自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cindyming 發表於 18-11-20 10:12
他學校不就腳在半山兩頭不到岸,行落山才有一個快餐連鎖店大家樂和其他餐廳不夠時間,附近餐廳$60幾左右或 ...

我諗要睇學校附近多唔多餐廳, 呀仔附近好多野食, 所以學校飯只係$18, 不過味道就一般喇.

呀囡學校附近又係無野食, 最快要行10分鐘先有得食, 佢學校小食部都幾貴下, 飯都要$25盒仲要唔好食, 所以呀囡就揀帶飯.

大宅

chickenwing2006 發表於 18-11-20 01:54
Gregory 書包唔算高級la > 非常同意

剛剛吉之島 7 折,幫朋友買左折上折 $9xx 咋

中學生要背$9xx書包難怪說貴,看來各人消費觀不同,我仔同他的同學仔大多數都背Nike 或adidas 背包,他們同學有些家境很好都是這樣牌子,他們中學男仔大多數用嘢很粗,回校書包放地下或玩時又丟地下,在Nike outle 買防水護背多袋那種折得來都是$300左右用到現在2⃣️年落機洗了幾次都ok是背包防水表面有點花,他怎粗用都不心疼

大宅

chickenwing2006 發表於 18-11-20 01:54
Gregory 書包唔算高級la > 非常同意

剛剛吉之島 7 折,幫朋友買左折上折 $9xx 咋

中學生要背$9xx書包難怪說貴,看來各人消費觀不同,我仔同他的同學仔大多數都背Nike 或adidas 背包,他們同學有些家境很好都是這樣牌子,他們中學男仔大多數用嘢很粗,回校書包放地下或玩時又丟地下,在Nike outle 買防水護背多袋那種折得來都是$300左右用到現在2⃣️年落機洗了幾次都ok是背包防水表面有點花,他怎粗用都不心疼

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇下咩嘢學校啦…
犬兒嘅有同學無手機…

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

rabbit75 發表於 18-11-20 10:32
睇下咩嘢學校啦…
犬兒嘅有同學無手機…

應該不是沒錢買手機問題,現在手機有牌子不追求最新都是幾千元比他們每個月補習費還平,是家長怕他們打機不比或收起,我們這一屆家長是這樣,一到考試很多收起部手機,他們就上綱用messenger 打電話或發信息

伯爵府

ching070707 發表於 18-11-19 18:03
咪話中學 ,小學一樣富貴 。
我女試過出去做報告 同同學仔行左陣葵芳
佢班同學 食$99柸雪糕
我有冇睇錯,99元一杯雪糕我兩晚餸菜呀

洋房

cindyming 發表於 18-11-20 10:12
他學校不就腳在半山兩頭不到岸,行落山才有一個快餐連鎖店大家樂和其他餐廳不夠時間,附近餐廳$60幾左右或 ...

我阿女學校不訂飯,全部出街食,想食個平D嘅lunch都難

珍珠宮

華華子 發表於 18-11-14 11:35
係呀, 我有時見D中學生(著校服)係星巴克買咖啡, 我覺得佢地好有錢, 因為我自己都唔捨得飲, 哈哈 ...

有啲個呀媽開埋儲值咭比佢添,嗰時中一

伯爵府

2018復活節勳章

係呀, 我有時見D中學生(著校服)係星巴克買咖啡, 我覺得佢地好有錢, 因為我自己都唔捨得飲, 哈哈 ...

me too

公爵府

回覆樓主:

有啲阿爸阿媽本身都好大駛。

伯爵府

syne403 發表於 18-11-14 11:28
見佢哋揹住gregory,herschel書包,係越棧食lunch,天仁和星巴克排住隊買飲品(一杯三四十元我都覺得幾貴).表妹 ...

其實可能係表面 未必個個都係咁 我仔一個月會飲一兩杯星巴x 平時每日比五六十蚊佢 佢只買$20燒味飯 剩餘儲起佢買文具 同有須要既野
開開心心又一天

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小學生都買呀

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

Pollyowen 發表於 18-11-14 11:52
lesportsac我當做奶粉袋用, 好似變左嬸嬸牌子

同路人

大宅

kitbebe 發表於 18-11-14 16:16
好事!生活質素高左

X2

首頁

尾頁

跳至