0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

大宅

我工人請來就是為了new born baby, 睇返你請工人做咩, 如果你有人照顧那由那專人照顧好點,唔好比工人搞d又唔搞d,時搞時唔搞,會好亂,我工人而家一個可完成換片食奶沖涼(朝9晚8),你定好沖涼沖奶點整,其實比工人搞幫輕自己好多,識得用其實好好用

侯爵府

緊係會喇, 當初請陪月就係為左教我工人點湊BB, 因為我工人肯湊, 我先可以好好休息, 坐月坐得好, 我BB 而家4個月, 返工都係工人湊, 工人而家仲湊得好過我

複式洋房

我都請左工人等第時我返工佢去湊BB
不過到左阿囡出世之後,我發覺自己好唔想佢掂阿B
而家佢都係幫手家務,沖下奶,執下野咁
我叫陪月教佢幫阿囡沖涼,工人睇左十九幾萬次都仲係唔識,仲有沖到腳震震,我見佢試左三次都唔得,決定以後都係我或者老公沖。
過多幾個月到我返工前要好好咁train up工人。
唉呀,俾阿囡其他人湊真係一個心理關口。

別墅

辛苦d我都是留給我自己同bb洗澡,有時奶奶有時媽媽有時我,就不會給工人洗。其他的清潔換片餵奶掃風就給工人整。因我要返工。不返工時所有bb的都時自己做。自己洗澡你看到bb有無傷痕,工人照顧bb會小心點。加上你要同bb建立親密關系,bb是最like 洗澡的,你要同bb做佢like的事,bb才like你。

複式洋房

會既,我都係因為返工要請工人湊bb,但頭一個月我全程自己跟,只叫佢幫手清潔下...而家快放完產假,我會慢慢放手比佢做,要睇佢做到岩我標準先放心比佢自己湊。

複式洋房

沖涼我會留返放工自己沖。主要工人日間睇住bb,換片 、餵奶。

複式洋房

gugule 發表於 18-11-14 13:00
沖涼我會留返放工自己沖。主要工人日間睇住bb,換片 、餵奶。

我都係諗住咁

複式洋房

spcheater 發表於 18-11-14 13:05
我都係諗住咁

講真,可以的話梗係想自己做返...又唔想個bb 第時太痴工人,所以我講明話日間佢冇扭唔可以成日抱...同埋因為我係b 女,換片清潔這part 我都好講究,唔想佢亂抹覺到有咩細菌感染。

複式洋房

請左個未做過嘅菲,42歲,希望生生性性,黎左幾日成日玩電話

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

會架,而且請工人真係好大部分都係為咗可以幫手湊bb減輕自己既負擔

複式洋房

straysheep_wing 發表於 18-11-14 14:14
請左個未做過嘅菲,42歲,希望生生性性,黎左幾日成日玩電話

下,黎幾日都巳經咁大膽?我工人好少電話跟身的,有時直頭出左街打比佢因為佢電話放係房聽唔到添。

別墅

straysheep_wing 發表於 18-11-14 03:30
如題

唔會
自己湊番 淨係叫佢做下欄野

別墅

會,一定會,請工人就係因為多咗個b,佢唔湊咁請佢返嚟做乜?除非你係ftm 咁就有條件唔比姐姐掂bb。

陪月喺度嗰陣姐姐就跟住佢學,陪月走咗就姐姐負責,so far 好好。當然首要條件係要搵到個又乖又勤力嘅姐姐

大宅

straysheep_wing 發表於 18-11-14 03:30
如題

我請姐姐都係想你幫我湊b, 當然係畀佢湊啦, 唔放心嘅話,咪咩都睇住佢做,唔好俾佢單獨湊b

複式洋房

係呀,佢好大膽成日喺房入面玩電話都唔出黎幫手,仲唔嗌都唔出黎

禁止訪問

別墅

反而講真,而家好多姐姐都唔肯湊初生架喇,麻煩又驚出錯。
生大仔時因為生完點都會返返工,所以請左姐姐,我公司產假16星期,開頭我會觀察睇下姐姐係咪真係識湊,咁其實佢真係熟手(其實當時我反而係生手啦...HAHA)。坐月時,除左幫BB沖涼會畀姐姐之外,BB全程係我湊,當時一來唔放心,二來個仔我生出黎,我一定要識湊佢、知道佢脾性,第時先可以放心交畀工人。返工前幾星期開始畀多D姐姐幫手,餵奶、換片、遵守時間表(其實初生真係好易湊),咁我返左之後都好少睇個cam,好放心。

到早排細仔出世,因為我仲要湊哥哥,所以好多時都畀姐姐湊BB。但媽媽一定要留意,一日入面一定要幫BB換一次片或者沖涼,睇下BB身體上有冇紅、出疹、瘀傷、乾燥甩皮之類,有問題要即時同工人講。

反正我請得工人就會搵一個我放心嘅工人,而家姐姐湊我D仔好叻,但做媽媽唔可以畀姐姐叻過你,唔係一旦有日佢走左點算?或者D小朋友唔跟銀媽媽就慘。

珍珠宮

如果有需要,就會請亞,每個人嘅情況唔同

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB事我會親自跟返,工人做家務事就OK喇。

首頁

尾頁

跳至