0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人 生左之後,餵夜奶由99餵?無得幫手?因bb唔係跟自己訓, 次次都唔知bb幾時喊幾時餵.
初為媽媽 開始覺得有點想自己做埋,唔仲意假身於人,心裡好想體驗一下餵夜奶,但99想佢休息多點,爭住做,你地點睇?

別墅

sonycat_cc 發表於 18-11-14 06:50
有無人 生左之後,餵夜奶由99餵?無得幫手?因bb唔係跟自己訓, 次次都唔知bb幾時喊幾時餵.
初為媽媽 開始 ...

本身我奶奶話佢可以餵,但我話好辛苦,老人家唔好餵。而且佢日頭又要湊,無得休息

伯爵府

初為媽媽 開始 ...

我咩嘢都係自己做

複式洋房

初為媽媽 開始 ...

初初我奶奶都叫比佢湊夜晚,叫我休息下,我無比,因我b有黃,我好準時兩個鍾餵一次,我怕奶奶由佢訓,因為老人家通常都話比bb訓多d !但我知我情況唔適合 ! 到呀b而家4個月,介左夜奶,都係跟我!

大宅

初為媽媽 開始 ...

你真係想做埋,24小時喎?
我自己就先生幫手夜奶既(12點到5點),每個零鐘醒一次,我就寧願放俾佢餵,自己瞓下覺,日頭就1:1或者2:1(連埋婆婆幫手)先叫做好d

珍珠宮

初為媽媽 開始 ...

坐月就係奶奶餵,等我可以充分休息。不過出左月就係我自己來啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

XX煩人一個 發表於 18-11-14 15:06
你真係想做埋,24小時喎?
我自己就先生幫手夜奶既(12點到5點),每個零鐘醒一次,我就寧願放俾佢餵,自 ...

我都係咁話 我頭幾日自己餵哂真係崩潰,眼訓到係度爆喊 之後比老公餵半夜果兩餐就好d ..... 但就做唔到全人奶所以都有dd 內疚,但我真係頂唔到
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-11-14 16:03
坐月就係奶奶餵,等我可以充分休息。不過出左月就係我自己來啦。

出月係味指第二個月?

複式洋房

kmbb519 發表於 18-11-14 23:27
我都係咁話 我頭幾日自己餵哂真係崩潰,眼訓到係度爆喊 之後比老公餵半夜果兩餐就好d .... ...

原來係咁辛苦

子爵府

屋企只有我同老公,bb果陣3個鐘飲1次,
攪掂哂就訓,每次訓到個幾差兩個鐘,
滿月開始4個鐘飲1次。好彩我bb飲完就訓,唔會嘔奶,都可以休息多少少

別墅

RubyYu07 發表於 18-11-14 16:03

頭一星期我堅持餐餐埋身加補奶都自己跟,但真係太唔夠休息,跟住慢慢放手比陪月姨姨幫手,而家下午我都去休息义電,夜晚就冇咁辛苦喇...

坐完月陪月姐姐走,我都唔知點算,我想亞B 二個月先開始介夜奶...

別墅

初為媽媽 開始 ...

我反而夜晚自己湊多,白天99幫手湊已經好辛苦!久而久之一直係白天距湊夜晚我湊,我喂人奶訓覺亦係我湊。
你換個角度諗你99肯幫你湊,肯熬夜已經好感激,如果乜都要自己做埋很痛苦的!B同99訓一間房?做咩距幾時喊你都唔知?

珍珠宮

sonycat_cc 發表於 18-11-15 00:12
出月係味指第二個月?

係啊,坐完月之後就自己湊。

珍珠宮

soha2018 發表於 18-11-15 08:48
頭一星期我堅持餐餐埋身加補奶都自己跟,但真係太唔夠休息,跟住慢慢放手比陪月姨姨幫手,而家下午我都去 ...

其實屋企人幫下手,煮三餐,我就湊b,如果bb夜晚扭計我訓得唔好,就叫長老睇下,我爭取時間休息。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

其實你99好好喇,但我就唔比BB同和輩一齊訓喇。

子爵府

回覆樓主:

我上胎開始到依家,半夜都係自己做,夜晚99要返工,到佢放假或者可以凑一凑 所以已經習慣,唔覺好辛苦

別墅

回覆樓主

我基本上日頭夜晚都係一腳踢.
係日頭好小小. 但都係幾個中.
因為我媽返工返夜晚佢都要休息
日頭可以訓返3-4個中已經感恩
聽到阿b喊都即刻彈起身
試過眼訓到崩潰喊.
岩岩訓落床. C6鬧鐘就不停響.
每5分鐘響一次. 跟住我爆喊.
所以你有人幫手湊下你可以休息下真係好好架啦

複式洋房

Vickylxt 發表於 18-11-15 10:11
我反而夜晚自己湊多,白天99幫手湊已經好辛苦!久而久之一直係白天距湊夜晚我湊,我喂人奶訓覺亦係我湊。
...

可能產後唸野成日唸埋一邊 之前真係唔會咁樣計 可能生完有種不捨的感覺 或者產後有少少抑鬱啦
所以成日唸唔好果方面

係呀 99同bb 一間room,方便take care

大宅

sonycat_cc 發表於 18-11-21 18:47
可能產後唸野成日唸埋一邊 之前真係唔會咁樣計 可能生完有種不捨的感覺 或者產後有少少抑鬱啦
所以成日唸 ...

Um....我自己就一定係同bb一間房,幾辛苦都好夜晚都要擺佢向隔離自己睇住先安心.....同埋我驚bb唔痴我,人地話夜晚跟邊個訓就會痴邊個....

別墅

sonycat_cc 發表於 18-11-21 18:47
所以成日唸 ...

距肯幫你湊已經好多謝!如果你自己夜晚搞你真系無得休息,自己身體亦好緊要!最多大啲接翻自己房一齊

首頁

尾頁

跳至