自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章

choco_soup 發表於 18-11-14 11:13
我都有追隔離post。

果邊有幾個私家生既jm 好睇唔起公立醫院生既媽媽。成日話人地無錢先係公立生,好銀耳 ...

所以我嗰陣揀公家生, 啲人問點解, 我直接答 "窮呀, 無錢嘛"

反而咁樣啲人會幫我兜 "講笑咩你窮, 你想慳返比 BB 啫"

象牙宮

2024年龍年勳章

xela 發表於 18-11-14 11:53
有乜問題。生仔選擇應該base on D乜?為阿B?定老婆自身感覺先?我睇到的只是,因為有覺好瞓,所以私家就最 ...

個個媽媽生育都不容易,咪由得佢哋爭下啦,你男人老__加把口做乜?

水晶宮

xela 發表於 18-11-14 12:24
嗯,確實私家係有D好處,但有D都係感覺ja bor
例如,
政府見紅到生,無人理 ...

我覺得係個人選擇黎啫,唔洗同人交待架

正如我去私生生,同事去政府生,我都唔講過咩,佢就成日講到我去私家洗幾萬好on居,又話自己去政府係要買好多補品比自己食,留錢比個女讀好學校。。。。。我心諗關我咩事

我自己去私家生一樣有補品食,個仔kg讀私校,我都唔明關咩事,同我講黎做乜

大宅

lingfu 發表於 18-11-14 12:15
好衰呀你咁明講既

不過樓主作為男人夠膽開呢種po好勇
多謝你認得我,係呀,我係男人 XD

老婆同阿B都係我屋企人,一齊幫手做決定,所以先知咁多野。一切順利的話,去邊都無問題。

但大家都識話生仔係搵命博,咁,係唔係要prepare for the worst 呢?
所以我先忍唔住開呢個po, 唔明點解下下都鍾意去私家,明明係有利有弊!

大宅

Sumyeema1 發表於 18-11-14 12:25
個個媽媽生育都不容易,咪由得佢哋爭下啦,你男人老__加把口做乜?
...
係我認真左, sor.

水晶宮

回覆樓主:

生小朋友係私家係照顧好d,環境好d。

但真係貴好多,d錢點用最有價值,呢樣要當事人自己先知。

侯爵府

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

我住私家單人房一D都唔嘈,房入面有廁所好方便

大宅

回覆樓主:

你咪話,佢地覺得乜都私家好架,又話唔好同佢講個D有乜事都係送公立nicu,佢地假設個b一定係乜事都冇,總之死都要係私家生,唔會去公立咁cheap

男爵府

happypug 發表於 18-11-14 10:56
每人要同唔同,有咩好笑?有人鍾意私家,有人鍾意政府,各有各好啦!

啱,我住私家兩人房,又唔嘈嘅

大宅

Ashleycorina 發表於 18-11-14 11:15

X2

遠在天邊,近在眼前

男爵府

mydearson 發表於 18-11-14 11:01
私家定公共都係個人選擇,互相尊重,無需嘲笑踐踏吧

講得啱大家互相尊重

珍珠宮

唔覺得私家生有咩咁高人一等,除非住套房啫,否則都係幾萬蚊嘅事,有咩好比較

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-11-14 12:30
我覺得係個人選擇黎啫,唔洗同人交待架

正如我去私生生,同事去政府生,我都唔講過咩,佢就成日講到我去 ...

佢自己自卑

侯爵府

bk連文員仔都月入3萬,係咁架喇

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

香港而家有個鍾意批判人既風氣,同自己意見唔同就話人井底,其實人人處境不同,點可以一支竹打一船人?公家最好,咁私家就執哂笠,私家最好,公院就唔會日日排咁耐,大家各有所需,何需取笑人?

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

公立又好私家又好,自己鍾意自己決定,正如唔係間間政府醫院都差,私院亦一樣

我自己住2人房,醫院有規定探病時間,亦有訪客人數限制,每床每次只可有3個額。遇到同房有問題絕對可以投訴,護士亦有跟進。朋友去其他私院生b亦好滿意,請問樓主邊間醫院咁差?諗住叫朋友生仔時一定唔好揀

男爵府

公立生好鍾意出黎話。

私家生完24小時有人探好嘈
我當係大房,冇私家係可以24小時探病,10點後就要走啦。住私家,自己老公,呀媽可以由早陪到晚,幫下手,買下嘢比我食,同我傾下計。

公立醫生有經驗
唔該睇清楚先啦,有十幾二十年個d有經驗。一早走晒啦,留返個d有經驗可能係教授級,我估你都唔想佢跟你。

d錢留返做補身,呀b用
係私家先唔代表冇錢留返補身 呀b用。

我呀嫂公務員,第一胎公立,生完第二胎都去私家生。

公立私家都係自己選,唔明公立生個d成日強調公立好一些。得啖笑。

jiji2    發表於 18-11-14 18:10

大宅

Yuki_Yeung 發表於 18-11-14 12:45
公立又好私家又好,自己鍾意自己決定,正如唔係間間政府醫院都差,私院亦一樣

我自己住2人房,醫院有規定 ...
我條題係指,呢度D會員好歡喜(推崇)叫人去私家醫院生仔, 我意不在指私家不好,亦唔是我個人/太太有不愉快經驗

我D post 都係咁話,做決定時, 唔好話下下都跟自己個人感覺行事,有無認真比較過公立私家嘅分別先?生仔咁大件事,有無睇萬一出事時要點做?你搵左私家之後,佢地餵奶探病policy 如何?好多野可以左右。

就好似隔離post 咁,如果只係因為怕嘈就一句留低去私家啦,好似無consider 過其他因素咁

象牙宮

回覆樓主:

未係私家生b,不過聽講私家生個b唔使成日跟身!其實我都唔覺私家特別好,好似我仔之前入私家醫院手術,真係成日有人出入,姑娘又嘻哈大笑,我仔都話嘈

子爵府

回覆樓主:

個個價值觀唔同 有咩好嘈 不過攞黎曬笑人地就老土咁囉 好小學雞

首頁
23456...18

尾頁

跳至