懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日去私家打四個月針
醫生同bb做一般檢查,打開bb片片就同我講話要勤d同bb翻包皮,話4-8個月係最好時機,得閒襯換尿片就幫bb翻下,仲示範點整
不過bb個jj俾佢整到好紅(不過bb冇喊,只係我有d肉痛)
想問各位jm係咪真係有需要咁做?

大宅

soralai 發表於 18-11-13 23:15
今日去私家打四個月針
醫生同bb做一般檢查,打開bb片片就同我講話要勤d同bb翻包皮,話4-8個月係最好時機, ...

我無,好似話咁細個翻會好易整親佢,
So far 我仔四歲,直到依加都無事

大宅

回覆樓主:

個人認為到大啲有需要先割包皮
咁細自己又唔熟手
亂反整親就一世

複式洋房

係lu~~真係唔係好識搞
不過之前bb出世99話同bb割包皮 (話老公果時8、9歲至割會好痛,細個割咗唔記得,佢係錫bb咁提醒)
不過兒科話唔會咁早做
又話唔係個個bb要割

大宅

我記得我細個啲男同學就小一做
現在好多K做,因為功課無咁緊張
我小朋友都係仔
打算到4/5歲發育大啲再問下醫生意見需唔需要做

複式洋房

網上爬文其實都見到好多唔主張初生b咁早翻包皮:

「我們日常給男寶寶清潔外陰,最好儘量不翻寶寶的包皮,因為寶寶3歲以前,包皮和龜頭是相粘連的,上翻反而會造成包皮和龜頭之間出現縫隙,可能導致細菌的侵入,造成感染。
胎兒在胚胎髮育時期,包皮會伴隨着陰莖的成長而和龜頭緊密相連,並將龜頭包住,可避免在嬰兒期尿便及尿布對陰莖的損傷,起到保護陰莖的作用。」

樓主可自行分析,問多幾位醫生意見。我當年個醫生就唔建議翻開。到小學仔仔好叻自己識翻開,每年有學童保健,醫生話翻到就唔洗割架啦。

首頁

尾頁

跳至