轉貼)內地紋身貼紙含致癌重金屬6歲男孩皮膚潰爛連同貼紙一

Sylveon
|

內地文具店、網上商店隨處可以大量的紋身貼紙,只消數元就有一大張,大部份都產品上面都印有「無毒」字眼,但同時也是內地有名的無生產日期、無質量合格証以及無生產廠家的「三無產品」,由於產品無品質保證,成份來源不明,質素亦會較為參差。
近日《江蘇新聞》於南京找來三款屬三無產品的紋身貼紙,託實驗室就當中的成份進行檢驗。檢測結果是三款樣品中均含有重金屬致癌物質鉛和鈷。專家指出紋身貼紙採用水轉印技術,而貼紙的主要成份是油墨和膠水,其中鈷和鉛兩種重金屬經常使用在油墨中。
當貼紙直接貼在皮膚上,重金屬容易從毛孔滲入皮膚中,會出現皮膚過敏,從而引發紅疹、水泡等症狀,嚴重更會出現腫痛甚至是皮膚潰爛。
早前有多宗媒體報導,包括杭州一名六歲男孩於臉上貼上Peppa Pig的紋身貼紙,出現腫痛及潰爛情況,皮膚更連同貼紙一同撕下,險些毀容。另外海南島亦有五歲男孩貼上紋身貼紙,因為對當中的化學物質過敏而造成皮膚二度灼傷。
專家指兒童皮膚發育未完全,容易對化學成份出現接觸過敏情況,如果長期反覆貼上貼紙,亦會容易透過皮膚滲入重金屬,建議不論兒童和成人都盡量避免使用,如果使用了,亦應盡快以酒精擦拭掉。

咁毒..
healthymimi
|

babynetnet
|
啱啦~提醒我家小朋友!
sushiroll
|
我UK教嗰d小朋友好鐘意玩, 我仲成日送比佢地玩, 不過我係英國買
Ms.Rhino
|
點會咁毒……
N年前阿媽年代都已經玩印水紙,都冇問題
一變大陸貨就咁
wcpcelia    發表於 18-11-14 15:54
foggyao
|
印水紙都咁毒
cakii
|

plumtree
|
Sylveon 發表於 18-11-14 00:04
內地文具店、網上商店隨處可以大量的紋身貼紙,只消數元就有一大張,大部份都產品上面都印有「無毒」字眼 ...

Sylveon
|
babynetnet 發表於 18-11-14 01:52
啱啦~提醒我家小朋友!

用响身上同食落肚嘅野都要小心
monkeydiary
|
內地文具店、網上商店隨處可以大量的紋身貼紙,只消數元就有一大張,大部份都產品上面都印有「無毒」字眼 ...

所以我極少比囡囡用,印象中只係用過1-2次
judychungpuiyan
|
咁毒
Poyau
|
謝謝提醒
Loveille
|

FAv LINK:
印貼紙

買玩具個D都係吾好係淘寶買好D
wcpcelia    發表於 18-11-14 15:54
luckybaby2011
|

貼左幾耐、咁毒
kitbebe
|
陶寶買野要小心
tsung
|