自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

朋友嘅小朋友今年7.5歲,4歲開始琴行學,6歲先轉45分鐘一堂同升一級,6.5歲彈輕鬆2同佢話一d都算簡單嘅琴譜,之後到7歲轉左而家呢個老師,前老師話唔好再拖佢時間,之後7歲新老師話輕鬆2佢都識唔教轉everybody 1,輕鬆3,之後學左幾個月就話可以報3級試,升二級,學考試歌同加左本好厚嘅琴書,小朋友唔多練琴,但想學給愛麗絲,老師就教佢,但學左個半月愛麗絲第二版開始話太難佢女唔可以再學,之後佢女鐘意夢中的婚禮,就教呢首,問題黎啦,佢女係轉左二級學費三個幾月,教左三級考試歌同給愛麗絲同夢中的婚禮一半,今個月老師話下個月收三級琴錢!佢擔心小朋友基礎唔夠,其實係咪咁!

子爵府

yukiyukipang 發表於 18-11-13 23:26
朋友嘅小朋友今年7.5歲,4歲開始琴行學,6歲先轉45分鐘一堂同升一級,6.5歲彈輕鬆2同佢話一d都算簡單嘅琴譜 ...

太長,唔夠位,同埋佢本輕鬆3同everybody 2又話佢女識又skip無教同無彈!
所以朋友就覺得有d奇怪,我又唔識,我女又未去到呢個級數,謝謝!

伯爵府

睇得好辛苦 ..........

其實你想問咩 ?
yukiyukipang 發表於 18-11-13 23:26
朋友嘅小朋友今年7.5歲,4歲開始琴行學,6歲先轉45分鐘一堂同升一級,6.5歲彈輕鬆2同佢話一d都算簡單嘅琴譜 ...

子爵府

TinyTomato 發表於 18-11-13 23:30
睇得好辛苦 ..........

其實你想問咩 ?

真係唔好意思,我都係聽完再諗返點寫,其實就係咁,小朋友升左二級3個月就話升三級學費教三級野,佢話呢三個月只係學左考試嘅野同2版給愛麗絲加夢中的婚禮,佢就諗咁樣老師有無問題!

子爵府

回覆樓主

先唔講學費問題,夢中的婚禮,給愛麗斯同Everybody 1爭太遠吧由everybody一跳就去好厚嗰本我估係children pieces,似乎太大距離,中間又無學下beyer/ czerny 599呢d練手指既練習曲,我就咁睇,小朋友學得唔多全面,基本功應該會爭d。
但最重要係小朋友睇譜能力如何,如果都睇到譜並且雙手協調到,彈到3級考試歌,咁收費3級都合理。

子爵府

艾妃 發表於 18-11-13 23:39
先唔講學費問題,夢中的婚禮,給愛麗斯同Everybody 1爭太遠吧由everybody一跳就去好厚嗰本我估係children p ...

謝謝你回覆,佢小朋友我覺得ok架!不過而家佢好懶練琴,佢媽都成日同我呻,所以其實我覺得佢女係做到嘅,不過朋友話想佢基礎打好d先升!

珍珠宮

回覆樓主

基礎打好同級數收費係兩樣野來!交三級學費,上堂都可以繼續打好基礎!同埋給愛麗絲同夢中的婚禮一般到4-5級先學!而佢小朋友又要求學呢啲!可能個老師覺得咁樣要收高一級費用

子爵府

姸媽 發表於 18-11-13 23:49
基礎打好同級數收費係兩樣野來!交三級學費,上堂都可以繼續打好基礎!同埋給愛麗絲同夢中的婚禮一般到4-5 ...

原來係咁嘅!哈!咁我地呢d唔識野嘅媽媽多左顧惜!thanks!

大宅

學費收3級係正常,因為佢學緊3級考試歌,給愛麗斯同夢中的婚禮都唔只3級,加價加得快係第二個老師接手時覺得個小朋友可以跳去3級程度,所以學費調整至3級都合理。

男爵府

回覆樓主:

彈完一級歌就跳去彈三級考試歌,最緊要係小朋友彈得倒嗎?

子爵府

ksbb68 發表於 18-11-13 23:58
學費收3級係正常,因為佢學緊3級考試歌,給愛麗斯同夢中的婚禮都唔只3級,加價加得快係第二個老師接手時覺 ...

謝回覆!

子爵府

Winky889 發表於 18-11-14 00:39
彈完一級歌就跳去彈三級考試歌,最緊要係小朋友彈得倒嗎?

其實又真係彈到架!

男爵府

yukiyukipang 發表於 18-11-14 00:54
其實又真係彈到架!

彈倒即係考三級,咁就係收三級學費的

珍珠宮

基礎肯定唔得!完全support唔到三級!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

everybody係練手指速度和協調的基本功,無可能話已識唔駛學呀!如果純話睇譜,everybody 並非練睇譜。即係弹scales的道理,日日都要練scales.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

通常考完二級就開始收三級價錢,如果覺得快,基本未打好,就根本唔應該學"給愛麗絲"呢D歌而你叫老師打下底先!

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

everybody book 1同輕鬆3完全未到達3級要求,去考3級只係死谷,考到都預料唔會高分。佢練手指好明顯差好遠,其實children pieces好多1-2級既歌都好好聽,應該揀適合佢程度既比佢練,等佢有興趣練琴。加本cerny同john thomson會比較全面,個人就唔會建議學生用輕鬆3,對彈琴技巧幫助比較慢。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

仲有給愛麗絲第一章還可以,第二章以後你女無可能練到,佢根本無可能應付如此高密度二/三指跳音。夢中的婚禮這些樂曲,自娛可以,但重點不是訓練技巧,所以一般不太建議給考級學生練習。

子爵府

kangaroomama 發表於 18-11-14 07:46
仲有給愛麗絲第一章還可以,第二章以後你女無可能練到,佢根本無可能應付如此高密度二/三指跳音。夢中的婚 ...

唔係我女呀,我女細兩年,我女老師唔會跳級教,而家努力彈緊佢嘅程度嘅歌!

子爵府

raven 發表於 18-11-14 07:24
通常考完二級就開始收三級價錢,如果覺得快,基本未打好,就根本唔應該學"給愛麗絲"呢D歌而你叫老師打下 ...

佢無考二,佢話報考三級

首頁

尾頁

跳至