自由講場

跳至

首頁
56789...18

尾頁

大宅

我覺得又唔會生好多次,當然想住得舒服服務好d,果時冇乜大陸人來生,所以住二人房好靜唔嘈,私院d醫生跟得好好,個人喜好啦,有人鐘意私院有人鐘意公立。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

可能我好彩.. 我係私家生個經歷好好..
同埋老公又可以成日來陪住我..
我地11-7唔可以探病.. 所以都訓到..
同埋同房既人同家屬都唔嘈..
大家都好有禮貌..

珍珠宮

環保接龍勳章

睇完嗰個post我有樓主嘅感覺,公家定私家都係個人決定,唔明點解要睇唔起人

人生本是苦

侯爵府

Daisywong313 發表於 18-11-14 12:11
我去私家生唔係想有幾靜呀
淨係想bb由我選信得過的醫生接生咋

我都係呀,私家好處係有選擇。我想開刀生,私家一早可以俾我選開刀,而且可以由我選嘅醫生開刀。我朋友都係搵佢開刀,傷口埋得好好

尤其我係雙非高峄期生BB (2011年),雖然私家床位好難book,但我真係唔想突然有人衝急症室而令原本到我生攪到要讓啲「更有需要」嘅人生先囉

但當然如有乜complication就梗係政府生安全啲啦,起碼NICU設備好啲

侯爵府

2018復活節勳章

講到尾,有錢有得㨂。
住過私家和公院 ( 幾次都唔係生 B ,我仔女不在香港出生 ),真係冇可能話私家差過公院。

伯爵府

2018復活節勳章

happypug 發表於 18-11-14 10:56
每人要同唔同,有咩好笑?有人鍾意私家,有人鍾意政府,各有各好啦!

agree

公爵府

pinkochang 發表於 18-11-14 14:41
私家好處係可以簡醫生
同埋簡開刀(唔洗陣痛咁耐)
住院伙食好D

呢類咪係識諗同唔識諗的分別

大宅

Gomme 發表於 18-11-14 14:37
你話prepare for the worst, 點解唔去公立生?
你話私立不會接complicated case, 但你太太又有醫學原因, ...

因為我果個醫學原因,私院個醫生係handle 到,所以佢say ok, 我地先go。一開始便已知道的。

多謝你的細心閱讀,所以我地都有keep 住做2邊產檢。詳情唔方面透露

男爵府

有咩好笑? 再生我都會揀返喺私家生

啲人成日話私家嘈,我生兩次都冇嘈過,勁舒服

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

YuiYeeMa 發表於 18-11-14 14:58
樓主,男人老狗,你管你老婆去邊到生就夠啦, 其他媽咪關你什麼事, 男人之家唔該唔好仲麻煩過啲八婆
...
男人知多啲表達下意見提供少少分析又男人老狗乜乜乜
男人剩係科水又話闊佬懶理,屋企男人都有份乜乜乜
真係好鬼難服侍

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Gomme 發表於 18-11-14 14:46
我有d朋友係公立生,case 會有
1. 2個朋友係廣華食全餐,陣痛冇笑氣
2. 朋友係QE生完下體發炎,之後用在$7 ...

"私家生平平安安"就可圏可點, 正如之前JM都有講開, 私院唔收高危Cases, 我算係高危, 私家係一直唔肯俾期我, 要差不多肯定唔會早產先可以去BOOK. 咁私家又冇估錯, 我真係早產+阿仔入埋NICU.

私家小意外同私院服務關係不大, 最大原因在於篩選.

咁作為高危媽媽, 選公院更係正確決定, 不但產檢時係高級醫生, 接生都係高級醫生, 傷口埋得好靚, 仲可選擇開唔開刀, 生完阿仔入咗NICU都係由姑娘湊, 埋單仲一千有找, 如果私院十萬都可能唔夠

珍珠宮

xela 發表於 18-11-14 10:54
對,真係幾無知。

如果佢真係瞓私家病房的話,佢就真係無知啦。俾人感覺好似林鄭唔適用八達通一樣 XD ...

又關林鄭, 瞓係度都中槍

男爵府

lingfu 發表於 18-11-14 16:02
男人知多啲表達下意見提供少少分析又男人老狗乜乜乜
男人剩係科水又話闊佬懶理,屋企男人都有份乜乜乜
真係 ...

男人, 我唔知你太太難唔難服侍, 有不滿就直接同太太講, 批評你自己太太吧。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小豬澄 發表於 18-11-14 14:44
我識有個媽媽係私院生完 點知個BB有事 即轉院去政府 差點救唔番

個媽媽話 再生點都去公院 佢真係嚇怕左 ...

係呀!尤其依家d人年紀大先生,我自己未到高齡生差兩年到,有左我私政醫生兩邊睇,大小一直正常,到最後生緊先急性妊娠毒血,阿B發燒入左nicu,而我生完瞓左一日產房!
原先我一直都諗住私家生,最後我媽話萬一有咩事,私家都係推你去政府加啦!
我就去左政府生啦

水晶宮

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

你要明白,bk 好多有錢人住單人房,我係窮人,覺得政府舒服有得休息,就係貪佢限死時間先探病

珍珠宮

私家可以選半麻醉,老公可以陪足。私家選醫生是重點,可以放心。還可以由四人房upgrade去兩人房

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-11-14 11:15

X2

是,真正井底的人,自己話自己住過私家,但又未住過單人房話嘈,其實我當年生囝仔時見不少明星富豪喜歡住的醫院大房是有探病時間限制的

子爵府

學我C6話齋,有冇好拗?只要生嗰個想去邊生咪去囉,你係男人只需要負責比錢,使鬼大義懍然咁話人咩?男人,講得越多越比人覺得你司馬昭之心你老婆真心想公立生就去公立,每個人都有自己見解遭遇同立場,,唔好為咗為咗幾萬銀第日比人怨

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

管自己就好了,其他人真係唔關你事

首頁
56789...18

尾頁

跳至