自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

momo06 發表於 18-11-13 22:50
系,其實做咩佢哋有乜所謂?系想有樣野做下者,即使系斟水收餐具都好滿足。
...

你地有無家長日? 可同老師傾下! 我每次都有同老師講架! 做下野真係有多d自信心架
放下自在

男爵府

怪獸出沒

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

上到小學學生多自然係揀人嫁喇,我女都話自己乜都舉手,去到尾先撈到個圖書科科長做,老實講就算冇都冇辦法,有時老師揀人都揀有能力,醒目嘅,回想我地以前邊有咁多無無謂謂職務呀,咪叻人先有得做班長科長,幫老師做野,現實就係咁,邊有得投訴

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

momo06 發表於 18-11-13 22:42
恕我不能認同。

其實唔洗認同,但個世界係咁
讀書叻=乖仔乖女,就算做錯事都有人保
讀唔成書,就算有機會幫手,都唔到你

早d比佢知道,等佢讀好d先出聲

仲有,就算你依架同老師講又點?
老師只會答你全班三十幾人,開學都冇三個月,一定有機會既
但佢考第一,同老師講佢想做班長,老師一定會支持,品學兼優就係咁

每個人係每個崗位都有自己既責任,如果有個新入職既同事,自己既野都未做好,就話老細唔升佢職,咁係邊個問題?

我知每個小朋友係父母眼中係獨特,但去到老師面前三十個點樣分別?

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔小一嗰時都有試過咁,不過我成日都同佢講,我鍾意比人服侍多過去服侍人,所以嗰d乜長乜長,有咪做囉,冇嘅話又多d私人時間玩,不知幾好

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

cattz288 發表於 18-11-13 22:53
你地有無家長日? 可同老師傾下! 我每次都有同老師講架! 做下野真係有多d自信心架
...

無家長日

大宅

回覆樓主:

分豬肉咩, 個個都要有豬肉獎, 分少啖都嘈到上天花板。
即係以後老師問問答又好, 要學生分工合作又好, 同學生講句嘢都好, 都要人人有份, 永不落空, 一陣打少句招呼都有說話聽。

珍珠宮

真心覺得麻煩!開學才兩個多月,一年級隨時收簿派簿都係老師做,最多叫下組長收簿,搬下簿,數簿數到亂晒又係老師自己跟返手尾,坦白講,開學初期,一定係搵醒目自理較佳既幫手,隨後再陸續分配其他工作,咁就認為係隱形人,會唔會太過分!父母眼中自己子女永遠係王子公主,但唔好要所有人都順從你自己!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女舊小學係一人一職
38個學生都有職位

男爵府

陪月勳章

好小事,成班廿幾三十人,個個咁諗,冇野搵野做超怪,
這段適應小一期,通常都請d醒少少的同學做野先吧

伯爵府

黃二少奶 發表於 18-11-13 22:56
上到小學學生多自然係揀人嫁喇,我女都話自己乜都舉手,去到尾先撈到個圖書科科長做,老實講就算冇都冇辦法 ...

我無諗過要投訴,上文亦無提過要投訴。我就怕老師好似你地甘,誤會我投訴,俾個班長系樓梯推佢都祇系要佢捉實扶手。

子爵府

回覆樓主:

會唔會係小朋友覺得自己今次處理得好好,以為老師會大讚佢,但事實上老師對佢嘅幫忙冇佢預期嘅讚賞而覺得老師當佢透明。
我會同佢講佢做得好好,但老師要先處理同學A,B,所以未必有時間大讚佢。
另外,都要教小朋友要主動爭取想做嘅野。例如,多舉手答問題,或者主動幫忙老師。老師見到你小朋友積極而又有能力,自然會多d叫佢幫手。

珍珠宮

回覆樓主

如果個個家長都話自己個小朋友老師無安排實際野比佢做而唔開心!咁....老師應該點安排派簿呢?三十人!一人一本互派?妳應該要趁呢個時候比個女知道!人地想搵邊個叫邊個做,係對方決定!唔係自己想要便要

大宅

回覆樓主

其實呢個係一個好好機讓小朋友主動爭取自己想要的東西。
上年小一,亞仔好恨做班長,佢不斷問老師點先可以做到班長,又不斷跟住老師的指引改善自己,又問老師佢進步成點,最後老師係學期末俾佢做咗陣班長,開心死佢

大宅

julieko 發表於 18-11-13 22:26
其實唔係好明點解要有老師搵佢做野?
佢係學生,佢既責任係讀書,如果佢考第一名,想要咩野都得 ...

係囉,點解一定要有野做?無份做就被隱形。
樓主同小朋友的自我存在感好低喎

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

提議一下,先教小朋友多表演自己,每日都要舉手答問題(特別係自己強嘅學科),有機會就要幫同學,幫手傳遞作業,或者跌左野主動執下都可以咖,我小朋友都係咁提佢第2個月就有機會做科長同組長呢!

伯爵府

coraor 發表於 18-11-13 23:34
會唔會係小朋友覺得自己今次處理得好好,以為老師會大讚佢,但事實上老師對佢嘅幫忙冇佢預期嘅讚賞而覺得老 ...

唔知佢有無預期過,因佢無提過,老師亦無去處理同學AB。佢可能系因同學A呢個行為觸動左一直收埋嘅嘢啦。我讚賞左佢幫助同學同明白是非。

男爵府

回覆樓主:

呢d事年年有喎, 一向老師都係揾叻嘅同學做野啦, 唔係人人有份, 你應該鼓勵你小朋友而唔係陪佢一齊酸

伯爵府

姸媽 發表於 18-11-13 23:44
如果個個家長都話自己個小朋友老師無安排實際野比佢做而唔開心!咁....老師應該點安排派簿呢?三十人!一人 ...

我有同佢講應尊重老師嘅决定,佢亦知道應該要甘做。否則今日搶job嘅就系佢啦。

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁我地小學算好,去到小4仲人人一職,祈禱長,圖書長,關燈長……… 勁多奇怪長

小一即,阿女到小4都未冇做班長,風紀,但佢家姐小學時係常客。我諗老師習慣性比d乖學生樣。

首頁
12345...9

尾頁

跳至