自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

為左升琴費夾硬要小朋友學.好似唔系幾好嘍...

伯爵府

彈緊Everybody,又走去彈給愛麗斯同夢中的婚禮,難度深左三級都有呀。學琴唔係從序漸進咩?佢依家想一步登天喎應該學好基本功先比佢揀想彈咩歌,依家先預備考三級,無可能彈到果兩首歌啦!我直頭認為個老師都有問題呀!

侯爵府

親子王國15週年勳章

miss321 發表於 18-11-14 23:43
好多家長都好在意學幾級收幾級錢,跳級/升級/留級都質疑老師有否濫收費用。其實幾多級都係咁教,劃一收費 ...

好同意要相信老師。我自己細個有學, 而家到仔仔學, 都揾返我之前既老師。有人問我邊度學, 幾錢, 我一律答 "跟返我之前個 miss, 我無點理價錢係咪市價"。當然真係講個價出黎, 以初級黎講係貴絶大部份人學緊既價

但比你揾個平既又點? 可以係唔執手勢, 手形, 唔教分phase, 唔滲樂理, 一味跟書彈, 又有咩意思?

其實樓主問題都未去到 "老師教得好唔好", 而係, 學樂器唔練既話, 可以講係無用。我都因為呢個原因無再考上去 樓主朋友而家如果 plan 左等女女考埋嗰級琴先諗換老師問題, 不如認真 set 定一個時間表, 點樣可以令女女 keep 住每日練琴 咁樣一定有進步有得著

子爵府

miss321 發表於 18-11-15 07:28
係。咁就唔存在老師push 考級收多d學費問題。每個學生進度不同,有天份真係一年升2級,如果學半年就加費又 ...

我都覺最辛苦係幼稚園老師!

子爵府

焦糖媽 發表於 18-11-15 12:06
好同意要相信老師。我自己細個有學, 而家到仔仔學, 都揾返我之前既老師。有人問我邊度學, 幾錢, 我一律答 ...

講得岩

男爵府

我想問問, 我女學左一年鬆d, 彈晒輕鬆1-3, 上個月開始老師叫佢練4級歌同scales....我完全唔識彈琴, 無概念, 老師話乜就乜, 以家聽你地咁講, 我女係米都會幾困難去考4級阿? 我使唔使叫老師教返低d級數呢? 我完全唔識.....

男爵府

yukiyukipang 發表於 18-11-13 23:26
朋友嘅小朋友今年7.5歲,4歲開始琴行學,6歲先轉45分鐘一堂同升一級,6.5歲彈輕鬆2同佢話一d都算簡單嘅琴譜 ...

多謝樓主出依個 post, 在依度見到好多 JM 都話要慢慢學,唔好急考試,我都感到好恩惠。因為我好多時接觸到嘅,反而係掉轉,老師要細路慢慢學,培養興趣同練琴習慣先,但好多家長就話個老師 hea 教,想要長期飯票,仲成日催考級,最鐘意係拎人地細路幾細就幾級來比較....跟著好自豪話比人聽,自己細路好勁...

男爵府

睛靈勳章

cherriehahaha 發表於 18-11-15 12:48
我想問問, 我女學左一年鬆d, 彈晒輕鬆1-3, 上個月開始老師叫佢練4級歌同scales....我完全唔識彈琴, 無概念, ...

除左輕鬆1-3, 仲有彈過咩琴書?

男爵府

kam825 發表於 18-11-15 14:47
除左輕鬆1-3, 仲有彈過咩琴書?

無啦~
我以為個個都係咁.....見你地講先知咋.....

男爵府

睛靈勳章

cherriehahaha 發表於 18-11-15 14:48

無啦~

咁你應該心中有數啦

子爵府

carrie_1102 發表於 18-11-15 11:58
彈緊Everybody,又走去彈給愛麗斯同夢中的婚禮,難度深左三級都有呀。學琴唔係從序漸進咩?佢依家想一步登 ...

幾個月前聽佢講佢女學給愛麗絲,我都覺好羨慕,可以學自己鐘意嘅歌,而我自己有個卡農嘅簡易譜,我有問我女老師教唔教到,而我女都係教緊三級嘅考試野同平時嘅歌仔,老師話卡農我女唔得,唔教得,果時我都覺而家彈緊嘅歌好悶,但而家咁睇,我老師又幾負責任,要跟住佢個課程咁行,雖然佢唔教,但我女愈來愈進步,仲日日都好有興趣咁練琴!仲愈來愈有要求!

子爵府

cherriehahaha 發表於 18-11-15 14:48

無啦~

咁小嘅,我女除左輕鬆123,仲有JT 1,開左2一排,另外一d練手指嘅野同everybody 1,2!佢學左就黎兩年!老師比好多唔同嘅書佢彈!
無理由淨輕鬆123,仲有本樂理功課仔!

子爵府

無啦~

忘記講佢學左咁多書黎緊下年先考3級咋

子爵府

sunnykiwi 發表於 18-11-15 13:10
多謝樓主出依個 post, 在依度見到好多 JM 都話要慢慢學,唔好急考試,我都感到好恩惠。因為我好多時接觸到 ...

我自己唔鐘意考試,我寧願彈多d歌!上得快都唔係咁好!

男爵府

cherriehahaha 發表於 18-11-15 12:48
我想問問, 我女學左一年鬆d, 彈晒輕鬆1-3, 上個月開始老師叫佢練4級歌同scales....我完全唔識彈琴, 無概念, ...

只彈一款書唔全面,同埋學完輕鬆3都冇4級程度,就去考4級,困難之外還有很多2,3級的書沒有彈

首頁

尾頁

跳至