自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-11-15 06:35
你似撩人鬧交多啲

你第一層樓千幾萬先算啦。我就教你啦

我自己層樓幾錢唔係問題,你地話慳到幾萬可以比首期買多層,我先求教路

你唔教都唔洗鬧人

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-11-15 06:40
我自己層樓幾錢唔係問題,你地話慳到幾萬可以比首期買多層,我先求教路

你唔教都唔洗鬧人 :un ...

由始至終只係你話幾萬,應該你係私家醫院只係用咗幾萬,所以你不停loop講幾萬就可以做儲首期,重好proud自己幾萬蚊就可以係私家醫院生。

我之前講了幾次話慳左啲錢,話係「幫補」下儲個首期, 唔係話「可以做」首期。

利申:我唔旨一層樓

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-11-15 06:49
由始至終只係你話幾萬,應該你係私家醫院只係用咗幾萬,所以你不停loop講幾萬就可以做儲首期,重好proud自 ...

你做咩無啦啦講你唔止一層樓

我知bk做文員都搵三萬,個個月入十萬八萬,有十層八層樓, 我知啦,你唔洗講

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-11-15 06:54
你做咩無啦啦講你唔止一層樓

我知bk做文員都搵三萬,個個月入十萬 ...

又係你不停問我點樣用幾萬蚊點儲首期呀,你不停咁問我,我咪答你唔係冇可能,只不過係「幫補」個首期。

Sorry, 我唔係文員

俾人講中咗就轉話題

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-11-15 07:01
又係你不停問我點樣用幾萬蚊點儲首期呀,你不停咁問我,我咪答你唔係冇可能,只不過係「幫補」個首期。

S ...

講中咩??

買多層樓?

水晶宮

呢個話題私家生定公家生,同母乳餵或奶粉餵,家庭主婦或在職女士一樣,睇自己需要,我公家生,女兒二個仔私家生,同樣快靚正,不過公家生好睇彩數

伯爵府

VioletCC 發表於 18-11-14 21:31
政府開刀係即時餵嗎?應該同順產有分別吧?
我bb肚餓姑娘就推俾我餵,咪一樣feed on demand,我用湊b既時 ...

係喎。 開刀可能唔同。
我當時順產。 一生完抹干淨個bb就比我試餵。
之後回病房個bb就係床尾。 我又繼續餵。
但埋身食唔到就係醫院泵。用杯餵。 其實餵一餐都好耐。推來推去好煩。 我估私家係咪唔比放bb係房?

可能我唔係開刀。我生完幾個鐘就好似平常人咁正常活動。瞓最多咪一日8個鐘。 所以bb係床尾好方便。幾點餵都得。 同埋唔洗就住人來探病,有男人係度對新手媽媽試埋身餵始終唔方便。

所以我覺得如好有決心餵人奶。個胎又正正常常又諗住順。 入公立係有幫助。 因回家都係繼續作戰。 但越早開始越好。

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-11-15 06:36
我今年去過一次旅行咋,冇再book旅行,慳到幾萬,我果幾萬蚊想買多層樓, 求介紹

我出年唔去旅行,慳到2 ...

你一年唔去旅行先慳到兩萬你嘅貝沙灣首期都唔使諗啦你應該未買過樓,壓力測試你都過唔到

咁你生個年入咗私家醫院,咪冇咗幾萬去唔到旅行

男爵府

我兩胎都係私家,原因係覺得順產好多野預計唔到,開刀好似對小朋友安全d, 仲可以預日子同時間

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

xela 發表於 18-11-14 11:46
我本人,同我太太,都有瞓過公家大房。

我由底答返你。入院生仔最少兩條命架,點都揀番有信心既醫院 ...

係工作上我曾經同一個兒科醫生合作,是某大政府醫院及大學的「榮譽臨床教授」.....

佢生時都係政府,佢強調唔係錢同服務問題,係「安全」問題,香港醫療水準係國際級水平,私院攪唔到case都係比返政府,佢話「休息」就喇喇聲出院返屋企,唔係係醫院

*不過我未生過,唔知佢所講是否屬實

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jumphigh 發表於 18-11-14 11:19
我都有睇嗰個貼, 係有啲人仲盲撐樓主, 講到有錢一定揀私家 ,揀政府就係貪平同冇錢, 井底得可憐
...

X 2

公家生最大好處是產婦是在生產過程出现特發的醫療問題,政府醫院有很多醫生可立刻支援~

私家醫院在手術上出問題,處理不到的都是把病人立刻送去政府醫院急救~

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-11-15 07:55
你一年唔去旅行先慳到兩萬你嘅貝沙灣首期都唔使諗啦你應該未買過樓,壓力測試你都過唔 ...

你真攪笑, 我第一層樓23歲買架, 我買完樓先結婚生仔架,中途買賣都好多次啦,我外家又有另一層full paid樓比我

錯晒啦你

呢個帖咁多jm在私家生比咗幾萬蚊,就個個冇錢比首期咩

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-11-15 08:04

你真攪笑, 我第一層樓23歲買架, 我買完樓先結婚生仔 ...

係,明白,BK文員你鍾意點講就點講啦

sushiroll    發表於 18-11-15 08:09

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-11-15 08:08
係,明白,BK文員你鍾意點講就點講啦

你都無謂咁自卑,去私家生家政府生好閒,大小平安就得

唔洗眼紅人, 你放到去私家生果幾萬蚊咁大,已露晒餡

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咁我覺得最擔心政府係人手問題,同埋做野好多時係見習,要知道幾高科技既設備都要人去操控,新手唔夠經驗比咩都冇用

大宅

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

甘本你就攞錯重點。隔離個post 只係話個有經濟能力嘅friend 係咁呻政府生完無得好好休息但又堅持政府私家一樣先爆咗呢句出來。
我政府私家都試過,我經驗係私家輕鬆超多,生完真係可以好好休息。

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-11-15 08:11
你都無謂咁自卑,去私家生家政府生好閒,大小平安就得

唔洗眼紅人, 你放到去私家生果幾萬蚊咁大,已露晒 ...

由始至終,自卑嗰一個係你,不停咁loop自己用個幾萬蚊係私家生有幾proud. 你成日抬高自己踩低人哋。去公家醫院生仔唔代表冇錢,亦唔代表佢負擔唔起。劉鑾雄個仔個老婆都係去公家醫院生仔,唔代表佢付擔唔起。

幾萬蚊好容易有,買個手袋也無咗,只不過係你點樣用。

真正有錢人唔會咁不停同人講自己係私家只用幾萬蚊生想比人笑咩,露餡嗰個係你。

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

回覆樓主:

自己選擇啦

男爵府

jumphigh 發表於 18-11-15 08:33
根本呢到啲人討論重點錯曬。
楼主出post嘅目的係想大家考慮清楚私家同政府生B旣優劣。
冇人認為某一個選擇 ...
係bk不嬲都好難有客觀討論
個個浄係識講”我點點點, 我d frd點點點”
有D就純分享,有D就想 show off覺得自己高人一等
根本冇意思, 全部都係主觀意見

人人case都唔同
你適合咁安排唔等於人地適合
不過bk係咁先好笑
咁先有花生食下

首頁

尾頁

跳至