依家生仔真係唔簡單.

pomanlife
|
moma1023 發表於 18-11-13 20:42
BB 上K1,你可以找份part time。
努力

N11都有全日班,如明愛救世軍等
catfy
|
都排左5年幾,應該排多2,3年上到樓。到時小朋友返學可以做下part time就好好多了,加油
sasatt
|
就算派左屋
都只是多了幾千蚊洗
約萬五蚊要食要車費保險n班學費...
長遠計你都要諗下搵份工先得
yuiyui82
|
既然冇咩錢點解仲要買保險
katychan59
|
應該要諗下點面對,計下開支問題,有無啲可以cut左去?或者會唔會有家人可以幫手湊?出去返下part time?

捱得過就贏啦!加油
hnh_mami
|
Jaconlen 發表於 18-11-13 20:06
排左公屋都5 年幾, 2年前同老公結婚.轉左去排家庭條path, 上年生左小寶寶.
今日打去問都仲有萬幾個家庭排 ...

我都捱緊貴租,又係排緊第5年,好明你感受。

至於生小朋友,唔係你想生先會中,亦唔係唔想生時做左安全措施就100%唔中,有啲野好睇緣份。平時兩公婆無咩娛樂,唯有係食度cut, 例如街市臨收先去買,平小小咁。

同埋可以去政府開既室內遊樂場,有晒軟墊,自己睇住俾bb爬下都安全,玩完洗乾淨手就可以。
mike89
|
排四人仲耐多3,4年
moma1023
|
pomanlife 發表於 18-11-13 20:51
N11都有全日班,如明愛救世軍等

全日N班要交學費,樓主做part time 未必cover到洗費⋯⋯
除非N班有資助
樣禾糖
|
幾時生仔都係難,養育子女唔易,加油啦
pomanlife
|
moma1023 發表於 18-11-13 21:11
全日N班要交學費,樓主做part time 未必cover到洗費⋯⋯
除非N班有資助
...

N 班可以向學生資助辦事處申請學費減免,有全免,半免,和3/4免,我以前仔細都申請過
jiji2
|
一係咁啦...
你係老公收工之後返pt
咁你老公放工照顧bb
咁咪可以多d錢用
HoshiSora
|
排左公屋都5 年幾, 2年前同老公結婚.轉左去排家庭條path, 上年生左小寶寶.

moma1023
|
pomanlife 發表於 18-11-13 21:15
N 班可以向學生資助辦事處申請學費減免,有全免,半免,和3/4免,我以前仔細都申請過
...

原來咁好
多謝你分享,希望可以幫到樓主
pomanlife
|
moma1023 發表於 18-11-13 21:24
原來咁好
多謝你分享,希望可以幫到樓主

不過非牟利,全日制先得
洋洋
|
你都係上年生B, 之前你地兩人搵錢,應該要儲錢啦!
而家咪等小朋友讀全日制N班,你去返工,冇辨法
pomanlife
|

結婚頭幾年係難捱,特別生埋bb ,加油
wcandtt
|
生仔永遠係luxury goods, 仲要憂心到死為止。

樓主加油,好快就有屋,但千其唔好生多個,會更辛苦。
canies
|
嗰B咁細都要人貼身照顧,
你唯有咬實牙根等㗎啫。
flori
|

可以返娘家或者同99住嗎?慳啲屋租。你都可以去搵份part time,bb俾屋企人湊
canies
|
市政局有啲遊戲室可以畀佢哋爬下玩下㗎,
你睇下你嗰區有冇啦。