請教: 首次幫父母申請台証 (非港澳出生香港永久居民)

tw103
|
如題,一時即興约父母去台北旅行。一問之下先知,非港出生申請台証同我地係吾同。
上網check過要5個工作天。

而我地打算28-30 Nov去台北,係米趕吾切la.如果book晒機票,酒店。先知出吾到台証。咪晒曬d錢?

有冇JM分享吓?萬謝!!
kanaschan1110
|
你交齊文件,2日就有喇,最緊要佢要証件D要求你唔好錯~
擔心就比貴少少比旅行社搞
因為一定要SCANNER
dorothybee
|
現家一定要上網攪, 如果齊文件, 又無錯2/3 個工作天就會收到個批准的MAIL ,到時再交錢 ( VISA 咭 ) , 個証一定要PRINT彩色, 而且出入境都要用, 同提提你, 唔好用IE 上, 佢有個位用IE會一直出問題, 問了線上客服, 叫我用另一D 上網軟件上同唔 可以用手機攪 (10月尾剛整完)
tw103
|
多謝你地回覆 好有用
wcpcelia    發表於 18-11-14 17:38
tw103
|
kanaschan1110 發表於 18-11-14 14:57
你交齊文件,2日就有喇,最緊要佢要証件D要求你唔好錯~
擔心就比貴少少比旅行社搞
因為一定要SCANNER ...

旅行社啱啱打电話黎 話我父母張証件相吾夠清楚,(張証件相專登係中旅社影)。想我地再係快圖美再影多次。话清楚D。想問scann相有冇技巧?
tw103
|
dorothybee 發表於 18-11-14 15:33
現家一定要上網攪, 如果齊文件, 又無錯2/3 個工作天就會收到個批准的MAIL ,到時再交錢 ( VISA 咭 ) , 個証 ...

旅行社啱啱打电話黎 話我父母張証件相吾夠清楚,(張証件相專登係中旅社影)。想我地再係快圖美再影多次。话清楚D。想問scann相有冇技巧?
rean_chau
|
tw103 發表於 18-11-16 21:02
旅行社啱啱打电話黎 話我父母張証件相吾夠清楚,(張証件相專登係中旅社影)。想我地再係快圖美再影多次。 ...

你無叫快圖美send個File 比你丫?我爸去影相問舖頭攞埋soft copy... 仲要調校個位,佢地有規定人個樣要超過面積嘅一半。
tw103
|
rean_chau 發表於 18-11-16 22:36
你無叫快圖美send個File 比你丫?我爸去影相問舖頭攞埋soft copy... 仲要調校個位,佢地有規定人個樣要超 ...

我地係去中旅社影,所以無soft copy
rean_chau
|
tw103 發表於 18-11-16 22:38
我地係去中旅社影,所以無soft copy

如果系旺角中旅 樓下商場 好多影印舖 有影相服務,$50一份 soft copy emial 比你。
wcpcelia    發表於 18-11-18 10:18
tw103
|
rean_chau 發表於 18-11-17 01:25
如果系旺角中旅 樓下商場 好多影印舖 有影相服務,$50一份 soft copy emial 比你。
...

感謝。想問時間關係去快圖美影,攞soft copy 係米刀問題?
rean_chau
|
tw103 發表於 18-11-18 01:05
感謝。想問時間關係去快圖美影,攞soft copy 係米刀問題?

應該無問題 我阿爸果張比彈回一次,係因為人像面積未有超過照片面積50% 呢個可以自己係小畫家度調。快圖美規格應該跟得更足。
tw103
|
多謝各位回覆,我父母台証批左啦。影快图美,雖然貴D,但解像度高好多。