餵母乳你可以去到幾盡?

babyhowie
|
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2207338/讓女兒決定幾時斷奶!母乳餵哺至9歲 媽媽:鞏固母女關係/?ref=fb
vivibabyvivi
|
太極端就變成變態
tester5
|
babyhowie 發表於 18-11-14 09:50
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2207338/讓女兒決定幾時斷奶!母乳餵哺至9歲 媽媽:鞏固母女關 ...

我曾經都好顛,士多啤梨奶都唔想掉。

如果佢地兩個feel comfortable,冇人阻止到吧?

Manwah
|
回覆 babyhowie 的帖子

可能現代會感覺得好奇怪, 但我記得我媽媽告訴我, 我的姑姐是飲到7歲的 (因為她是最細的), 而我嫲嫲此後都沒有生育了, 而且我嫲嫲雖然試過意外受重傷, 但仍可活到90歲, 不知是否跟長期餵哺有關
焦糖媽
|
唔關係咪餵母乳事, 問題係做父母的, 有無放手比小朋友成長.....

有啲可能係一齊瞓, 餵飯, 幫小朋友沖涼, 幫佢著衫, 之類, 有時係父母 "覺得" 小朋友仲細, 有 "需要", 咁咪繼續付出囉。而且家家情況唔同, 佢唔係公眾地方餵, 其實又唔係好關其他人事
canies
|
反而好奇怪原來生產完九年都仲有母乳,
人體真係奇妙!
wcpcelia    發表於 18-11-14 15:33
babyhowie
|
canies 發表於 18-11-14 10:12
人體真係奇妙!

只要keep住餵就一直都有,
以前d奶媽就係咁,
生完餵大自己仔女再做奶媽餵人地d仔女。
siumak
|
人體真係奇妙!

樓上講得啱,小朋友一直飲就一直有母乳;

我係訝異一個月飲一次都仲 keep 到?!
華華子
|
如果唔係埋身餵我覺得仲可以接受~~

九歲仲要埋身餵, 我真係覺得over左~~
toffeetong
|
人體真係奇妙!

係架,只要不斷提取,就會不停供給。
母牛都係咁,當然牛係食左藥,所以會提供大量牛奶。曾經有報導指控人類,要生產完的母牛,搾取牛奶,沒完沒了。
ChingyanPang
|
初初睇到標題都覺得怪怪咁。但又好難怪既有d 人覺得同子女好close 既動作。
Poyau
|
兩母女覺得可以無乜問題
小華子
|
呢種溺愛其他人好難明白的,埋身餵雖然好痴身,但嗰種親暱感係用錢都買唔到。小朋友食得開心,做媽媽的自然唔想放棄。
其實唔影響旁人的話,想食到十歲八歲我覺得無問題,香港人好奇怪,餵到一歲就覺得夠應該放手。
同埋小朋友自己都會自行成長,到某一個點就會唔埋身食,呢啲點迫都迫唔到。
嗰時做醫院時,母乳姑娘都鼓勵埋身餵,餵到小朋友自然離乳,埋身餵會增加佢地自信心,成長過程會較為快樂。

zitzai
|
Manwah 發表於 18-11-14 09:57
回覆 babyhowie 的帖子

我婆都話以前 d 人係餵到,個細路自己識擔凳仔埋阿媽度食奶都仲餵緊。9 歲誇張 d,但食到 4-5 歲冇乜野,特別係最細嗰個。之後再生就話要餵阿 b
areyouangry
|
vivibabyvivi 發表於 18-11-14 09:52
太極端就變成變態

9歲真的太誇張了
feifei_baby
|
小華子 發表於 18-11-14 13:39
呢種溺愛其他人好難明白的,埋身餵雖然好痴身,但嗰種親暱感係用錢都買唔到。小朋友食得開心,做媽媽的自然 ...

我都覺得埋身到三歲幾而家都未介奶嘅細女性格自信、樂觀同開心啲,情緖好穩定,相反出世就全泵嘅大女,就被動啲、情緒相對冇咁好。當然小朋友性格受好多嘢影響,但我個人好相信埋身餵母乳對細女有一定正面影響。
MeowMuiMui123
|
我自己就接受唔到。
我怎至唔like埋身餵人奶。係醫院俾姑娘迫,已講我唔comfortable想轉奶粉。ignore我唔提供水奶要我餵人奶。好嬲。去媽媽group既人奶媽又成日話我好餵奶粉,煩到嘔。反而奶粉媽無咁長氣。
最後返屋企自己轉奶粉輕鬆囇。我女食奶粉一樣少病暫時係乖架。
tsung
|
Poyau 發表於 18-11-14 13:26
兩母女覺得可以無乜問題

Poyau    發表於 18-11-14 21:30