋯唔可以靠晒老公⋯⋯唔夠條件唔好做ftm⋯⋯諸如此類。
以上意見,不代表本人立場。香港生活不簡單,只好開源節流,互勉。

米米子
|
有無屋企人可以幫手湊仔?
snowing
|
小朋友出世重多開支
wcpcelia    發表於 18-11-14 15:52
Poyau
|
生活迫人
tamacat89
|

加油啊.
香港生活迫人.
pinkywong36
|

加油,老一輩生活可能仲差我地,都一樣生同埋養到
YAC0601
|
北寄貝 發表於 18-11-13 20:10

神預言:好快會有jm叫樓主出返來做野⋯⋯唔可以靠晒老公⋯ ...

100%有人話你冇能力唔好生仔
馬明嫂
|

有時 真的要面對現實

是不是有不必要既開支要cut左佢?
或者自己出去搵野做幫補?

BGCOME08
|
呢度唔俾窮人生仔架喎
Jnam
|
記得避孕
豬吉
|
生之前唔知架咩
木土土
|

千萬唔好生多個。

捱到上到公屋,小朋友返學後你可以返part time ,有望見到好日子

無話可說
|
其實當你結婚,甚至要bb之前,已經要諗生活既問題啦,咪唯有捱,等上樓囉!而家唔同以前,以前租樓平,2公婆返工,生個b租樓住都夠錢用,但而家租金太貴,一係你做partime咁就可能唔過額既!
rean_chau
|
捱兩年 就可以返全日幼兒院,咁可以做下part time...
wcpcelia    發表於 18-11-14 15:52
moma1023
|

BB 上K1,你可以找份part time。
努力
goat
|
各位又唔需要單打其他JM, 事實生仔真要計下數,
唯一比樓主comment係, 幾窮都好, 唔好慳避孕套D錢, 唔好再生多個
castle100
|
你e+都可以排育嬰院!排住先!
pomanlife
|
rean_chau 發表於 18-11-13 20:37
捱兩年 就可以返全日幼兒院,咁可以做下part time...

呢樣真係要
72leelily
|
有得排公屋仲有希望
終有日上樓
夾心階層仲煩
樓又買唔起公屋又無資格