自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

baby_chu 發表於 18-11-14 21:21
係!果時醫生唻巡房,好有「氣勢」!我又唔太介意教授帶學生一齊睇!都係2、3個學生,或者2、3實習啫!無 ...

我生大仔嗰陣仲有醫學生睇住我生 我推到半條命時姑娘黎問我可唔可以比學生睇,嗰陣我都冇心情理佢,是但啦,同埋學習應該要支持下。一路睇佢地都有幫我打氣
不過最唔開心係,第一胎時姑娘唔比老公入黎陪產,當年有得睇係bonus,要由醫護決定適唔適合陪產。難為佢响出面坐左成晚。第二年我朋友生時,政策已變成鼓勵陪產,仲幫你影埋相。

禁止訪問

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-11-15 08:25
由始至終,自卑嗰一個係你,不停咁loop自己用個幾萬蚊係私家生有幾proud. 你成日抬高自己踩低人哋。去公家 ...

你唔係自卑唔抵得人就唔洗話人咩文員,去私家生仔就冇錢比首期,又話人咩儲兩萬蚊

又話自己幾多層樓,唔知關咩事,我唔得閒陪你癲

男爵府

回覆樓主

唔知拗緊乜!
就好似有人話瑪麗設備好,有人話法國大房嘈,邊有得比較架又咁講,人人都去到瑪麗生咩?
好地地只想安心d舒服d同高危case都無得比較啦,生果個人自己決定啦!個個係度自high私家生好巴閉,政府生又好精明慳幾萬蚊

子爵府

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

我在私家生,兩胎都係,都係住私人房,好滿意。
鬼叫你老婆同人share房咩?緊係嘈啦!
我唔覺得私家特別好,亦唔會同朋友講私家係最好,因為都要睇自己能力,呢d個人選擇啫!

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-11-15 09:15
你唔係自卑唔抵得人就唔洗話人咩文員,去私家生仔就冇錢比首期,又話人咩儲兩萬蚊

又話自己幾多層樓,唔 ...

你真係好笑,係你自己話人地做文員先你把伱自己講過嘅說話顛倒晒,

我從來冇講過話去私家生冇錢俾首期,一年你只能儲兩萬蚊係你自己講嘅,你真係有啲失憶。

又成日話人地比唔起錢去私家醫院,你都幾得意

係,世界上只有你畀得起嗰幾萬蚊生仔...比個叻叻豬你

子爵府

回覆樓主:

我第一胎政府生,入院俾姑娘話第一胎有排都未生得,放喺婦科病房冇人理,好聲好氣忍痛出去搵姑娘想打止痛針冇人理,見紅好勁又忍痛慢慢行出去問姑娘,又冇人理。到痛到忍唔住喺床撳鐘姑娘先認真幫我檢查,原來已經生得,仲要自己執返d野上輪椅,等人推落產房,如果當下我繼續死忍,真係生喺廁所都唔會知。 到產房痛到根本冇辦法都彎身除褲俾姑娘鬧,我好好禮貌同姑娘講我除唔到,佢唔幫我,仲鬧我唔除唔幫我檢查,但臨生前痛到根本頂唔住,我落到去產房冇半粒鐘生左。生完唔識餵母乳請教姑娘俾人鬧,我已經好好好有禮貌。

我地決定第2胎喺私家生,起碼唔駛做孤兒。

大宅

jumphigh 發表於 18-11-15 08:33
根本呢到啲人討論重點錯曬。
楼主出post嘅目的係想大家考慮清楚私家同政府生B旣優劣。
冇人認為某一個選擇 ...

多謝你呀!道出我心聲

公營私家各有千秋,香港資訊咁發達,想搵啲生仔info 根本唔難,重要的是,揀醫院時要做功課,一味信政府差私家好,咁樣係唔好嘅。

就正如隔離po, 話想靜去私家啦,咁我就指出並唔係你想像中咁靜(保證靜係可以,單人房就得,付出相應錢就ok)。你好著重呢個point , 但到時都係嘈,咁就變左你期望嘅野落空左⋯⋯都係expectation management 啫

大宅

jumphigh 發表於 18-11-15 09:03

係,不過見到樓主幾無奈,明明係想帶出理性分析 ...

我輸在太認真,其實生一次仔我學左好多野,睇資料比較做到手軟⋯⋯

男爵府

唔覺得有問題,大家跟自己budget選擇,各有所愛
政府資源緊張,無事順利就好,有事多數大件事
私家比到錢,要服務,有問題再反政府仲好,唔係個個接受到住政府醫院ga..

珍珠宮

每個人情况吾同,BK 多多意見才好睇。
不過自己人就好吾同。最緊要和另一半價值觀相近。不用有hard feeling.

生仔才第一步。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

揀公立定私家都係個人選擇,笑黎做咩?
我認同私家係花錢買好d服務架,果個樓主係態度問題啫。
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

等如用iPhone定小米好
表面上各有市場
不過我知道係
我嘅大腦細都用小米(唔係旗艦機)
我朋友係做家務助理(兼職)
而且不是有錢人家
但佢用iPhone (仲要追新機)

#作故仔正衰仔
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

jumphigh 發表於 18-11-15 09:03

係,不過見到樓主幾無奈,明明係想帶出理性分析 ...

樓主內容可能係分析,但標題好明顯是撩事鬥非

珍珠宮

YuiYeeMa 發表於 18-11-15 10:08
樓主內容可能係分析,但標題好明顯是撩事鬥非

是呀!標題同內容不符合。佢要順從老婆,又另一方面有hard feeling 才如此。

男爵府

leopak 發表於 18-11-14 23:37
我第一胎私家生,超舒服,姑娘好好,主診醫生定時定候過來睇。

我既經歷同你一樣,有比較你先會知邊樣好。私家生時真係好舒服,姑娘服務態度都好,訓教又靜,訓得著,休息好d。公立,成晚都訓唔著,好吵,又要自己成晚照顧bb。好辛苦,住左一晚即刻返屋企。當然,特殊case,就緊係去返公立醫院安全d啦。
做人,5好難为自己

子爵府

回覆樓主:

我覺得有唔少十五十六媽媽其實係俾公立醫院「趕」去私家。懷孕前後版都有唔少媽媽呻產檢時d醫護態度惡劣敷衍求其。產檢都已經係咁仲邊敢去生仔。雖然公立係平但係醫護都有人工收,孕婦們不期望公立呵護備至但至少要做到基本尊重。而確實好多時順產後縫針係實習醫生做,時不時都聽到縫得太緊太鬆令產後媽媽痛不欲生。

大宅

bbc2018 發表於 18-11-15 10:16
是呀!標題同內容不符合。佢要順從老婆,又另一方面有hard feeling 才如此。
...
eee, 我有一邊順從老婆一邊有hard feeling 咩?我打左D乜令你有呢個誤會呀。
我認我係火㗎,次次見到 D post 都係話生仔私家好好多,完勝咁滯,好似無缺點咁。試問世界上有無野係無缺點嘅先?我就話你知你以為私家的優點,都唔係必然的~

大宅

莫失莫忘 發表於 18-11-15 10:46
我覺得有唔少十五十六媽媽其實係俾公立醫院「趕」去私家。懷孕前後版都有唔少媽媽呻產檢時d醫護態度惡劣敷 ...
都明嘅,我太太都有係公立做產檢,都有陪佢,佢地都會催你話你同喝你~

男爵府

以前我都一心諗住私家生
後來聽左好多意見, 我而家比較傾向公立醫院
幾萬蚊唔係俾唔起, 係唔捨得, 寧願留多幾個錢俾BB同自己
我覺得邊度生真係睇自己意願同負擔能力
不過產檢我會政府私家都去做
最理想既, 排到政府二等房 (我係公務員)
應該比大房好少少既

首頁

尾頁

跳至