一家之主, 家有靈異事件都要撐住

PTMCYS
|

不說前因....
仔仔學識行路後, 我們要他回自己房訓, 雖然不肯, 但我們會輪流陪他訓, 講故事, 等他睡著後, 就回自己房訓, 有時半夜, 他自己醒來, 會跑來說要跟我們訓, 我們不會拒絕, 因為唔想比佢有一仲被離棄的感覺. 有時他半夜在床尾站著, 唔出聲, 只係哭著(可能覺得被離棄), 都會嚇人一跳....

仔仔懂行後, 但我們沒有收起學行墊, 保持在我們床下, 在農曆七月開始, 發覺半夜有腳步聲, 從廳步入房, 並踏上學行墊, 發出輕微"唧唧聲" 好像望兩望, 又行翻出去, 有時聽到坐疏化聲..... 但立即起來看看仔仔是否睡醒, 他又訓到好似隻豬咁.....

以為自己有點錯覺吧, 但有兩晚, 訓訓下, 約1~2點, 給床尾開著的電視聲吵醒, 起身關掉, 第一次, 覺得係太太忘記關, 但訓回床時, 覺得奇怪, 太太好少訓覺唔熄電視..... 第二次開始覺得奇怪....

有一晚半夜, 仔仔跑來, 好大聲叫, 問Daddy, 點解你仲係張床到訓既, 佢話:頭先我訓緊, 見到有個男人係門口望望下, 我以為係你, 我問咩事呀, 問了幾次, 佢唔出聲, 就走左去你地房, 我即刻追尾, 點知入來見你係床上訓緊既....

我跟太太對望一眼, 然後跟仔仔說, 哦, 無野既, 上床訓先, 明天話你知, 跟住抱左佢上床訓.

待續....
panda361
|
嘩,咁猛。
eva620
|
Reema
|
yan511229
|

nichosin
|
Lm
Solarflare
|
我最中意聽靈2野
monitress_iris
|
好恐怖
PTMCYS
|
Solarflare 發表於 18-11-14 11:47
我最中意聽靈2野

我知道應該有東西入侵了, 但又唔可以令小朋友和太太害怕, 所以強作震定, 並用科學角度向他們解釋....

stagea
|
咁驚, 現左形
20150618bb
|
[quote]PTMCYS 發表於 18-11-14 09:55
不說前因....
仔仔學識行路後, 我們要他回自己房訓, 雖然不肯, 但我們會輪流陪他訓, 講故事, 等他睡著後, ...[/quote]自己物業?如果唔係搬家算吧
Solarflare
|
PTMCYS 發表於 18-11-14 12:38
我知道應該有東西入侵了, 但又唔可以令小朋友和太太害怕, 所以強作震定, 並用科學角度向他們解釋....

...

咁跟住呢?
carcar0909
|
你会去處理嗎?可以去查下日腳看看。我兩年前租了一間劏房,被朋友仔嚇到我即走。
RAY媽
|
PTMCYS 發表於 18-11-14 09:55
不說前因....
仔仔學識行路後, 我們要他回自己房訓, 雖然不肯, 但我們會輪流陪他訓, 講故事, 等他睡著後, ...

刺激!
mini1204
|
租樓?
crystal媽咪
|
不說前因....
仔仔學識行路後, 我們要他回自己房訓, 雖然不肯, 但我們會輪流陪他訓, 講故事, 等他睡著後, ...

而家應該解決咗喎!!點樣解決呀??
rtydfg
|
不說前因....

有需要可以pm我
PTMCYS
|
20150618bb 發表於 18-11-14 13:11
自己物業?如果唔係搬家算吧

自己物業, 二手樓, 買的時候很舒服, 太太和我都好鍾意, 好有溫暖的感覺. 上手係一手, 三口之家, 間隔係無老人家住過, .

PTMCYS
|
carcar0909 發表於 18-11-14 15:57
你会去處理嗎?可以去查下日腳看看。我兩年前租了一間劏房,被朋友仔嚇到我即走。
...

這些事, 我會先嘗試了解和處理, 唔想攪到太太.

妳住劏房, 好多人住過, 應該會有好多朋友仔.....

jackiemei
|
可能係你d去世了的親人。