自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

國泰係真係近幾年係咁退步
好鬼度縮囉!長途機比較容易感受到
d 食物好快就run out,飛機餐愈黎愈細份、雪糕又竟然話special meal 係無,即係兒童餐唔可以食雪糕!
同埋最近燃油附加費加得好勁,勁過其他航空公司!
我月尾一個trip 就係因為咁,放棄搭國泰而揀左另一間航空公司!
唔係淨係我話國泰度縮,我有個朋友在國泰做空姐,佢話公司係愈黎愈cheap,朋友去旅行,佢都叫佢地唔需要一定坐國泰!

不過香港人好難blacklist 因航,如果飛英美加等地方,香港人一定點都會揀因航rather than United、Air Canada、British Airway 等服務唔多好的航空公司
同埋因航的航班好多靚時間,為左就時間有時都唯有揀佢

我自己就盡可能唔搭佢,黎緊兩個trip 都揀左另一間航空公司。

其他航空公司嘛,新航同長榮都好好,不過自己唔算搭得多
論航空安全,紐西蘭航空係無得輸,呢間航空公司,安全方面差唔多係世界第一
不過論服務就無亞洲d 航空公司咁細心,但整體都OK 架,佢地飛機餐幾好食!
JAL 排名低因航少少,不過論服務我覺得一點都唔差得過因航!同埋食物都幾得架!不過差在航班時間多數下午或晚機,因為佢地要就返日本人返國。

男爵府

natnat_tsang 發表於 18-11-14 13:19
新航就實至名歸..... 維珍都入十大, 有D意外.... 不過, 又估唔到阿聯酋航空排咁後... 以為有三甲添..... ...

請教新航有冇電視節目睇? 一直都坐國泰去旅行或者英航去英國。 未試過全新航,因為國泰d 電視電影較新,所以次次都坐佢。但d 位真係愈嚟愈唔好錯,而且勁多強國人或新強國人,試過2次真係想死,嘈到呢!(可能係我唔好彩啦)

男爵府

搭咁多間airline最差係CX,服務差,配套差。大陸好多airline都好過佢

子爵府

琴日睇到呢個,覺得好靚。鄰居係新航機師同空姐,睇過佢制服look真係好靚,好有心機做嘅制服。
https://www.facebook.com/6352578678/posts/10156979308578679/

I support autism acceptance!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-11-14 16:07
曾經飛澳洲,在酒店等checkin時見到一大隊星航機師空姐拖行李入酒店,賞心悅目地.........齊齊煲煙!
所有 ...

我比錢買佢地既服務同配套,佢地私人時間、個人行為吾關我事

侯爵府

suki.ywk 發表於 18-11-15 09:35
請教新航有冇電視節目睇? 一直都坐國泰去旅行或者英航去英國。 未試過全新航,因為國泰d 電視電影較新, ...

如果講電視節目, 應該係國泰多D, 由於我個人唔多鐘意上機睇電視, 我只聽歌, 所以都唔太肯定.... 你都講得無錯, 有一次我無得揀, 因為就時間, 搭港龍.... 成架機over 一半係祖國人民, 我帶headphone都阻擋唔住佢哋嘅噪音.....

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jeanne1120 發表於 18-11-15 09:34
國泰係真係近幾年係咁退步
好鬼度縮囉!長途機比較容易感受到
d 食物好快就run out,飛機餐愈黎愈細份、雪 ...

兒童餐無雪糕派喇?我6月尾由英國返香港,仲有派比我家姐個仔,不過咁多年我都無拎過雪糕,怕肥

複式洋房

回覆樓主:

剛剛先買咗國泰

大宅

fatfat0423 發表於 18-11-14 12:53
想試下virgin aus. 有冇Jm試過?thx

我今年暑假搭過,都ok,我覺得同Qantas差不多!不過電影就唔多啱睇!

伯爵府

stkyo 發表於 18-11-14 12:26
坐飛機我暫時都係會首選國泰

估唔到維珍澳洲航空咁好,唔知同飛英國嘅分別大唔大,我坐過兩次飛英國就blac ...

我都係首選國泰,之前坐過澳航一兩次,但已被我列入黑名單

珍珠宮

mushi06 發表於 18-11-14 15:43
又係十幾年前,坐過一次維珍飛倫敦,唔掂,同你一樣,blacklist 咗佢。

我都係十幾年前坐過維珍、新西蘭,都吾太喜歡,BA吾會比佢地差太多

吾睇價錢,坐長途都係首選國泰

男爵府

2024年龍年勳章

國泰宜家越黎越差, 反而阿聯酋真心覺得唔錯

伯爵府

moma1023 發表於 18-11-15 07:53
我好多年前去埃及搭過,掂

咁可以留意吓,不過佢飛歐洲 d 時間好似麻麻地

大宅

kyk 發表於 18-11-14 16:14
我都鐘意新航,就算要轉機特都冇所謂,飛一轉歐洲已有張單程香港新加坡機票。

有冇人搭過卡塔爾,見佢好多 ...

搭過長途機。個位幾闊下,空姐都ok。但飛機餐就....(emoji)

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

Qantas 同Virgin 對有小朋友的家庭非常好。
我好記得就算我以前一個飛London 會坐virgin <=,空姐都好好人,我唔訓會主動問我要唔要snacks ?飲品?
Qantas ,我Australia 的親戚朋友話麻麻地,但我飛親,crew 對小朋友真係好好。

食物我最鍾意air New Zealand 同ANA

珍珠宮

王國教室勳章

EVA 香港飛台北,個飛機餐難食到食唔到,係一個咸味蛋糕又無兒童餐又無電視,俾飛機餐時係無飲品,我地三個人,問佢要果汁,佢俾一包,我地話要三包,佢又俾多一包。
不過空姐係好好人。

水晶宮

kyk 發表於 18-11-14 16:14
我都鐘意新航,就算要轉機特都冇所謂,飛一轉歐洲已有張單程香港新加坡機票。

有冇人搭過卡塔爾,見佢好多 ...

卡塔爾我搭過一次,不過係去中東(經多哈飛另一中東地方),舒服呀。我好討厭搭飛機,但嗰次好OK。

子爵府

畀面勳章

mandy952 發表於 18-11-14 16:10
酒店可以食煙?

星航真係勁多煙民,我小朋友係港島區某酒店門口上校車,佢哋又係果段時間上車去機場,日日都有3-4個空少空姐係酒店門口煲住煙等人齊等車

首頁

尾頁

跳至