自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

子爵府

冇比較!
多數係投訴政府醫生姑娘冷漠!
嘈方面睇彩數姐!除非獨立房,否則一定有機會嘈!
我生3次都住大房,6人房!
不過多數得4,5人!發現第1日生既最多2個一房!
其餘個啲可能係生左第2日同第3日,少啲野搞?!
都冇特別嘈!反而有個訓教鼻寒超勁!
好彩第2日已經岀院!

子爵府

我以前老細個女係私家出世,d兒科醫生無發現佢有先天性心漏病,就咁俾佢出院,後來返到屋企第二日飲奶時塊面紫晒,才立即叫白車去醫院。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

fukuoka_saga 發表於 18-11-14 12:53
公立生好鍾意出黎話。

私家生完24小時有人探好嘈

其實你講野都幾冇根據同主觀,你講果句一早走「晒」,同亂up冇分別。公務員唔一定去政府生,你嫂想嘆d咪駛多小小去私家有乜出奇。好多人都私家公立兩邊排架。其實你生過未?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆 miffyumiffy 的帖子

正常人生一個起二個止,唔會有太多經驗或遇過不同特殊情況。
我有2個朋友起公院生,咁啱2個生時有D問題生唔到,結果都係中門大開咁做實習生教材,一堆人圍住睇住佢生,佢哋淨係話一世人最無尊嚴既一次,唔係我自己經歷所以唔敢話係事實。
我自己起私家生,由入院到生一直有護士同醫生睇住用左24小時,原來BB條頸比臍帶纏著雨圈,如果唔係私家生,BB應該活不成。

子爵府

私家 識住梗係住獨立房!

如果唔係真係嘈過公立 ,公立嘈極都係嘈4 個鐘

子爵府

開心吸收勳章

yuyueng 發表於 18-11-14 13:36

我大女都係心跳有問題要緊急開刀,最後先知係因為臍帶纏頸,如果唔係一早已決定私家生,最後會變成點真係難以估計。
私家生定政府生都係個人選擇,唔明有咩好拗

水晶宮

bbc2018 發表於 18-11-14 12:43
佢自己自卑

講真,如我我政府生,人地同我講去私家生好啲,我唔介意,人地有戈地諗法

我諗咁上心,都因為自卑

親子皇帝    發表於 18-11-14 15:10

伯爵府

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...
我當年住二人房,隔離有兩日冇人瞓,獨佔間房兩日好正喎。夜晚仲靜到有D驚

大宅

每個人價值觀不同,我唔捨得洗幾萬去私家生,但我會捨得比幾萬一家四口去旅行。
一家四口去食tea要幾百我覺得開心又值得,自己一個食30幾蚊既大快樂早餐我又覺得貴唔想食。

尊重對方選擇,對方有錢又唔會比我。我冇又唔會問你借。

水晶宮

yuyueng 發表於 18-11-14 13:36

我揀私家因為見我大姑奶痛足廿粒鐘生唔出,羊水都流清仲生唔出, 乾吸阿b出黎, 阿b成個頭尖咗,可想而知幾大力吸,話之你死

二姑奶醫療事故,流血不止要輸血, 留醫好多日先出到院,番出黎半條人命

男爵府

teambuilder 發表於 18-11-14 13:26
其實你講野都幾冇根據同主觀,你講果句一早走「晒」,同亂up冇分別。公務員唔一定去政府生,你嫂想嘆d咪駛 ...

生過兩個。

你要唔接受現實,咪繼續。

別墅

我冇住過公院,兩胎都私院
對我黎講,私院係舒服~
1)老公可以陪好耐,由朝陪到晚
2)唔使一生完即刻湊個b
3)service真係幾好

咁當然有特別身體狀況去公院係比較合適,
而有人有preference我亦唔會說服人去私院,個個諗法唔同
不過比我再揀,我都會揀私院~

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-11-14 13:49
我揀私家因為見我大姑奶痛足廿粒鐘生唔出,羊水都流清仲生唔出, 乾吸阿b出黎, 阿b成個頭尖咗,可想而知 ...

我大囡都係心跳跌緊急開刀,我伯父話好彩係私家,公立分分鐘出事。

伯父係公立護士長,不過已退休。

公爵府

2018復活節勳章

xela 發表於 18-11-14 13:02
我條題係指,呢度D會員好歡喜(推崇)叫人去私家醫院生仔, 我意不在指私家不好,亦唔是我個人/太太有不愉快經 ...

自己選擇自己負責就得,理得人點揀。你又知人地冇比較過,其實你係男人,又唔係用家,你會比其他女人更直接感受到咩係最適合自己?

都係嗰句啦,私家又好公家都好,人地揀得當然覺得有佢嘅好處,使乜因為人地講嘅一句說話去改善自己嘅決定

男爵府

私家政府我都去過
政府簡直慘痛回憶,實習醫生輪流睇,生完仲要傷口發炎,洗足一個幾月傷口,每日洗都痛到漂冷汗
私家自己揀醫生姑娘有禮貌,止痛又足夠,自己醫生早晚來看你,懷疑傷口發炎即刻落藥,BB又有人幫你照顧
其實無野話好定吾好,只係私家醫院吾會有實習醫生要你做白老鼠

男爵府

回覆樓主

可以自己選醫生,一個醫生跟足成個產檢和接生。不需給公家新手醫生搞⋯⋯已經huge difference! 你唔識野唔好亂講。

大宅

Yuki_Yeung 發表於 18-11-14 14:03
自己選擇自己負責就得,理得人點揀。你又知人地冇比較過,其實你係男人,又唔係用家,你會比其他女人更直 ...

其實我都係user, 我有請一個星期假日日朝8晚10咁駐場照顧太太,所以我先講得出「其實唔係想像中咁靜」

我仍然見到「感受」呢2個字。媽媽陀住仔想生得舒服人之常情,但選擇在哪裡生仔其實仲有好多野要consider. 樓上我有講,不重複。

如果「自己選擇自己負責,理得人點揀」,咁我懇請各位JM係度推介私院生仔時,都講下私院有乜壞處,唔好下下都話去私家最好~

公爵府

大仔私家(2人房)好靜D姑娘好溫柔好專業!!細女公立!D姑娘好威嚴!一仲要比D新人拮手(拮左3次先拮好)加摸肚!一路生一路鬧一路教D新人!D姑娘好燥底我生完5小時急著要小便!等左45分鐘都冇人拎便盆來!我自己落床又唔比!我忍到差D瀨!公立唔係唔好!我:有$的話一定私家!!!!!!!!!

大宅

chillimom 發表於 18-11-14 14:13
可以自己選醫生,一個醫生跟足成個產檢和接生。不需給公家新手醫生搞⋯⋯已經huge difference! 你唔識野唔 ...

是的,可以㨂人。都係幾大分別,信都係信開刀醫生。自然分娩就信阿B多啲 :)

但我想問touch wood 有 emergency case 時,你揀的醫生也肯定地幫到你?我相信BK 好多JM 會share 到俾你聽 「唔一定」

Prepare for the worst. 太多理所當然啦

首頁
34567...18

尾頁

跳至