自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

YuiYeeMa 發表於 18-11-14 14:58
樓主,男人老狗,你管你老婆去邊到生就夠啦, 其他媽咪關你什麼事, 男人之家唔該唔好仲麻煩過啲八婆
...

Sor, 我都覺得自己煩

大宅

Gomme 發表於 18-11-14 14:37
你話prepare for the worst, 點解唔去公立生?
你話私立不會接complicated case, 但你太太又有醫學原因, ...

因為我果個醫學原因,私院個醫生係handle 到,所以佢say ok, 我地先go。一開始便已知道的。

多謝你的細心閱讀,所以我地都有keep 住做2邊產檢。詳情唔方面透露

大宅

tintinlam 發表於 18-11-14 16:54
「但如果你老婆想去私家就比佢去啦,費時話你幾萬蚊都唔捨得比,唔錫佢」呢句先係重點啊! 特別係 ...
#131 果個係男人心聲呀

女人一句講「我想去」,我實俾佢去。我太太係一個明事理的人,真心係理性分析過先做決定。亦都因為我經歴過做decsion,所以先開呢個po。

大宅

AJW2010 發表於 18-11-14 19:27
唔係每間私院都係咁,我個仔一出世已埋身,我叫姑娘唔好餵奶粉同水。幾時喊姑娘就叫我去餵,姑娘扶住我去 ...

啱呀,間間唔同,所以㨂醫生只不過係選擇的其中一環,breastfeeding policy 又係間間唔同(就算私院)

大宅

做個靚太 發表於 18-11-14 19:36
無知笑無知。。大家鬥無知。。

哈!

大宅

jumphigh 發表於 18-11-15 08:33
根本呢到啲人討論重點錯曬。
楼主出post嘅目的係想大家考慮清楚私家同政府生B旣優劣。
冇人認為某一個選擇 ...

多謝你呀!道出我心聲

公營私家各有千秋,香港資訊咁發達,想搵啲生仔info 根本唔難,重要的是,揀醫院時要做功課,一味信政府差私家好,咁樣係唔好嘅。

就正如隔離po, 話想靜去私家啦,咁我就指出並唔係你想像中咁靜(保證靜係可以,單人房就得,付出相應錢就ok)。你好著重呢個point , 但到時都係嘈,咁就變左你期望嘅野落空左⋯⋯都係expectation management 啫

大宅

jumphigh 發表於 18-11-15 09:03

係,不過見到樓主幾無奈,明明係想帶出理性分析 ...

我輸在太認真,其實生一次仔我學左好多野,睇資料比較做到手軟⋯⋯

大宅

bbc2018 發表於 18-11-15 10:16
是呀!標題同內容不符合。佢要順從老婆,又另一方面有hard feeling 才如此。
...
eee, 我有一邊順從老婆一邊有hard feeling 咩?我打左D乜令你有呢個誤會呀。
我認我係火㗎,次次見到 D post 都係話生仔私家好好多,完勝咁滯,好似無缺點咁。試問世界上有無野係無缺點嘅先?我就話你知你以為私家的優點,都唔係必然的~

大宅

莫失莫忘 發表於 18-11-15 10:46
我覺得有唔少十五十六媽媽其實係俾公立醫院「趕」去私家。懷孕前後版都有唔少媽媽呻產檢時d醫護態度惡劣敷 ...
都明嘅,我太太都有係公立做產檢,都有陪佢,佢地都會催你話你同喝你~

大宅

YuiYeeMa 發表於 18-11-15 12:00
私家優點不是必然,但prefer私家生,請教樓主有什麼可笑?

我講左幾版原因,都係話呢度好多JM係有理無理都高舉私家醫院,咁咪好笑囉。

就好似樓上po 昨日單爛pat pat新聞,都可講到好似係私家 好過 公立咁,但明明就係父母責任大過 醫護人員,去邊度生果結果分分鐘係一樣

大宅

bbc2018 發表於 18-11-15 12:59
可能老公好理性,知道公家生,都好多好處,但老婆要私家生,可能理性分析完老婆都話要私家生。但生完,其實 ...
第一段的老公老婆指我和我太太?唔緊要可以直接講,我ok 的。

我要澄清,我地去私家生係因為medical situation, 我太太是沒有講過「要」去私家,佢都係一位理科太太 XD。

我只不過回應如果佢話「我要去」,咁咪去囉。

嘈係環境因素,因同房(四人/半私家) 的人而異。所以如果各位JM(包括隔離舖心直口快果位) 期望住私家醫院 = 靜D,你要做下expectation management, 因為真係因同房而異的。

大宅

YuiYeeMa 發表於 18-11-15 13:54
樓主, 憑一兩個post幾個JM你就可以用標題「BK的姐妹推崇私家生仔」, 取笑選擇私家生孩子的JM,概括全部BK ...
我唔回應你啦,你都係想男人(性)收聲啫

大宅

bbc2018 發表於 18-11-15 18:23
If prepare for the worst, Your wife should go to the public.

所以我地係有2手準備,做哂2邊產檢。

大宅

bbc2018 發表於 18-11-15 18:56
2邊產檢是吾保證突發事件,無論你地甚麼Medical situation 理由,私家醫生handle到。如果你要prepare for ...

多謝你嘅追問,對,最worst 的話公家係最好(有NICU…雖然港怡都有)

Touchwood 講,我同我太太係陀住期間,都成日預佢唔穩⋯⋯但到最後係medical situation 先選擇私院(真係好chum氣)

大宅

bbc2018 發表於 18-11-15 19:14
我覺得是你自打嘴巴。

哦~

Medical situation 有好多種嘅。有兒科,也有婦科~

大宅

bbc2018 發表於 18-11-15 19:13
其實睇您的標題和內容,我覺得您是在取笑您太太選私家。

補多句啦,你知道最worst 是什麼嗎?

是孕婦死亡!係香港醫生嘅policy 係救媽媽先,that’s the very first priority!

JD930    發表於 18-11-16 10:04

大宅

bbc2018 發表於 18-11-15 20:33
知道,我有science 底同medical 底

多謝你明白,其實好多case 都係會prefer 開刀: Twins la, 有心漏啦, 盤骨唔夠位啦, 胎盤前置啦等。

我地因爲搵左個私家婦科跟住太太情況, 請教過2邊醫生,到最後先做呢個決定。

首頁

尾頁

跳至