自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

choco_soup 發表於 18-11-14 11:13
我都有追隔離post。

果邊有幾個私家生既jm 好睇唔起公立醫院生既媽媽。成日話人地無錢先係公立生,好銀耳 ...

我都有睇我自己覺得係各取所需,揀一個自己既方式就得

我兩個都公立生,因為大仔有遺傳病問題私家唔收,妹妹醫生都想出世觀察佢。

大宅

Fionhohoho 發表於 18-11-14 11:19
我都有睇我自己覺得係各取所需,揀一個自己既方式就得

我兩個都公立生,因為大仔有遺傳病問題私 ...
私家就係有呢個問題,就係有complication/你呢個case 時會唔收。試想像,到臨生前一刻先叫你轉場生,個感覺真係好差

別墅

xela 發表於 18-11-14 11:12
私家醫院生仔唔等於一定住私人病房吧。otherwise 各大私家醫院D 四人房二人房咪應該轉哂做單人房? ...
我當佢分級數啦,唔計有錢到請個醫生番屋企照顧既有錢人
1.私家單人病房
2.私家大房
3.公院大房

唔知閣下有冇住過/身邊有冇人住過公立醫院
如果講服務質素,公院既職員/護士/醫生 對病人既態度真係唔洗點形容
私院醫院起碼唔洗比職員無視,禁個制都有人黎睇你
如果講信心,同上面差唔多,我覺得近年香港既醫療事故實在唔少,大部分都係公院發生,
普通入院就自己一條命,入院生仔最少兩條命架,點都揀番有信心既醫院

當然,私家醫院都有大房,嘈既情況同公院/公園冇咩分別,呢個真係人既質素問題
所以我先認為既然要住私家,緊係要住單人病房啦,唔係的話,同住公院有咩分別

侯爵府

醒目開學勳章

其實各有各好!

互相尊重就可以。

複雜case一定係政府。

#小妹兩度都去過

JD930    發表於 18-11-16 10:01

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 xela 的帖子

又係呀...

有朋友去私家生.....撞正大陸人係隔離~~
又嘈又嗅....

仲要係房打邊爐

象牙宮

2024年龍年勳章

mydearson 發表於 18-11-14 11:01
私家定公共都係個人選擇,互相尊重,無需嘲笑踐踏吧

x 2

樓主身為男人,笑女人生仔選擇……

JD930    發表於 18-11-16 10:02

子爵府

MommyPanel勳章

xela 發表於 18-11-14 11:11
呢句又係BK 姐妹最鍾意講嘅,我真係唔明,點解私家醫院生係叫愛佢呢?

我老婆係私家生係因為有醫學原因, ...

算吧啦,你有你選擇,其他人都有自己選擇,起曬鋼做咩,人地唔會少左忽肉

親子皇帝    發表於 18-11-14 11:29

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

xela 發表於 18-11-14 11:14
公家有個好處,就係阿奶奶唔使下下都沖過來「探BB」 XD

我果時,臨生BB前,已公告各親朋好友,唔好上醫院睇我睇B,生完BB好殘好烏wea,又無梳頭,新手湊B又怕輪盡lea hea,留番D時間俾我老公我老豆我啊媽唻陪我幫我,我出咗院會再約 gathering!好彩我D人都聽話!
探訪時間以外,就係學習.... 餵奶、泵奶、唧奶..... 產後運動..... 全時間BB都喺一齊實習!

子爵府

回覆樓主

我曾經係產後版話自己吊催生藥吊咗近十個鐘先開夠度數,然後有媽媽回應我話自己係私家吊催生藥好快就生咗,話私家醫院d催生藥係好過政府醫院d催生藥。
我回佢醫生會根據個別情況去決定催生藥劑量,加上每個產婦情況唔一樣,都有媽媽催生唔到要開刀,同私家或政府醫院無關。

侯爵府

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

我去私家生BB最主要原因係跟醫生同可以選開刀囉

政府其實環境設備都係好好架,但冇得選醫生

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

親子皇帝 發表於 18-11-14 11:24
1.私家單人病房
2.私家大房

我喺公院大房生,姑娘醫生病房姨姨都好好!我好好運,同房5位媽媽,都唔係嘈果類!姑娘同姨姨都好好傾,會顧及每位媽媽情緒!
其中2位,BB有事,喺NICU,佢地就日日產後房 NICU兩層走,餵奶泵奶!
佢地話好彩堅持喺公院生,如果唔係苦咗老公、家人兩邊走,自己又見唔到BB會心掛掛,分分鐘掛到抑鬱....

侯爵府

醒目開學勳章

1.私家單人病房
2.私家大房

哇你個網名好特別。

親子皇帝    發表於 18-11-14 11:58

珍珠宮

1.私家單人病房
2.私家大房

好井底之見。

珍珠宮

環保接龍勳章

tintinlam 發表於 18-11-14 11:05
因為你係男人, 唔多明女人想咩. 前排有朋友剛生完, 佢一直都要去私家生, 佢老公話公家生都係一樣, 叫佢來 ...

我係女人, 我都叫老公留返D錢, 我2胎都係正苦生。

如果我2次响私家生, 每次埋單一定過十萬, 因為我2次(一次係個b, 一次係自己)都突發有事, 雖然唔係咩大事, 但都要留院及做小手術。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

我仲諗緊政府定私家生

但我爸爸之前去私家醫病
4 人房但得3 個人
隔離床係個伯伯
佢老婆同個賓妹由日頭陪到夜晚
仲要開大部機聽粵劇
D姑娘呀嬸入嚟都無叫佢地細聲d
有時d呀嬸仲傾埋一份
嘈到根本無得休息
有時仲要走出走廊

禁止訪問

伯爵府

choco_soup 發表於 18-11-14 11:13
我都有追隔離post。

果邊有幾個私家生既jm 好睇唔起公立醫院生既媽媽。成日話人地無錢先係公立生,好銀耳 ...
係架,唔係有錢人就一定去私家生嘅,我記得大劉個仔劉鳴偉對仔女係喺公立出世的

侯爵府

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

雖然我未生過仔,但係我因為其他病住過私家醫院3人房,我住院嗰陣有兩日好多人黎探隔離床個病人,嘈住我休息
隔離post個樓主講嗰句野好白目,女人難為女人

珍珠宮

回覆樓主:

我唔會阻/評彈私家,個人情況選擇,選私家公立不一定富貴,選公立也不一定窮困,講呢啲話嘅人大概鄉土派初到香港,對醫療體系運作無知。

首頁
12345...18

尾頁

跳至