親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

出年會同朋友去名古屋8天,他說頭尾會住名古屋中間會周圍去松本、立山黑部、富山、高山、上高山等地方,叫我帶個背囊去就得吾駛拖行李咁咪攞住好多野囉?佢話去親都係咁玩因為要就個pass,我未試過日日住吾同地方我想帶行李,大家比D意見你哋會吾會帶行李定背囊?

伯爵府

我是水瓶座 發表於 18-11-14 10:27
出年會同朋友去名古屋8天,他說頭尾會住名古屋中間會周圍去松本、立山黑部、富山、高山、上高山等地方,叫 ...

正常背囊比喼方便,不用找coin locker否則帶住個喼去景點或找酒店放行李!

日日唔同酒店有咩問題!未試過要試下!帶個細喼方便D!

人人玩法唔同!

大喼都係市中心買手信用!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

出年會同朋友去名古屋8天,他說頭尾會住名古屋中間會周圍去松本、立山黑部、富山、高山、上高山等地方,叫 ...
我喜歡用有輪的背包, 可咩可拖。然後帶1個可以套行李杆的手提袋, 裝手信。

能放喼的Locker 會full, 所以1背包, 1手提袋, 可以分拆, 分2個小 locker 放

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

每個人既玩法唔同,
就算日日轉酒店,
如果安排得到酒店交通方便既話,
每日出去玩之前花半小時去酒店預先寄存行李都可以架

只可以帶背囊既玩法唔岩我去,
就算點少野都有一定重量,
成日都要背住黎玩真心辛苦

wcpcelia    發表於 18-11-14 14:46

禁止訪問

洋房

其實拎住行李真係好辛苦,仲要d locker成日爆曬 好絕望!
咩backpack又會好快腰痛 X_X

伯爵府

咁講,上立山或上高地,拖住大喼一定唔方便,你可以在名古屋同一酒店book頭及尾一天放大喼。之後带個細喼(20吋)及一個背囊上高山、富山、松本。其實如果在富山、高山、松本住近JR大站,如非大時大節,locker好少會full,況且可到酒店先寄存行李呢!而立山、上高地就只用背囊(盡量带最簡單的衣物),盡量少買手順 ,如果你朋友試但一邊入立山,如富山入,細喼咪寄去信濃大町或松本,相反行程亦可。只要佢出到行程,基本上行李運送先可以慢慢諗。

wcpcelia    發表於 18-11-15 10:51

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

背囊方便

大宅

我都試過頭尾住名古屋, 中間3日去昇龍道, 照book咁多晚酒店留底晒d野, 只帶背囊去3日. 你同佢傾下係點安排, 最好跟佢做法啦, 人地plan晒所有野帶埋你去玩, 無理由仲要人就你, 周圍去搵地方寄行李.

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

rnchan 發表於 18-11-15 10:08
即是酒店訂足所有日數, 但中間三日齋比房租、但唔住, 去別的地方玩.

這種將酒店當 Locker 使用的豪氣, 一 ...

其實只要同酒店傾好既話,呢個真係好方法黎,
我都有試過好幾次,前後住同一間酒店,中間有一兩日會住第二到,咁行李就放酒店唔駛帶走咁,
如果你前後都住同一間酒店既話,酒店通常都會比(不過呢個真係要問清楚先),
但我最多都只係試過離開兩日,未試過三日。

珍珠宮

rnchan 發表於 18-11-15 10:20
我最近幾次去 5~6日 的日本, 都係只帶背囊.

但睇佢朋友個款, 似乎唔打算先返酒店放低, 一個背囊孭足 7日 7 ...

其實旅行要帶既野唔多,
我有試過好似樓上 jm 咁講放大行李係一間酒店,
自己輕裝出發玩一兩日先住番之前既酒店,
但所謂輕裝上陣都仲係有好多野要帶,
什麼一堆叉D呀,衫呀,我皮膚敏感所要又要帶D特別既洗護用品呀,
屋企人身體唔舒服又要帶定D常備藥呀咁,
如果呢堆野要長期背係身都好重下,
所以就算輕裝我地都要係車站搵 locker 或先寄在另一間酒店到,
好少真係全程帶住。

禁止訪問

子爵府

咩月份去?

珍珠宮

rnchan 發表於 18-11-15 10:37
1~2晚都有可能, 尤其某些酒店會有連住優惠, 但丟空三晚, 都幾誇張下.

我覺得有酒店做到完全唔出奇,
但我又覺得如果有D野可以放低三日唔用,
咁其實都唔需要帶去日本旅遊姐?
不如一開始就唔好帶?
除非係之後某一D特定行程需要用到啦

禁止訪問

珍珠宮

rnchan 發表於 18-11-15 14:08
師姐, 佢唔係寄存 Keep 行李在酒店三晚

係比錢訂足七晚酒店, 中間丟空三晚唔住, 用來放行李. ...

哇係喎!!我而家先見到!!
呢個方法會唔會劃時代左一D呀!!!!!
曲線黎咋下嘛?!?!

manu4211963    發表於 18-11-15 18:21
manu4211963  :hahaha:  發表於 18-11-15 18:21
manu4211963    發表於 18-11-15 18:21

珍珠宮

rnchan 發表於 18-11-15 14:08
師姐, 佢唔係寄存 Keep 行李在酒店三晚

係比錢訂足七晚酒店, 中間丟空三晚唔住, 用來放行李. ...

其實坊間有地方係可以連續放行李好幾日的:

https://cloak.ecbo.io/zh-TW

不過有錢人諗既野,我地係唔會明

別墅

回覆樓主:

多謝大家比既意見 出年5月出發我們會帶一個喼去到信濃大町寄去高山既酒店,明白各有所需好彩我哋大家都係好好既朋友同吾係購物狂好易話為

首頁

尾頁

跳至