左撇子

s160656
|
係唔係D細路仔 細細過就知道自己用左手定右手呢?

事關我認識個朋友, 佢有3個孩子
大女7歲, 二仔 5歲, 三仔 4歲

但大女同三仔係右撇子.
得二仔係左撇子
恐龍小BB
|
s160656 發表於 18-11-14 01:11

我幼稚園寫字就用左手,老師教極我都用唔到右手,最終放棄,用左手喇,其實都冇得迫既,用唔到就係用唔到

我地三姊妹 得我係左手

kyk
|
我大女細個見佢擺嘢都係出左手先,到 k 班,佢畫畫都係左手揸筆,老師都話左手有力 d,不過佢都有我哋想唔想佢用返右手,的哋話唔駛,由佢自己自由發揮。細女細個就已經用右手。
gracelam
|

我2個都係左撇子, 1歲幾時隨手攞起支筆塗鴉/食野用匙羹,90%都係用左手, 教用右手, 唔洗1分鐘就轉用左手, 如是者每次來回數十次, 決定由得佢用左手。
fionalee668
|
我2個女,一個左手,一個右手, 細細個BB開始已經有慣用手

反而我想問下,左手筆劃同右手有冇分別呢?
tester5
|

知架,佢會主動用左手架。
我唔理佢先用左手,主動佢教佢用右手寫字,佢又用到喎。
但之後佢自己左手又pick up返。
最終,佢左右手都寫到字,又打到波。
Poyau
|
小朋友知
luckybaby2011
|
tester5 發表於 18-11-14 11:40
知架,佢會主動用左手架。
我唔理佢先用左手,主動佢教佢用右手寫字,佢又用到喎。
但之後佢自己左手又pic ...

咁主要用咩手?
KILW
|
fionalee668 發表於 18-11-14 11:36
我2個女,一個左手,一個右手, 細細個BB開始已經有慣用手

反而我想問下,左手筆劃同右手有冇分別呢? ...

理想係跟一般筆劃,但事實係筆劃對左手人有時無咁順手,所以個人覺得筆劃跟到就跟。
有試過多口問過兒科醫生有關慣用手,佢話雖然係天生嘅,但3歲前都可能會轉,我估小朋友個腦仲發展緊啩?不過好多一識拎嘢已經好明顯邊隻係慣用手。
belle2004
|
我大女左手,細時c6話由得佢自由發揮,到亞細佢起初都係跟家姐用左手,但我覺得教佢寫字比較難,最後要佢用轉右手
BELIBALA
|

我c6, 2個仔都左手,天生係咁,好自然用左手,冇迫佢轉右手。
sinaman167
|
呢樣無得迫既,最多係訓練到兩隻手都寫到字
chocolatebean
|
回覆 s160656 的帖子

你的問題是?
我自己3兄弟姊妹, 得我一個係左, 自細傾向同左手, 而且右手係冇力
tungking
|

小孩會好自然地出手(左/右),所以佢g邊隻係佢主力手。我女出細時,e生就看出她是左手人