依家生仔真係唔簡單.

持之以恆
|
生養小朋友唔易,但可以揀唔生。
Phoebeee1013
|
72leelily 發表於 18-11-13 20:51
有得排公屋仲有希望
終有日上樓
夾心階層仲煩

無錯
nintendo
|
馬明嫂 發表於 18-11-13 20:17
有時 真的要面對現實

是不是有不必要既開支要cut左佢?

冇計喎,冇錢就要開源節流,唔係咩?
叫人努力,叫人有計劃,都係錯,要比人串。

香港人唔好問點解有些人永遠不能向上流,
唔好乜都鬧政府,自己也有責任。

Gorgor0612
|
可以搬到同奶奶或婆婆一起住嗎? 7仟蚊慳左租可以比3,4 千老人家作家用, 多個照應! 你宜家太忟忟緊, 有頭暈身興都唔知點算
sunnymama2
|

排緊公屋,即係有上岸的一日啦?

而家新的公屋不知幾正! 樓主愁多幾年就唔駛愁。

而且低收入家庭有好多津貼,小朋友書簿費和校車費又可以減,都唔係太差啫
kaman0617
|
Jaconlen 發表於 18-11-13 20:06
排左公屋都5 年幾, 2年前同老公結婚.轉左去排家庭條path, 上年生左小寶寶.
今日打去問都仲有萬幾個家庭排 ...

係呀...出面租樓真係好吃力,加油!
唯有帶小朋友多D去公園玩,商埸兜下當娛樂
lmy1209
|

實際兩年前 結婚先排家庭隊 邊有咁快
未結婚啲人排單人隊更加望都唔使望

julieko
|
格離先講咁窮人唔好生仔
MerryMe
|

路係自己揀嘅,都無得怨!
老公自己揀,仔自己決定生,明知會辛苦,要捱窮,依家講乜都無用!
唯有自己努力d去揾份兼職,夜晚叫老公湊小朋友,自己去便利店、茶餐廳做兼職幫補一下,好過只係坐係度怨!

史迪媽
|
未上樓前,記得要避孕,無謂增加負擔
上左樓先再諗啦
Miss.Hui
|
排左公屋都5 年幾, 2年前同老公結婚.轉左去排家庭條path, 上年生左小寶寶.

加油啦~
你有1.5+2年,已經3.5年啦,等多3年!
到時小朋友4歲,公屋租又平,你又可以工作
一切都會順利好多
Gracenbb
|
mike89 發表於 18-11-13 21:02
排四人仲耐多3,4年

我仔同學特登生4個博快分到公屋
xp_terry
|
Gracenbb 發表於 18-11-14 00:51
我仔同學特登生4個博快分到公屋

生4個壓力咪仲大
bbc2018
|
加油!2個大人1個小朋友一定没有問題,小朋友大些,有公屋,環境會改善。面對現實,開源節流。會越來越好
kid
|
pinkywong36 發表於 18-11-13 20:17
加油,老一輩生活可能仲差我地,都一樣生同埋養到

Agree
露比EE
|

其實咁既環境仍然選擇生仔既,佢已經好勇敢,所以係咁須要為佢擔心!
比着我唸都唔敢唸(真心的)
ckat
|
希望在明天
72leelily
|
露比EE 發表於 18-11-14 08:35
其實咁既環境仍然選擇生仔既,佢已經好勇敢,所以係咁須要為佢擔心!
比着我唸都唔敢唸(真心的)
...

人各有志
我是大人或小孩也不想咁生活
有單身朋友住劏房
話隔鄰不少有孩小家庭
兩個小孩好平常
自己一人住一百呎不見鬆動
想到鄰居幾擠迫
唔生小孩又是難上樓
jkbabe
|
排5年但2年前結婚,咁即係之前係排單身,2年前轉2人隊,阿B出左世轉3人隊?
其實咁轉會唔會之前果d唔計架
ayako
|
又係呢啲舖,寫完就閃人等攞料