自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ipcs 發表於 18-11-14 13:46
通常預備3級考試,老師係會開始收3級學費喇,因為佢學嘅野已經係3級程度。
就咁睇,我覺得佢好多書、好多 ...
請教你覺得4級彈Fur Elise ok ma?

伯爵府

licpd 發表於 18-11-14 14:10
請教你覺得4級彈Fur Elise ok ma?

可以喇

子爵府

ipcs 發表於 18-11-14 13:56
開本First Lesson In Bach畀佢彈下,我覺得適合3級,d歌都幾好聽,Book 1淺過Book 2好多。畀小朋友認識下 ...

叫老師開定自己開?

伯爵府

yukiyukipang 發表於 18-11-14 14:15
叫老師開定自己開?

我以前係老師叫我買的,可以向老師提出下想學囉。

大宅

yukiyukipang 發表於 18-11-13 23:28
太長,唔夠位,同埋佢本輕鬆3同everybody 2又話佢女識又skip無教同無彈!
所以朋友就覺得有d奇怪,我又唔 ...

給愛麗斯、夢中的婚禮根本不適合學緊輕鬆3和everybody 2 嘅level學生彈,呢兩首歌起碼3級以上彈,學琴要循序漸進,否則彈超越能力的歌,小朋友更加冇興趣,個老師似乎skip太多,抑或佢覺得小朋友好有天份,可以教快點。

子爵府

ipcs 發表於 18-11-14 14:17
我以前係老師叫我買的,可以向老師提出下想學囉。

thanks! 我都同佢講先!

wcpcelia    發表於 18-11-15 15:57

子爵府

靚姐 發表於 18-11-14 14:21
給愛麗斯、夢中的婚禮根本不適合學緊輕鬆3和everybody 2 嘅level學生彈,呢兩首歌起碼3級以上彈,學琴要循 ...

朋友就係覺得自己個女基本功唔夠好,話唔明佢唔多練琴都可以三個月升三級,隻前排考試無練三星期琴!

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

我睇完既感覺係, 呢位老師係比較無耐性, 所以skip哂d歌, 唔理基本功, 只係想快d升級, 為討好學生就教d學生要求想學既歌, 但學生程度跟本未能應付...

我認為如果老師認為d歌太淺, 學生已經識彈唔使教, 都唔使skip, 可以每次彈一首當sight reading, 或者每堂叫佢自己返去預備一首, 覆琴時彈返比我聽又得

利申: 教左差唔多廿年琴, 每位老師既教法都唔同, 我自己學琴都遇過唔同類型既老師, 有著重要求學生彈大量練習曲 , 亦有老師唔需要學生彈練習曲, 只係喺歌曲中遇到有關技巧時再抽出黎練, 我自己好歡迎學生要求我教佢地想彈既歌, 但如果學生程度未夠, 我會編一個簡易版比佢地彈住先, 夠level先彈返原版

男爵府

睛靈勳章

yukiyukipang 發表於 18-11-14 14:29
朋友就係覺得自己個女基本功唔夠好,話唔明佢唔多練琴都可以三個月升三級,隻前排考試無練三星期琴!
...

如果朋友對老師有疑問, 不如叫佢問下老師?

子爵府

kam825 發表於 18-11-14 14:35
如果朋友對老師有疑問, 不如叫佢問下老師?

疑問又黎,我都叫佢同老師溝通下會教咩歌,佢話同老師因為琴行無得溝,所以佢睇下呢半年考完試睇下點

男爵府

睛靈勳章

yukiyukipang 發表於 18-11-14 14:39
疑問又黎,我都叫佢同老師溝通下會教咩歌,佢話同老師因為琴行無得溝,所以佢睇下呢半年考完試睇下點
...

點會因為琴行無得溝,
同琴行職員講話想同老師溝通下,
正常職員會安排架喇

又或者, 叫朋友送小朋友去學琴, 佔用少少學琴時間問下老師又得

子爵府

kam825 發表於 18-11-14 14:49
點會因為琴行無得溝,
同琴行職員講話想同老師溝通下,
正常職員會安排架喇

係啦,佢寫低左大家建議嘅書下星期問老師,其實收三級琴錢都唔係問題,係驚自己小朋友無基本功唔夠!

男爵府

yukiyukipang 發表於 18-11-14 21:59
係啦,佢寫低左大家建議嘅書下星期問老師,其實收三級琴錢都唔係問題,係驚自己小朋友無基本功唔夠!
...

好多家長都好在意學幾級收幾級錢,跳級/升級/留級都質疑老師有否濫收費用。其實幾多級都係咁教,劃一收費最好,我係咁做,無人問過教材方面或考幾級學費問題,學琴條路信老師好重要。

子爵府

miss321 發表於 18-11-14 23:43
好多家長都好在意學幾級收幾級錢,跳級/升級/留級都質疑老師有否濫收費用。其實幾多級都係咁教,劃一收費 ...

icic! 我地都唔太識!

男爵府

好明顯琴行要push老師考級才可多收D錢,根本根基未打穩,只有三級歌程度,沒有三級技巧水準,連czerny, Bach, Hanon都唔練,到時sight reading 考得唔好,好快無心機學落去

男爵府

睛靈勳章

miss321 發表於 18-11-14 23:43
好多家長都好在意學幾級收幾級錢,跳級/升級/留級都質疑老師有否濫收費用。其實幾多級都係咁教,劃一收費 ...

你意思係幾多級都係收同一個價錢?

男爵府

kam825 發表於 18-11-15 01:34
你意思係幾多級都係收同一個價錢?

係。咁就唔存在老師push 考級收多d學費問題。每個學生進度不同,有天份真係一年升2級,如果學半年就加費又俾家長話。有d 龜速三年1級。況且唔見得低級比高級易教,小學老師咪一樣教小一至小六收咁多人工。最難做係幼稚園老師呀!

男爵府

睛靈勳章

miss321 發表於 18-11-15 07:28
係。咁就唔存在老師push 考級收多d學費問題。每個學生進度不同,有天份真係一年升2級,如果學半年就加費又 ...

同意你所講, 低級唔會比高級易教, 好多家長以為初學求其跟咩老師都得, 其實我覺得初學更加需要一位好老師

想請教下, 學費如何定價? 市價初級30mins $2xx, 8級1hr $5xx, 攞個中位數?

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我地小朋友既老師唔同樂器都一樣,教緊咩級試既歌就收咩價錢,基本一有成績單合格,就再上一級價錢。

即預備考3(教緊3級考試歌),考完一有結果合格,自動上4級價錢。

男爵府

kam825 發表於 18-11-15 11:41
同意你所講, 低級唔會比高級易教, 好多家長以為初學求其跟咩老師都得, 其實我覺得初學更加需要一位好老師
...

沒有市價,看你自己價值和學歷,值幾錢一小時。同埋有沒有人buy 你教學法,有冇學生。唔係收得平/貴就代表收好多/好少學生。

首頁

尾頁

跳至