自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

回覆樓主:

我仔小學係一人一職,人人都有職責,幾好

男爵府

回覆 momo06 的帖子

一向都係咁, 唔需要投訴...老師只會挑自己like既學生; 出來做野一樣,老細like你咪多D機會囉
呢D叫現實!

侯爵府

咁细個就識咁諗?
係咪應該教佢正面面對呀
例如想做野就主動問
不過我女都係小一
佢仲烏sir sir 中
完全唔會為左呢d 野唔開心

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

kurocat 發表於 18-11-14 07:35

班長要擇名

系,唔系同學A做左呢件事,我都唔知原來佢日日甘開心返學嘅背後收埋左D嘢。對於大人來講可能系嗤之以鼻嘅小事,但對小朋友就系天甘大,有D令我哋扼腕嘅事可能就系由呢D小事累積起來。旁人可以輕描淡寫:你唔够叻、你唔識教,但作為家長都系想防漸未然者。

水晶宮

即係覺得 不被重視, 呢樣野..., 人生十常八九, 總會經歴....

伯爵府

bearbb5 發表於 18-11-14 10:09

一向都係咁, 唔需要投訴...老師只會挑自己like既學生; 出來做野一樣,老細like你咪多D ...

我無諗過投訴。點解打電話=投訴?

男爵府

真架, D人一收電話, 就當你投訴... 好奇怪
所以你和大家傾下就好了, 小朋友始終好多時間在校, 被label有個會投訴的家長就不好了...唉

伯爵府

Mary媽咪 發表於 18-11-14 10:10
咁细個就識咁諗?
係咪應該教佢正面面對呀
例如想做野就主動問

尋日之前,我都以為佢系烏sirsir果類。祗系同學仔觸動左佢,2個都系佢好朋友,佢睇住佢哋友誼小船因派簿而翻左。
今日返學見到另外3個小朋友過來拉佢去玩,總算笑返,希望有佢哋嘅陪伴今日佢會開心返。

水晶宮

畀面勳章

老實說,現實就係咁殘酷

我小朋友都試過類似情況,我話佢知呢個係現實,有能力者往往受重用,我們唔可以改變呢個現實,但可以改變別人對自己看法,自己要努力丶主動爭取丶改善不足。更何況,班中幾十人,老師無可能照顧到每個同學,只要做好自己本分,同同學相處快樂,比做什麼職責更加重要。負擔職責亦未必想像中輕鬆,或許會感到壓力又或者要犧牲少少上堂時間

子爵府

momo06 發表於 18-11-14 09:58
系,我相信佢都系想得到老師嘅少少認同同關注。

咁叫佢上堂多d舉手答問題啦~
我女都係小一,佢話而家好多時上堂老師問問題都冇小朋友舉手答㗎喇~
只要你小朋友每次都喺呢d時候舉手答,老師好快會對佢另眼相看啦~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,我想講,我初小時都係半隱形人,小二時老師問邊個想做班長,我好勇咁舉手,結果四個人舉手咁四個都做班長,但我係冇badge的(因為唔夠分,每班得2個),我阿媽好慈愛地幫我手畫左一個一式一樣的等我掛在身,我到而家都好記得我媽咁樣令我唔好唔開心,因為我其實真係好唔開心的! 呢件事亦令我明白,有時勉強真係冇幸福,我最後做左亦唔見得開心,反正到四五六年班大把機會做風紀呀之類,根本係唔需要去「求職」

伯爵府

coraor 發表於 18-11-14 10:24
咁叫佢上堂多d舉手答問題啦~
我女都係小一,佢話而家好多時上堂老師問問題都冇小朋友舉手答㗎喇~
只要你 ...

無人舉手果次咪叫左佢囉。耐左就有挫折感。

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 18-11-14 10:21
老實說,現實就係咁殘酷

我小朋友都試過類似情況,我話佢知呢個係現實,有能力者往往受重用,我們唔可以改 ...

我都認同朋輩接受自己更好,某程度上佢都認同。班同學仔已經系佢返學動力。

子爵府

momo06 發表於 18-11-14 10:36
無人舉手果次咪叫左佢囉。耐左就有挫折感。

咁唔係應該有成功感咩?全班都唔識答嘅問題得佢一個識答喎。佢唔係會覺得自己好叻嘅咩?

水晶宮

畀面勳章

momo06 發表於 18-11-14 10:40
我都認同朋輩接受自己更好,某程度上佢都認同。班同學仔已經系佢返學動力。
...

係呀,我仔返學好開心,佢唔係老師最錫丶最關注嗰d,但我知佢勁多好朋友,佢根本唔care老師重唔重用,當然有係bonus,但老師唔重用佢都好看得開

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

momo06 發表於 18-11-13 21:38
小朋友小一,今日返學都表現得好開心,同同學相處得亦唔錯。但今日爆發了,事緣系有同學A搶同學B的工作做發 ...

如果佢真係喊,佢應該好在意。

我係媽媽要幫佢轉化呢個負能量為動力。你要鼓勵佢繼續努力,老師總有一日會見到佢既優點,遲早會請你幫手。
現在未幫到老師唔緊要,可以幫下同學仔,例如見到同學有需要,幫佢地執下筆、比下紙巾。都係幫人既一種做法。

我仔試過因為幫人執筆、讓人排隊,錯過左好多次可以做行長、組長的機會,因為佢話為左幫同學,遲左舉手。事後佢都有小小失望,我鼓勵佢唔緊要,下次快d舉手,就可以。佢都話下次會舉左手才幫同學仔。

打比老師就唔好了,老師可以心中有數,總會安排到的,唔好加重老師負擔了。

伯爵府

rayrayus 發表於 18-11-14 10:31
樓主,我想講,我初小時都係半隱形人,小二時老師問邊個想做班長,我好勇咁舉手,結果四個人舉手咁四個都做 ...

你媽媽做得好好,睇到眼濕濕。最起碼令小朋友知道家人最爱系自己。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主我理解你小朋友既感受,想當年我讀小學曾經試過被老師隱形而覺得唔開心,喊住返屋企,不過父母唔知道,後來我主動參加學校各種活動,攞過獎,之後做過班長

侯爵府

畀面勳章

我覺得唔好由家長出聲同老師講,
可以的話就教小朋友自己講,
自己去爭取!你最多背後做佢軍師

伯爵府

coraor 發表於 18-11-14 10:42
咁唔係應該有成功感咩?全班都唔識答嘅問題得佢一個識答喎。佢唔係會覺得自己好叻嘅咩?
...

系啊,果日好開心,因有得答問題有印仔,果個系唯一一個。我記得之前觀課有D學校系記返低提問次數,當然間間校政唔同。

首頁
45678...9

尾頁

跳至