0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb依家兩個半月大,一半人奶(樽餵)一半奶粉,之前雖然餵既時間耐啲,但都可以飲哂150ml,但最近飲完第一啖(100ml),er完再俾佢飲就爆喊唔肯飲,又或者訓覺唔飲,又或者會搵我奶頭想埋身(因為埋身唔知佢飲幾多,又驚佢當奶頭係奶咀,唔想佢習慣飲幾啖樽就食奶頭)

呢個星期情況愈來愈嚴重,加上佢生長線跌緊,所以好擔心,我又擔心係咪我啲人奶唔夠肥俾佢,請問有無方法增加人奶脂肪量?

侯爵府

首先你唔應該餵左100 ML 先掃風, 陪月教我如果餵150 ML, 就應該70ML 左右掃風, 佢個肚有成100ML 奶就未必肯再飲

第二, 如果佢平時飲開150ML, 到而家飲100ML 就唔肯再飲, 呢個可能係厭奶的行為, 厭奶BB 會唔鍾意啜樽, 會想埋身多D, 我BB 果時都係咁

另外你話佢食得慢, 其實BB 一餐食多過20 分鐘就係個警號, 係咪奶嘴唔岩佢, 流得太慢定咩, 你要諗下點解BB 食得慢

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你話姐一餐人奶一餐奶粉咁喂。

別墅

pmmum 發表於 18-11-14 07:07
Bb依家兩個半月大,一半人奶(樽餵)一半奶粉,之前雖然餵既時間耐啲,但都可以飲哂150ml,但最近飲完第一 ...

陪月嗰時煲湯就加豬手湯比我,叫我食埋啲豬手,之後啲奶既脂肪真係多左。你可以試下。

洋房

pmmum 發表於 18-11-14 07:07
Bb依家兩個半月大,一半人奶(樽餵)一半奶粉,之前雖然餵既時間耐啲,但都可以飲哂150ml,但最近飲完第一 ...

我B情況好似,會再隊佢食,同埋轉一餐奶粉一餐人奶,或者俾奶粉食哂先再埋身餵人奶,如果餵人奶下餐奶粉早D食,我b都食緊150ml,食奶粉要掃多幾次風,我大概90ml就掃,最犀利要掃3次,之後食多30ml,跟住又冇食,不過我唔同就係佢生長線係ok,但係每次餵奶粉都係喊到儍

複式洋房

freshrose 發表於 18-11-14 10:29
首先你唔應該餵左100 ML 先掃風, 陪月教我如果餵150 ML, 就應該70ML 左右掃風, 佢個肚有成100ML 奶就未必肯 ...

之前陪月都係教60ml就掃風,不過bb自己都慣左飲差唔多60-80智停一停,100ml都係有時會。

之前就因為佢飲得太慢,轉左pigeon m size,轉完仲係慢,就係m size 吉大啲個Lon,結果佢第一轉好快飲完,剩番果啲就唔飲。後來試左唔同奶樽同奶咀都無好轉,結果用番pigeon S size吉大啲個lon,同蒸多啲等奶咀軟啲(用第一次時已煲奶咀一個鐘),bb就肯飲多啲,但都係慢。諗住再試下pigeon 正常m size試下。

不過bb好似夜晚飲奶比較扭計,日頭餵每次都好順利(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

haha748494 發表於 18-11-15 22:22
你話姐一餐人奶一餐奶粉咁喂。

通常我日頭餵人奶,夜晚餵奶粉,咁係間住間住咁餵好啲?

複式洋房

Hohocat 發表於 18-11-16 02:58
我B情況好似,會再隊佢食,同埋轉一餐奶粉一餐人奶,或者俾奶粉食哂先再埋身餵人奶,如果餵人奶下餐奶粉早 ...

即係主打奶粉?我都有諗過如果奶粉果餐飲唔哂,就俾佢埋身,但又驚佢慣左,會唔飲奶粉,等埋身。最新埋身餵既話,佢食10-15分鐘就會停,又驚埋身餵唔飽佢

複式洋房

sfcbb 發表於 18-11-15 22:32
陪月嗰時煲湯就加豬手湯比我,叫我食埋啲豬手,之後啲奶既脂肪真係多左。你可以試下。
...

依家都係自己煮,都係煮啲簡單野。等我試下先

珍珠宮

你可以分兩次餵,中間掃一次風。

洋房

pmmum 發表於 18-11-16 17:59
即係主打奶粉?我都有諗過如果奶粉果餐飲唔哂,就俾佢埋身,但又驚佢慣左,會唔飲奶粉,等埋身。最新埋身 ...

都可以咁講,大概一日兩餐人奶,3餐奶粉,有時奶粉後補人奶,同埋呢2日,奶粉之間隔4個鐘先俾佢食,佢就冇點扭計(可能佢真係已經肚餓)乖乖食哂D奶,同埋掃完風之後,等佢停陣先至餵佢食,

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 pmmum 的帖子

喂奶粉時,媽媽唔系身邊,聞唔到人奶味,BB肚餓就肯飲。

複式洋房

Hohocat 發表於 18-11-17 17:13
都可以咁講,大概一日兩餐人奶,3餐奶粉,有時奶粉後補人奶,同埋呢2日,奶粉之間隔4個鐘先俾佢食,佢就冇 ...

不過主要係掃完風之後佢就唔係好肯飲

侯爵府

我仔都係, 所以佢自己練成一口氣飲, 而家佢4個月幾月, 可以一口氣飲170ML奶

複式洋房

freshrose 發表於 18-11-19 15:24

我仔都係, 所以佢自己練成一口氣飲, 而家佢4個月幾月, 可以一口氣飲170ML奶

好羨慕

首頁

尾頁

跳至