自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kangaroomama 發表於 18-11-14 07:40
everybody book 1同輕鬆3完全未到達3級要求,去考3級只係死谷,考到都預料唔會高分。佢練手指好明顯差好遠 ...

你講d書就似我女老師咁教,佢要佢彈哂d書嘅歌,雖然我女都識,但都要教,所以我朋友話覺得佢個老師有問題!

子爵府

回覆樓主:

音樂我不太識,我仔學到5級琴,老師才教他夢中的婚禮和給愛麗詩。

公爵府

回覆樓主:

我諗問題係要諗清楚想點。一方面又要打好根底,一方面又要小朋友彈唔啱程度嘅歌。老師都唔知僱主想點。
老師加學費已經加得慢。你小朋友有學琴,應該知一教考試歌就要收嗰級費用。考完無耐就要交高一級費用。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 yukiyukipang 的帖子

咁可以拒絕老師要求, 叫佢打好底先, 唔好太快!!!!
其實老師係當你完成二級, 教三級歌, 就收三級錢!!!!

大宅

就咁聽,個老師其實都唔錯,因為會就住學生的情況來教,不會死固固地要跟足琴書次序

佢知小朋友懶練琴,所以就特登揾啲佢喜歡的歌來教,目的係鼓勵練琴。見有人話夢中的婚禮不值得學,但我覺得無論古典又好,流行曲又好,都一樣有嘢學,呢樣就好睇老師功力。就呢首為例,淨係後面彈八度音時要用腕力、臂力還是指力都有排教,再深入啲教埋當中樂理仲得....

基本功不是只是初級才學,既然已彈到3級考試歌,收3級錢都好正常

珍珠宮

環保接龍勳章

yukiyukipang 發表於 18-11-13 23:28
太長,唔夠位,同埋佢本輕鬆3同everybody 2又話佢女識又skip無教同無彈!
所以朋友就覺得有d奇怪,我又唔 ...

照咁睇呢位老師急於完成呢個3級試, 但個妹妹似乎心理及能力仲未ready, 由everybody 2跳去彈children pieces, 期間有冇彈Bach或czerny呢D練指法及歌仔?

其實可以直接齋考三級嘅, 但問題係個妹妹唔肯練琴, 給愛麗斯同埋夢中的婚禮呢D大路好聽嘅歌都唔肯練好佢, 咁考試歌未必三首都好聽, 同埋練scale又悶又重複, 佢仲肯唔肯練?

p.s.考同教三級, 老師收三級學費係正常不過

wcpcelia    發表於 18-11-14 15:33

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yukiyukipang 發表於 18-11-13 23:26
朋友嘅小朋友今年7.5歲,4歲開始琴行學,6歲先轉45分鐘一堂同升一級,6.5歲彈輕鬆2同佢話一d都算簡單嘅琴譜 ...

第二版話太难所以唔彈落去,即係根本未到彈呢首歌嘅程度…

考三級俾三級學費無問題,
人人教法唔同,老師話得咪得
不過另外嘅書其實好淺,又無彈其他書,考上去怕有問題啫

子爵府

gracelam 發表於 18-11-14 09:35
照咁睇呢位老師急於完成呢個3級試, 但個妹妹似乎心理及能力仲未ready, 由everybody 2跳去彈children piece ...

無bach, czerny, 佢女小學多功課,所以都無時間,我都同佢講同老師傾下!

大宅

回覆樓主:

如果我係老師,跳級學難野,我一定斷言拒絕。教黎都浪費時間,小朋友根本吸收唔到

子爵府

yukiyukipang 發表於 18-11-13 23:26
朋友嘅小朋友今年7.5歲,4歲開始琴行學,6歲先轉45分鐘一堂同升一級,6.5歲彈輕鬆2同佢話一d都算簡單嘅琴譜 ...

everybody book2和輕鬆3就未夠3級,但學生又要求彈給愛麗絲和夢中的婚禮(4至5級嘅歌),而學生又唔太練琴,都幾困難

子爵府

唔係好明你既老師既收費方式同教學方式. 我仔就一年升一級, 有好多學生跳級學, 不過我就同老師講想佢一級一級上, 老師對我仔既收費係佢既基本功幾級就收幾級, 至於有時校際或者出外表演要求唔同級數歌老師唔會根據歌既級數來收費, 佢收既都係你當時學緊基本功時既收費(因你係占用左你正常學嘢既時間). 我就比我仔一年考一級, 我仔老師對我仔係考完5級之後佢先收5級既錢. (但我所知係教緊5級準備考5級時就應該收5級錢.)

子爵府

tintinlam 發表於 18-11-14 09:58

唔係好明你既老師既收費方式同教學方式. 我仔就一年升一級, 有好多學生跳級學, ...

唔係我女老師,有問題係我朋友個老師,我老師都叫我考3級,因為今年三級試唔難,但我女仲學緊二級野,即兩樣一齊學緊,老師都係收緊二級錢!

子爵府

(sarah) 發表於 18-11-14 09:50
如果我係老師,跳級學難野,我一定斷言拒絕。教黎都浪費時間,小朋友根本吸收唔到
...

我女個老師就會咁,因為佢話要教佢明嘅野!所以我朋友咪諗緊點解兩三個月就二級升三級!

寶石宮

2023年兔年勳章

yukiyukipang 發表於 18-11-14 10:26
我女個老師就會咁,因為佢話要教佢明嘅野!所以我朋友咪諗緊點解兩三個月就二級升三級!
...

學咗三年多 應該到三級程度

珍珠宮

kangaroomama 發表於 18-11-14 07:40
everybody book 1同輕鬆3完全未到達3級要求,去考3級只係死谷,考到都預料唔會高分。佢練手指好明顯差好遠 ...

同意

坊間有 2 大種學琴法,一係齋練考試歌為考試,一年齋捽 3 首歌 + 幾條 scales 唔會唔得。一係由基本功練,但時間會長,跳級又慢。我揀後者,都俾人串過我傻

我仔未彈晒 everybody 1 同 John Thompson 去考 2 級,sight reading 都已經練得幾辛苦 (我有底會自己同佢練),但考完返轉頭佢自己睇番 everybody 同 JT 嘅譜就易咗好多。得 everybody 1 嘅功力去考 3 級 sight reading 有啲“文”,咁當然唔排除有人呢方面叻過我仔好多

子爵府

我女6歲,彈緊輕鬆3,開始教scales,老師收緊$250/堂/45min。但係我女程度一定彈唔到給愛麗絲同夢中的婚禮 如果我女鍾意,老師就比d唔符合佢程度嘅野佢彈,我會轉老師

子爵府

zitzai 發表於 18-11-14 13:01
同意

坊間有 2 大種學琴法,一係齋練考試歌為考試,一年齋捽 3 首歌 + 幾條 scales 唔會唔得。一係由基本 ...

上年我女岩岩4歲學琴,咁學到9月老師叫佢試下玩一級校際,我記得都幾辛苦,果時JT 同其他都一直學緊!不過最後都彈到要求,今年開JT2,今年報二級校際,真係無咁辛苦!好快上手!

伯爵府

通常預備3級考試,老師係會開始收3級學費喇,因為佢學嘅野已經係3級程度。
就咁睇,我覺得佢好多書、好多技巧都無學過,佢會唔會有練習手指的琴書?例如:Hanon、Czerny Op.599。
給愛麗絲在Children's Pieces都是3級作品,我以前的鋼琴老師話夢中的婚禮大概6級,佢都畀過我玩,呢首歌聽得多基本上都唔駛教,只係Octave多,唔係太深,應該4至5級都彈到吧……

子爵府

ipcs 發表於 18-11-14 13:46
通常預備3級考試,老師係會開始收3級學費喇,因為佢學嘅野已經係3級程度。
就咁睇,我覺得佢好多書、好多 ...

佢話無喎!

伯爵府

yukiyukipang 發表於 18-11-14 13:51
佢話無喎!

開本First Lesson In Bach畀佢彈下,我覺得適合3級,d歌都幾好聽,Book 1淺過Book 2好多。畀小朋友認識下巴洛克時期的作品應該係點彈嘅。

首頁

尾頁

跳至