自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我生兩個都是私+二人房,隔離的都是香港人,無好嘈,我都只係比家人黎,其他人都謝絕探訪。我都識中、高級公務員政府生,佢地都係住私家房話平、靚、正。其實政府、私家都是個人選擇,政府都可以一流服務

伯爵府

VioletCC 發表於 18-11-14 19:01
有關私家生完breastfeeding,我可以解答你
入院時係可以remark 全餵母乳唔補奶粉,我就係咁,所以其他bb ...

2個鐘先推來都幾遲。 我未生時睇過書,最好係頭一個鐘即開始餵。之後要 feed on demand. 即係時時刻刻餵。
所以政府方便d.

男爵府

私家生 只係安全考慮。老實說,好多有經驗婦產科醫生已去私人市場,政府隔時係實習醫生幫你聯針,我有2個朋友政府開刀,生完條疤好大好肉酸。仲有朋友係打直開刀!如果開刀我選私家,講住,2邊冇所謂

伯爵府

choco_soup 發表於 18-11-14 11:13
我都有追隔離post。

果邊有幾個私家生既jm 好睇唔起公立醫院生既媽媽。成日話人地無錢先係公立生,好銀耳 ...

唔可以係肯在公立生的媽媽識諗咩?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

baby_chu 發表於 18-11-14 11:36
我喺公院大房生,姑娘醫生病房姨姨都好好!我好好運,同房5位媽媽,都唔係嘈果類!姑娘同姨姨都好好傾,會 ...

我都係公院生,獨立產房,有得剪臍帶,生嗰之前有兩三個姑娘教我點生,到真係生嗰時黎左十個八個姑娘係產房度嗌加油,都好有氣勢

C6 見到一次黎兩個醫生係一旁睇住,加埋姑娘睇都突埋,估唔到公院有咁多人手。而且兩胎都係一樣

不過到左產後房有啲亞嬸態度係衰啲,姑娘反而冇乜野。

我朋友生完住公院私家房(2人),見佢換巾換得密,都比說話佢聽,你老公搵埋都唔知夠唔夠你買巾

大宅

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

你認為私家同公家質素差不多,但私家收費至少五位數字,應該點吸引到人去私家呢?

大宅

回覆樓主:

.

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

其實公家定私家好d,真係好睇自己經歷。好似我咁,响公家都唔當我係人咁看待,第二胎响私家生,真係起碼有返尊嚴先。但我有朋友响公家生係非常好,姑娘同姐姐都好好,咁對佢地黎講好自然就會覺得無必要去私家生。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

pinkochang 發表於 18-11-14 14:41
私家好處係可以簡醫生
同埋簡開刀(唔洗陣痛咁耐)
住院伙食好D

同感!

男爵府

回覆樓主

就咁講公立定私家太廣泛啦,間間醫院都唔同...
瑪麗同屯門都好大分別啦

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Jnam 發表於 18-11-14 16:05
"私家生平平安安"就可圏可點, 正如之前JM都有講開, 私院唔收高危Cases, 我算係高危, 私家係一直唔肯俾期我 ...

哦.... 原來係咁~~~
唔怪得我果時(14年)有咗去政府做產檢,我每次都係去醫院,每次都見同一個醫生!我同朋友講,佢地都奇怪,因為佢地唔會次次產檢都係返醫院做!我家族有遺傳性血壓高!產檢時,佢頭幾次都有俾我揀順產定開刀,我答佢答得好廢.... 順到就順,唔得咪開刀!
39wk1d,產檢時,佢突然同我講.... 「足月喇喎,有無諗住早D入院催生?」我同老公都打個突!
第二日入院催,催咗2日,佢問我開唔開刀,咁就開刀喇!住大房,得3個人,好舒服!

珍珠宮

SKB 發表於 18-11-14 18:59
公立好處係⋯平,真係好抵。而個生產過程水準應該同私家一樣水平。好多時BB出世要照燈,私家$2000/日,政 ...

跟媽媽!
果時喺公院生,只有BB澡涼時,會喺BB房有專人幫佢地澡涼,其餘時間一定係喺媽媽床邊!
果時我就日日都趁推咗BB去澡涼,自己飛去洗頭澡涼,吹埋個頭先去推番BB返床邊!
果時真係對小啊B一陣都唔得!仲好想成日抱住攬住!
姑娘就話抱多D親子感情好D,姨姨就話抱得多太寵,寵慣晒怕將來自己難湊.....

水晶宮

我認我窮,因為我女係公立出世

珍珠宮

pomanlife 發表於 18-11-14 20:01
我都係公院生,獨立產房,有得剪臍帶,生嗰之前有兩三個姑娘教我點生,到真係生嗰時黎左十個八個姑娘係產 ...

係!果時醫生唻巡房,好有「氣勢」!我又唔太介意教授帶學生一齊睇!都係2、3個學生,或者2、3實習啫!無學生唻學做產科,將來點會有新醫生?!所以學生一齊巡房,我 okay!塞催生藥都係高級定顧問醫生,帶個實習唻幫我塞,個實習睇個醫生塞!當然佢有問我先啦!
我老公話我賺咗添~ 幾個醫生.... 都係收你$100/日!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

1mocha 發表於 18-11-14 19:46
2個鐘先推來都幾遲。 我未生時睇過書,最好係頭一個鐘即開始餵。之後要 feed on demand. 即係時時刻刻餵。 ...

政府開刀係即時餵嗎?應該同順產有分別吧?
我bb肚餓姑娘就推俾我餵,咪一樣feed on demand,我用湊b既時間休息,上奶更快,傷口加快復原
政府一生完要自己湊,成間房唔係呢個b喊就果個b喊,休息唔夠影響造奶,影響深遠

大宅

回覆樓主

其實關咩事

想開刀,想揀醫生就一定想去私家
Bb 有健康問題,就一定要去政府
每個case 唔同,無話一定邊個啱

但正常情況,私家環境係好過公立
人手係充足啲,但同醫護人員專唔專業無闗
只係你覺得用錢買呢個環境服務值唔值

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

baby_chu 發表於 18-11-14 21:21
係!果時醫生唻巡房,好有「氣勢」!我又唔太介意教授帶學生一齊睇!都係2、3個學生,或者2、3實習啫!無 ...

係呀!特別係我個b過期居留,個senior 醫生帶住5,6個學生黎巡房真係勁有氣勢,senior 醫生話幫我照ultrasound,有個男仔醫生仲問洗唔洗幫我攞張輪椅推我去照,其實在產前房只係行幾步,我又冇痛,梗係唔洗啦

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

lenareina 發表於 18-11-14 21:41
其實關咩事

想開刀,想揀醫生就一定想去私家
成個post最總結就係呢個
仲考慮緊私生/公立既
睇呢個回覆就岩哂
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

我自己私家生
私家好處同一個醫生跟到尾
順産,醫生聯針手勢好
生完已經好精神
第二日已經可以落床
我估開刀手勢更重要

公爵府

公立、私家各有各好
QM 唔會俾一般私家差,況且如果個b有事,好大機會都係去返公立

首頁

尾頁

跳至