自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

話說我姪女係一個20歲女仔,性格開朗, 佢自從DSE 之後, 都有番開D part time,對上一份就已經做左成 2年都無轉工,咁係公司入面一直都有一個27、28左右既同事,對佢表達好感, 然後D人又覺得呢兩個人都單身, 又幾襯咁,於是就係度亂傳緋聞, 唔知係咪因為咁,傳下傳下, 個男同事覺得有機,於是就開始追我姪女. 咁一開始, 姪女已經嚴正拒絕緋聞, 因為佢都唔中意呢個男同事, 然後個男同事就問佢攞電話 ,咁佢唔中意,就無比到, 點知好死唔死, 我姪女大概過左幾日後就收到個男同事msg 聊佢講野, 佢追問之下先發現,係公司另一個同事係無經我姪女同意之下, 比左我姪女個電話佢 (姪女有諗過去告呢個人侵犯私隱,但證據不足, 又過左太耐,都唔知點算好)
咁後尾姪女覺得呢個同事好滋擾 (日日whatsapp 佢, 又send 自己D自拍黎問我姪女, 中唔中意佢呢type 男仔, 仲同我姪女講, 佢係好男人,叫我姪女主動D去把握佢喎), 直接連份工都quit埋, 去左做第二份, 但都係係果區. 畢竟係同一區, 有一日姪女係新公司做緊野果陣就撞番當初果個亂比佢電話人果個同事 (呢條友真係十級八卦 + 多事). 結果過左無幾耐, 我姪女最唔想發生既事就發生左, 果個追佢既男同事, 走左黎佢新公司專登搵佢 (故事發展到呢度, 已經係離職幾個月加佢已經block 左個男同事). 咁我姪女已經好嬲, 覺得點解個同事可以咁*多事, 後尾因為學業原因, 佢少左番果份新工, 但直到最近, 已經係講緊距離上次見到個男同事知道左佢新工之後已經係差唔多半年, 佢有一日番工發現, 又見到果個男同事, 我姪女懷疑佢係知道左佢新公司係邊之後, 一放假就會去佢新公司附近捕住佢, 睇下見唔見到我姪女. 我姪女話好驚, 好想報警告佢滋擾, 但證據又好少. 佢已經因為呢個人無左一份工, 佢話唔想無埋第二份.
各位JM , 你地覺得我姪女應唔應該去備案? 同埋有咩應對方法? 姪女話依家嚇到, 每次放工都要搵埋其他同事陪佢去地鐵站, 唔敢自己一個係公司附近行.

珍珠宮

你姪女有冇正式拒絕個男人呀?

珍珠宮

adaleung717 發表於 18-11-14 11:35
話說我姪女係一個20歲女仔,性格開朗, 佢自從DSE 之後, 都有番開D part time,對上一份就已經做左成 2年都無 ...

轉工, 轉電話

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

fanny590 發表於 18-11-14 11:38
你姪女有冇正式拒絕個男人呀?
有, 姪女已經講左唔想拍拖, 同佢無可能, 佢就話 唔拍拖你咪當識多個朋友囉, 之後姪女就無理過佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最緊要唔好俾佢跟到番屋企, 工可以轉, 屋企無得避!
搵阿爸, 阿叔舅父阿哥呢D護送下, 順便小炳下條友!

wcpcelia    發表於 18-11-14 15:12
esmehouse    發表於 18-11-14 12:28

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

adaleung717 發表於 18-11-14 11:35
話說我姪女係一個20歲女仔,性格開朗, 佢自從DSE 之後, 都有番開D part time,對上一份就已經做左成 2年都無 ...

報警備案有人跟蹤,如果差人真係跟到個男人跟縰個女仔,會警告個男人。做到咁個男人正常都應該會放棄。

但,係咪跟蹤其實好主觀,我見過好多case話人跟蹤佢,其實只係咁橋路過,當事人太驚,自己唸多左,自己嚇自己。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

有電話滋擾記錄, 先報警備案。起碼開個file.

暫時唔好去果區返工。

男爵府

有冇表哥堂大佬之類可以幫手?扮下男朋友趕走條友?

珍珠宮

回覆樓主:

朋友都慳返唔洗做啦

珍珠宮

回覆樓主:

文字警告下佢,起碼有紀錄先

男爵府

搵返嗰個八卦同事出來,話佢知明明已經拒絕咗嗰條友,但仲係成隻冤鬼咁跟住晒,等條八卦友返公司唱開去。

大宅

回覆樓主:

block 埋電話,放工搵人陪。 再冇用的唯有轉電話。

子爵府

回覆樓主:

認真答:搵區議員介紹律師問。

珍珠宮

adaleung717 發表於 18-11-14 11:41
有, 姪女已經講左唔想拍拖, 同佢無可能, 佢就話 唔拍拖你咪當識多個朋友囉, 之後姪女就無理過佢
...
我估你姪女都好靚女下

真係有呢D人唔服輸係都要糾纏

但是報警無用, 開個FILE 無意思, 差人是執法者, 要有人犯法才能執法, 要有人攻擊性騷擾人, 先可以報警

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

2023年兔年勳章

wmkcnw 發表於 18-11-14 11:45
有電話滋擾記錄, 先報警備案。起碼開個file.

暫時唔好去果區返工。

講得啱,有電話記錄,可以去報案啦。

呢個世界咁多傻佬,真係唔知會發生乜事。可以嘅話,有咁遠,避咁遠。

水晶宮

STEP BY STEP 先, 你有冇真實地看過你姪女電話同個男仔的記錄?

男爵府

報警先,但証據應該唔足,希望警察會聯絡個男仔,警戒一下佢,佢識驚,唔再搵你姪女

大宅

報警備案

子爵府

未解決前,如見到面,
真係要保持三尺距離,
點知會唔會出鎅刀鏹水

侯爵府

陪月勳章

adaleung717 發表於 18-11-14 11:41
...

你姪女唔係應該講唔想拍拖﹐
係要講唔鐘意哩個男仔。

首頁

尾頁

跳至