自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我私家生,住雙人房但一個人住,住院個幾日好爽,醫生亦係自己揀,可以怕痛揀開刀,姑娘亦都好好服侍
政府生完bb就要自己照顧無得休息,係私家有姑娘湊可以一教訓天光
認同有特別case係要係政府生好d,因為私家要比好多額外錢
但如果係普通生b無可否認私家係舒服過政府

子爵府

我認我鍾意私家,如果有朋友問我意見,我會建議私家
我揀舒服,又可以用自己醫生,開刀生老公也可以旁觀
我兩次都係私家生,兩次都靜,唔嘈
私家姑娘人手足d,好似有人服侍咁
不過私家都有分唔同級數,私院同私院比都可以有唔同評語

男爵府

Nohoeast 發表於 18-11-14 20:03
你認為私家同公家質素差不多,但私家收費至少五位數字,應該點吸引到人去私家呢?
...

依d人咪真係比人笑死囉

大宅

睇下要舒服定安全啦
如果細case私家實係舒服同有經驗。如果爆大case就公立安全好多。

珍珠宮

其實有多餘錢買去私家,好過之前新聞報道話有兩公婆生完冇錢找數, 冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽

我覺得如果個老婆體諒老公,她是不介意去公立醫院,因為公立醫院其實醫療設備重好過私立醫院。有些公立也有私人房upgrade,服務也不錯

好多女士覺得私立生比較矜貴和老公錫,上下fb呃吓like; 但私立也有平有貴其實心水清嘅人也知道你住間房幾多錢,私立平嘅幾萬蚊有得找,亦有十幾廿萬(有些重更多),值唔值就視乎兩公婆的能力

問心講我寧願留番啲錢比個小朋友和儲個首期買多間屋比個仔重好

珍珠宮

回覆樓主:

我係女人, 2個小朋友我都係私家生的,我認同你所講的利與弊。 我當時選擇私家生, 純粹係怕痛, 想開刀先去的,不過我都一樣2邊做產檢, 有2手準備。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

各有利弊,私家舒服啲,公立隱陣啲,其實公立醫院有頭等房二等房都幾好,生完有姑娘幫手湊,收費仲貴過私家架。

伯爵府

我第一胎私家生,超舒服,姑娘好好,主診醫生定時定候過來睇。

第二胎政府生,助護EE, 特別多聲氣。主診醫生永遠唔知幾時來,一係就帶埋一班學護來,順便教學(其實好騷搖)

再俾我揀一定私家生,當你兩邊類型都試過,先有得講有得比較。

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-11-14 23:02
其實有多餘錢買去私家,好過之前新聞報道話有兩公婆生完冇錢找數, 冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽

我 ...

你講笑下話

唔去去私家生慳到果幾萬蚊夠比首期

私家出院可以碌卡,應該冇人會唔夠錢找數

水晶宮

Herobear 發表於 18-11-14 22:20
我自己私家生
私家好處同一個醫生跟到尾
順産,醫生聯針手勢好

聯針都係一個政府同私家大分別,政府話之你死,剪到大大刀

我在私家生唔洗剪,生產時爆了少少聯了一針,所以我生完完全不會有傷口痛的問題

我生完去健康院做產後檢查,醫生好驚訝我完全冇生產過痕跡,佢問我:點解你冇傷口?

伯爵府

xela 發表於 18-11-14 10:51
4 人房咋,私家病房就一定得啦,~$5000一晚

四人房無計啦,預咗

大宅

我兩個都政府生,雖然私家都比得起,但政府真心平,生兩個加埋都唔使$500蚊,反正我揀順產,最痛嗰刻要自己承受,其他已唔重要,梗係揀平d啦,價錢差幾百倍喎。

仲有,可能我細膽,以前住過私家二人房,當時得我一個人,雖然清靜但好驚,政府d惡護士同阿姐比到安全感我

男爵府

Nohoeast 發表於 18-11-14 20:03
你認為私家同公家質素差不多,但私家收費至少五位數字,應該點吸引到人去私家呢?
...

計順產生BB ,以前d人直頭唔駛住醫院,自己屋企搵執媽生就得,真係好睇自己家庭想點安排。生BB 最緊要大小平安,舒服係bonus ,如果因為有護士湊BB 就有點多餘了。

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-11-14 23:46
你講笑下話

碌card 有得 碌,但唔係個個有能力還。

單新聞係前排,佢地入私家醫生失了預算。

私家平個D就幾萬,好少少廿幾萬,再貴重有,subject 睇你去邊間,揀乜醫生,揀乜時神生,私人房定share , 順產定開刀也唔同個價, 唔去私家生留返返個錢幫補儲首期有甚麼出奇?幾廿萬也是錢。

男爵府

Yukyuk 發表於 18-11-14 11:24
其實各有各好!

互相尊重就可以。

我私立公立都去過,我覺得私家舒服好多。
做人,5好難为自己

公爵府

miffyumiffy 發表於 18-11-14 23:46
你講笑下話

就係呢個思想 錢就洗左 永遠都上唔到車
幾萬未必上到車
但無左幾萬 極有可能令你上唔到車

侯爵府

醒目開學勳章

nanaaixi 發表於 18-11-15 00:28
我私立公立都去過,我覺得私家舒服好多。

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-11-15 00:22
碌card 有得 碌,但唔係個個有能力還。

單新聞係前排,佢地入私家醫生失了預算。

我有幾廿萬呀, 想買層貝沙灣,欠一千萬比首期呀,真心求jm你教路我果幾廿萬點比到首期買多層樓呀

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-11-15 06:32
我有幾廿萬呀, 想買層貝沙灣,欠一千萬比首期呀,真心求jm你教路我果幾廿萬點比到首期買多層樓呀
...

你似撩人鬧交多啲

你第一層樓千幾萬先算啦。我就教你啦

水晶宮

Ol0314 發表於 18-11-15 00:35

就係呢個思想 錢就洗左 永遠都上唔到車

我今年去過一次旅行咋,冇再book旅行,慳到幾萬,我果幾萬蚊想買多層樓, 求介紹

我出年唔去旅行,慳到2個幾萬,咁可以再買多2層,求介紹

首頁

尾頁

跳至