自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

親子皇帝 發表於 18-11-14 11:24
我當佢分級數啦,唔計有錢到請個醫生番屋企照顧既有錢人
1.私家單人病房
2.私家大房
我本人,同我太太,都有瞓過公家大房。

我由底答返你。入院生仔最少兩條命架,點都揀番有信心既醫院 <- 邊間叫有信心嘅醫院呢?講多次,私家係因為一有 potential complication 時就會叫你走返去公家, 所以出事case 先小D (個base 細左),呢度好多姐妹可以share.

公院㩒制無人理你?你肯定?
至於服務質素,我認同呀,佢地咁嘅人手咁嘅工作量,我真心唔敢ask for more. 我住一個星期做全麻手術都係俾$700 蚊,what can I ask for? 同埋我見過好多公院的醫生姑娘係超好人的。

我爸爸入過QM 的內科,我嫲嫲入過聯合的老人科,每一個遇到的醫護人員都係主動關心嘅。逢問必答。當然我都會見到D 姑娘鬧阿伯,但老人家/有D 病人唔鬧係真係會出事。

講多個真人真事,我入院時,夜晚就係因為阿伯唔聽話,自己成日走落床(佢整親隻腳),跟住仆親撞落個櫃度暈左,係我幫手㩒鐘叫人,第二日D 家屬問發生乜事做乜要縳住佢..... 所以公家醫院醫護所面對嘅,並唔係你自己一個人所見到嘅

侯爵府

xela 發表於 18-11-14 11:23
私家就係有呢個問題,就係有complication/你呢個case 時會唔收。試想像,到臨生前一刻先叫你轉場生,個感覺 ...

又有一次我之前去私家醫院睇醫生,皮膚出紅疹,個醫生懷疑我傳染病,唔收我寫轉介紙俾我去政府急診室,佢話如果我真係傳染病要隔離要住first class好貴 最後去到政府急診室個醫生話我喺感冒咋

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

1.私家單人病房
2.私家大房

醫療事故絕對唔係只發生在公立醫院,私院一樣有。最大分別係私院根本唔會接分類為高危既case, 係會叫你返去政府生。我親身認識既人,唔止有生之前俾私家好言相勸去政府生,更有兩位係私家開刀生左,BB疑似有問題,要call 白車轉返去公立。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

Sumyeema1 發表於 18-11-14 11:27
x 2

樓主身為男人,笑女人生仔選擇……
有乜問題。生仔選擇應該base on D乜?為阿B?定老婆自身感覺先?我睇到的只是,因為有覺好瞓,所以私家就最好啦,咁我會認為諗少左D囉。你唔諗下你住私家時,你無得一開始breastfeeding, 無得成日見住BB?

別墅

brindlewin 發表於 18-11-14 11:37
好井底之見。
如何井底?可指出嘛?
肯洗錢既人比貴D
唔想洗錢既人去平D

珍珠宮

1.私家單人病房
2.私家大房

私院一樣有醫療事故,不過一來重症私家唔收,高風險的都去了政府,二來有事都唔會太揚!
最近有單有個媽媽係港安割朱古力瘤,打抗生素出事,港安推返比政府醫院,最後個媽媽在政府醫院死了,港安就可以揹少D飛!

男爵府

2018復活節勳章

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

侯爵府

醒目開學勳章

親子皇帝 發表於 18-11-14 11:55
如何井底?可指出嘛?
肯洗錢既人比貴D
唔想洗錢既人去平D

複雜case一定係去政府醫院,私家唔敢收症的。

呢個係常識。

#我真係好好彩係公立醫院遇到好醫生遇到護士同埋房友

別墅

點解硬係唔明
當我同你都住過公院
你遇到好事,我遇到唔好
咁就一定係其中一個有問題?
咁既諗法仲慘過"無知"既人

大宅

其實公立環境唔算嘈,最攰係24小時都要照顧住bb, 如果餵人奶,bb 開頭食唔飽,真係成日都要餵住佢,想休息下都難。自己又行動不便,仲要成日同佢餵奶掃風換片,直頭飯都無時間食。不過我又見有d 人湊得好容易,仲成日打晒鼻鼾訓覺
我住夠24 hr 就要求出院,因為真係訓唔到

私家好處應該係有人幫你分擔湊bb, 我諗應該真係舒服好多
不過我寧願自己辛苦d, 慳番d 錢好過,都係一日半日

禁止訪問

大宅

親子皇帝 發表於 18-11-14 12:00
點解硬係唔明
當我同你都住過公院
你遇到好事,我遇到唔好
呢件事唔係二元諗法 - 非黑即白,所以唔係對錯,你遇唔到我只會feel sorry for you

重點係,生仔「私家一定最好,最少問題」呢個結論,好危險!

水晶宮

回覆樓主:

我自己生阿仔去私家,我覺得安全好多,政府由見紅到生,冇人理,起碼要痛20個鐘,我應該挨唔到

我私家生,一落產房就吊催生水, 痛幾粒鐘就生了, 我痛嘅時間短,夠力生,我產程好快,所以流血少,全程由醫生接生, 感覺上安全啲, 我生完吊完包收子宮水, 就落床周圍走,完全好似冇野咁

生完有姑娘湊阿仔,姑娘又單對單教我餵人奶, 教到識為止,我襟個制姑娘就推仔入黎比我餵,我餵完襟個制又有姑娘黎推走阿仔,我自己可以休息下

我都會叫人去私家生,好過去政府

親子皇帝    發表於 18-11-14 12:09

別墅

jumphigh 發表於 18-11-14 12:05
你呢兩句咪證明你井底囉
隨便你繼續自卑

公爵府

tintinlam 發表於 18-11-14 11:05
因為你係男人, 唔多明女人想咩. 前排有朋友剛生完, 佢一直都要去私家生, 佢老公話公家生都係一樣, 叫佢來 ...

早排我撘(emoji)聽到兩個男人既對話,都係問去私家同公立生既分別。有經驗嗰位男仕同準爸爸分析公立同私家既利弊,重點係有大事私院都會送返政府,所以政府其實可靠啲,同埋只係住三四日比幾萬,不如留錢比生b後用。

唔,有道理。不過佢最後加左句:「但如果你老婆想去私家就比佢去啦,費時話你幾萬蚊都唔捨得比,唔錫佢」呢位先生果然經驗豐富

子爵府

我去私家生唔係想有幾靜呀
淨係想bb由我選信得過的醫生接生咋

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

jumphigh 發表於 18-11-14 12:05
你呢兩句咪證明你井底囉

好衰呀你咁明講既

不過樓主作為男人夠膽開呢種po好勇
(我記得你係老公,認得個名)
不過直接啲講私家同買服務某程度上係正比既
就好似你有講係公院唔會好意思再ask for more
所以私家係有呢個好處

至於有事一樣彈你走
呢個問題個班媽媽唔會睇到架放心
佢地咁健康,BB點會有咁麻煩既問題?

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

禁止訪問

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

milk323 發表於 18-11-14 12:08
早排我撘(emoji)聽到兩個男人既對話,都係問去私家同公立生既分別。有經驗嗰位男仕同準爸爸分析公立同私家 ...
由結婚開始已經係咁
費事XXX話你唔捨得比
有啲女人真係可以咩都扯到落愛唔愛佢度
而從不心痛男人荷包
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

miffyumiffy 發表於 18-11-14 12:08
我自己生阿仔去私家,我覺得安全好多,政府由見紅到生,冇人理,起碼要痛20個鐘,我應該挨唔到

我私家生, ...

嗯,確實私家係有D好處,但有D都係感覺ja bor
例如,
政府見紅到生,無人理 <- 你肯定?佢地應該每個鐘都來check bor? 同埋痛20個鐘都唔係個個都一樣嘅
醫生接安全D?醫生開刀產子就叻D,順產就都唔一定,因為佢地train 時在公家,公家是助產仕接生的,醫生親手接的反而少。

不過單對單餵人奶係好的,真係教到你識。不過㩒鍾俾仔來餵就一間間啦,有D 係要有屋企人陪住先可以,同埋要睇時間,私院有routine 的餵奶時間,並唔係anytime, 過左鐘佢地俾阿B食左粉,你就要等下餐了。

所以叫人去私家前,請做足功課,間間都唔到。有好處都有壞處

首頁
12345...18

尾頁

跳至