自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

pomanlife 發表於 18-11-13 21:15
N 班可以向學生資助辦事處申請學費減免,有全免,半免,和3/4免,我以前仔細都申請過
...

路過一問, N班係咪全日班先可以申請?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

catcatbox2012 發表於 18-11-14 12:47
路過一問, N班係咪全日班先可以申請?

係,還要每週工作有106小時pt,先可以申請

珍珠宮

amy730 發表於 18-11-14 12:14
唔怪之得避孕套係香港銷量幾好
咁咪好囉, 做個負責任的開心快樂人

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

YAC0601 發表於 18-11-13 20:17
100%有人話你冇能力唔好生仔

公爵府

回覆樓主:

唔係窮人唔可以生,但生之前已經知道窮啦,唔會你一生左政府就即刻俾樓俾錢你
比起以前年代一間房住10個人,兄弟姊妹一齊訓地下,好多人更辛苦一樣咁長大

wcpcelia    發表於 18-11-14 17:17

大宅

回覆樓主:

係香港窮真係唔好生,一係就無恥D,連生幾件,再一齊去社署累地要生要死揾社工幫手,保證你即刻有樓上

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我並唔建議樓主去申請育嬰園或全日n, 連工都未搵到,已經要拎一大筆出去,育嬰園同n, 都要$5-6k一個月,另外全日n要申請到學費減免,並不是一件易事,要乎合表上嘅(社會需要),如雙職父母,多過唔知幾個小朋友或有老人要照顧咁。。。
樓主,如果自己湊,當初有冇試過餵人奶?如試過唔得,當然冇法子。。要餵奶粉。。尿片呢d又唔可以慳得去邊,我都明要夾到bb, 咁唯有頭幾年捱下,捱過了,上到全日k1, 就可以自己去搵下pt, 真正幫補到下。
周邊開支唔知樓主仲有d咩,要自己因應狀況cut得咪cut, 開源來來去去都係果d。。一係搵過份人工高d, 一係老公放假時,你自己去做下炒散,老公湊b咁。

侯爵府

2018復活節勳章

pretty0 發表於 18-11-14 11:13
依到d人唔係mean 只係講事實
經濟唔充足 又要話住燙房bb無位爬
無人幫到佢 要小朋友有好既環境就要父母加 ...

住劏房,連大人都辛苦,生個小朋友出來大家一齊捱。
難聽 d 講,小朋友投錯胎。

公爵府

回覆樓主:

好難搞喎 做part time又話過入息,唔返工又唔夠錢駛,咁真係無語問蒼天!

男爵府

pretty0 發表於 18-11-14 11:09
其實大家都係講事寶 有講錯到?
無屋企人幫手睇b既可以係懷孕時候排育嬰院
小朋友育嬰院 父母番工 經濟點 ...

我講的同樣是事實,係未即刻有班人衝出來話無本事咪生仔⋯⋯住劏房咪生仔⋯⋯無本事唔好做ftm?我有講錯咩?

男爵府

北寄貝 發表於 18-11-14 20:02
我講的同樣是事實,係未即刻有班人衝出來話無本事咪生仔⋯⋯住劏房咪生仔⋯⋯無本事唔好做ftm?我有講錯咩 ...

你無講錯不過你咁講得即係覺得佢地講得唔岩 唔應該咁講

男爵府

無得開源(驚超過公屋上限),就節流啦,一家三口搬返去同屋企人一齊住,瞓廳又好乜都好,住屋係你地現時最大支出,你就算平時點慳都慳唔到七千蚊返黎

男爵府

pretty0 發表於 18-11-14 20:32
你無講錯不過你咁講得即係覺得佢地講得唔岩 唔應該咁講

Jm,你之前咁寫,我夠以為自己講得唔啱喇!個人意見,哪有對錯,只有啱聽同唔啱聽。係嘛?

珍珠宮

好媽媽勳章

catfy 發表於 18-11-13 20:53
都排左5年幾,應該排多2,3年上到樓。到時小朋友返學可以做下part time就好好多了,加油
...

唔係咁計嫁
樓主本身老公單人申請,加人變家庭就算已排左5年幾,都最盡只當佢排左1年半,所以樓主係要等多最快5年(而家3人要6年半左右)

男爵府

北寄貝 發表於 18-11-14 23:05
Jm,你之前咁寫,我夠以為自己講得唔啱喇!個人意見,哪有對錯,只有啱聽同唔啱聽。係嘛? ...

岩既 邊有對錯
不過慘唔慘都係當時人既感覺黎既
我地又唔係佢 唔會感受到住燙房 bb無位爬係幾慘既

公爵府

回覆樓主:

三人家庭申請收入上限係22390,仲會每年上調
如果老公未過呢個數,你就揾下part time ,幫補一下

如果家庭收入有二萬幾,七千幾係租金,有13000-15000作其他開支,慳少少都夠用。

試下用app紀錄日常開支,睇下邊到可以慳?我會趁尿片有七折就買多兩包,去藥房買超薄pampers大大包抵用啲。

伯爵府

BK Milk勳章

樓主現在又想結婚了,不知道出假post什麼心態

象牙宮

2024年龍年勳章

Jaconlen 發表於 18-11-13 20:06
Deleted

2018年11月開鋪,

2019年2月11日 del

因為樓主2019年2月11日開新故,駁唔到舊史。

珊瑚宮

BK Milk勳章

侯爵府

Jaconlen 發表於 18-11-13 20:06
Deleted

雖然你deleted了,但是看2樓的quote, 你二年前已經結婚之後生了小寶寶,為什麼你在另一舖出文話打算同拍拖五年的男友結婚?

首頁

尾頁

跳至