自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yatmanchris 發表於 18-11-14 08:14
我明d special need真係好惡搞 一味要人包容 但包容人都有底線㗎 我覺得我地可以包容佢做野慢 唔上心 或者 ...

唯有諗諗要點樣教
我個仔都好勁家,佢人際關係超好,係班入面d leader,好多人自動保護佢,一齊verbal bully個special need,由fear變anger
除左比人間唔中打下,我覺得以上行為都唔係太好,我都怕佢習慣性地verbal bully d 佢唔鐘意既人,
淨係叫佢當人地透明,都叫唔聽

男爵府

醒目開學勳章

chrisdina 發表於 18-11-14 09:08
好彩我地係天主教,可以有天主教學校衣個option

同阿仔傾下啦,話媽媽都明白佢唔想轉校嘅理由。但意外冇人可預料到。
坐校車得個司機,佢渣車都顧及唔到後面班馬騮搞咩啦。

男爵府

zillyzizi 發表於 18-11-14 09:15
同阿仔傾下啦,話媽媽都明白佢唔想轉校嘅理由。但意外冇人可預料到。
坐校車得個司機,佢渣車都顧及唔到後 ...

冇錯,好多時係校車發生
學校長期有人睇實,一recess 果d,冇人睇實又黎

大家又住咁近,佢激動係上黎返屋企攞刀都得
唯有盡力減少佢地接觸到

今日亞仔先同我講佢班有人suspended 左,因為帶左把刀返學,我聽完直情想暈底,更加覺得要轉校

男爵府

醒目開學勳章

chrisdina 發表於 18-11-14 10:35
冇錯,好多時係校車發生
學校長期有人睇實,一recess 果d,冇人睇實又黎

帶刀返學

我仔同我講,上星期佢學校有警察泥左,好似話有學生打架,校長call警察 真係恐佈。

但係其實都要同阿仔講,任何類型嘅bully都係唔啱。不要助長。

男爵府

回覆樓主:

學功夫自衞依個方法幾好。因為可能轉左校都會有依情況發生,長遠要學識保護自己。

男爵府

zillyzizi 發表於 18-11-14 10:45
帶刀返學

我仔同我講,上星期佢學校有警察泥左,好似話有學生打架,校長call警察 真係恐佈 ...

咁佢學校幾好喎
我問校長如果下次見血你地會唔會報警,佢話一定唔會

首頁

尾頁

跳至