自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

momo06 發表於 18-11-14 14:44
小朋友之前焦慮,我對佢唯一期望祇系開心肯返學。開學以來我以為無曬事,依家可能再有變數,相信無媽咪想 ...
吾係話你個仔玩權力斗爭,而係老師設甘多吾同的職位好容易引起小朋友們的‘

權力斗爭’,尤其係初小吾識捻,搞到小朋友相処吾開心,真心覺得無謂。

水晶宮

用忍型人來說太過誇張了
我從小到大都不會自己爭取的人
但一個月一次的值日生又真的好高興 Ge, 幫老師擦黑板,鼓勵小朋友自己主動拿取 la , 如果佢想做的話

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

shinku 發表於 18-11-14 14:56
我唔覺得你係想攪學校搞權力競爭,
但事實係,
學校咁多人咁多事,

我明白,多謝你聽左我呻。我會盡量收集正能量去疏導佢!

伯爵府

licpd 發表於 18-11-14 15:02
吾係話你個仔玩權力斗爭,而係老師設甘多吾同的職位好容易引起小朋友們的‘權力斗爭’,尤其係初小吾識捻, ...

唔好意思,我誤會左。其實一人一職系有佢好處,令小朋友有責任感。組長每日收派簿超過10次,領禱員亦有幾次祈禱,而好似佢同A甘,徒有虚名,好不容易有嘢做仲要指定左另一位。A搶job起因可能都系見B太忙想幫手咋,B鬧佢友誼小船就甘翻左

禁止訪問

男爵府

我自己覺得,首先阿媽你既睇法好緊要
你點諗影響你個小朋友點諗
就咁睇文字,你好似某程度AGREE老師係忽略左你小朋友
因為冇俾人叫過, 冇draw到老師任何attention

先要糾正呢個觀念
唔叫你幫手唔等於佢留意唔到你
亦唔會個個小朋友既職位一樣
簡單d黎講, 教小朋友望下同學仔既爸爸媽媽,
有d做警察, 有d做護士, 有d做售貨員
咁唔會個個daddy都係警察ga ma, 係咪?

同埋要令老師注意, 可以係其他方面
做一個乖, 成績好, 品德好既小朋友
老師唔會唔知道, 因為每個學年都有成績表
會寫低老師對你既觀感, 媽媽亦一樣會知道

我諗要咁樣解釋俾個小朋友聽
無須唔開心, 班房係一個分工合作既地方
每個小朋友其實交齊功課, 已經係幫緊老師手

大宅

小問題~~
2個幾月老師從未叫過做野, 唔出奇.

伯爵府

yui1625 發表於 18-11-14 16:17
我自己覺得,首先阿媽你既睇法好緊要
你點諗影響你個小朋友點諗
就咁睇文字,你好似某程度AGREE老師係忽略 ...

其實唔系,祇因小朋友之前嘅病歷令我緊張左,想老師幫下手,用以安撫下。可能系我諗得簡單左無深思熟慮,始終唔再系幼稚園。

琥珀宮

11B 發表於 18-11-13 22:13
咁就話係被隱形?!宜家啲小學好興一人一職,除了班長,還有什麼組長,IT大使,各科搬簿生,清潔大使,英語 ...

我仔男校,人比較定,有交帶,所以由小學到中學,老師都喜歡搵佢做野,同學也喜歡他,成日被同學選做班長。

其實大大下,好多男仔唔喜歡幫老師做野,因會少咗自己時間

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 18-11-14 19:12

我仔男校,人比較定,有交帶,所以由小學到中學,老師都喜 ...

係!上星期先同一個小班長傾計, 因為生得高, 性格開朗成績好, 所以老師都鍾意佢, 又叫佢做班長, 不過佢好老積咁答我唔想做, 因為無左個小息! 我叫佢辭職喇, 佢又不捨! 佢只係小二啫
放下自在

首頁

尾頁

跳至