自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cmchang0927 發表於 18-11-14 11:40
我覺得以前D中學生仲名牌,D同學用bold, jean paul, m duck, lactcose書包, 最平都用lesportsac....衫要著po ...

我阿媽早幾日先話鬼我,中學時係要買levis,佢話你知唔知好貴㗎,仲要買幾條.....我話佢廿幾年前講嚟做咩,我依家都已經唔捨得買levis啦

大宅

自問如果要窮養,所以我身邊好多親朋戚友都選擇唔生!

大宅

syne403 發表於 18-11-14 11:28
見佢哋揹住gregory,herschel書包,係越棧食lunch,天仁和星巴克排住隊買飲品(一杯三四十元我都覺得幾貴).表妹 ...

越棧已經算好經濟, 我嗰晚見3個著住校服嘅中學生食Dan Ryan, Dan Ryan消費都要兩、三百蚊一位啦, 我都同我老公講, 依家D中學生真係好有錢

子爵府

MommyPanel勳章

我見過d中小學學生可以豪到請埋朋友食野,嗰度已經100幾十,消費力強勁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢哋話窮人唔好生仔,
其實又啱, 有責任心嘅父母都想畀有質素嘅生活仔女。 你講嗰啲牌子又唔係真係好名牌, 如果連呢啲都畀唔到仔女真係唔好生

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

kawai呢 發表於 18-11-14 17:22
自問如果要窮養,所以我身邊好多親朋戚友都選擇唔生!

識諗嘅就係咁
但係我見好多父母話bb好得意就去生

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

cmchang0927 發表於 18-11-14 11:40
我覺得以前D中學生仲名牌,D同學用bold, jean paul, m duck, lactcose書包, 最平都用lesportsac....衫要著po ...

以前我d 中學同學為左買名牌,假日去打工,我心諗遲d 有排你做啦,用唔用名牌有乜所謂呢

唔知依家中學生興唔興打工呢? 我覺得依家d父母有錢,比錢仔女買名牌其實係come 用d, 不過中學生去星爸克買飲品,我覺得幾奢侈。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

其實都唔係全部中學生都大使既,我仔今日先講佢同班同學去左食撈麵,因為有個同學好窮,得十幾蚊食飯錢,要陪佢食撈麵,我仔都仲有錢加餸,個同學只可叫個淨麵+包紙包飲品,呀仔仲話同學今日算好有麵食,個同學琴日放lunch 話唔join佢地,因為琴日飯錢得幾蚊只可以去麵包鋪買個包食,我同呀仔講,如果有時同學仔想加個餸,咪請下同學仔食,或請下佢飲野,教呀仔做人要識感恩,有錢食個飯都唔係必然
我仔學校呢區真係貧富好懸殊,唔只一個同學窮到咁,聽仔講過有次學校旅行,明明已出曬通告同家長講學生要自備食物,有同學仔係拎住袋江蘇餅自己坐埋一邊食
當然亦有同學好富貴,唯有教呀仔,唔需要同(有錢)同學比較,亦有能力幫到(無錢)同學就幫下⋯

cake05    發表於 18-11-14 18:07

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

叮妹 發表於 18-11-14 11:53
我7O後,小學一年一個有公仔背包已開心到飛起

貴買平用,我仔個書包用第四年

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

好多中學生買野係話唔洗找,一,兩蚊唔係錢,跌落地都唔執!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

人地小朋友理唔到,但我就唔會習慣佢地用名牌,這個消費模式同價值觀不是咁好,物質以實用為主,現在唔係佢地搵錢唔知搵錢有幾辛苦,太早滿足物慾,就無左動力同返唔到轉頭。

水晶宮

我的年代,只佔小數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

vvik 發表於 18-11-14 15:59
Moko 間牛角 lunch時間 有少部份枱係中學生.. 講緊最少都近百元一餐

有次我喺九龍灣牛角食lunch, 見到有個小學生自己食完比錢走

伯爵府

我十幾年前都用gxxgory

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sjnl43 發表於 18-11-14 16:49
jealous 下都唔得咩

Jealous本身已係負面呀

男爵府

susi1024169 發表於 18-11-14 17:34
其實都唔係全部中學生都大使既,我仔今日先講佢同班同學去左食撈麵,因為有個同學好窮,得十幾蚊食飯錢,要 ...

睇至我眼濕濕
希望嗰個同學仔加油,俾心機讀書。

大宅

susi1024169 發表於 18-11-14 17:34
其實都唔係全部中學生都大使既,我仔今日先講佢同班同學去左食撈麵,因為有個同學好窮,得十幾蚊食飯錢,要 ...
唔係化😨
真心講句,今時今日咁嘅年代,cheap cheap 地都幾十蚊啦! 既然咁窮困,何解要生佢出黎受埋D咁既苦呢?

男爵府

2018復活節勳章

唔係自己錢嘛~

我係中學OFFICE到做

係學校執到既 錶 冷衫 波鞋 水樽~

唔會多人返黎認領~

因為佢地都會叫家長買過~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我中學時都係零用錢少(不是因家窮,係阿媽覺得唔需要俾咁多我),但我可慳幾日食三文治儲少少,積少成多。班同學大部份零用不多,想约埋出去食一餐好的,都要預先通知大家蓄定錢。但参加的亦有富有的同學(有司机出入),但大家都相處融洽。真正的友誼又點會介意对方窮定有錢。那些憎人富貴厭人窮的同学,我時運高,唔會理。

所以我雖然唔窮,但俾兒子的零用不多,咁才教識佢儲錢及不可揮霍。好似當年阿媽教我咁。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

syne403 發表於 18-11-14 11:28
見佢哋揹住gregory,herschel書包,係越棧食lunch,天仁和星巴克排住隊買飲品(一杯三四十元我都覺得幾貴).表妹 ...
昨天行Sogo,Gregory書包二百幾蚊一個。

首頁

尾頁

跳至