【全球十大airlines】新加坡航空奪冠 國泰輸俾台灣長榮排尾

dyl
|

因黑客攻擊而爆發客戶私隱外洩「災難」的國泰航空(Cathay Pacific Airways),在國際知名航空專業評鑑網站的全球最住航空公司評選中,只能屈居第九位,排在日本全日空以及台灣長榮航空之後。

AirlineRatings.com今日公佈全球最佳航空公司大獎最新評選結果,排名第一的是新加坡航空,之後是新西蘭航空(Air New Zealand),排第三位的是澳洲航空(Qantas);排第四位的是卡塔爾航空(Qatar Airways),至於第五位至第八位的,分別是維珍澳州航空(Virgin Australia)、阿聯酋航空(Emirates)、全日空(All Nippon Airways)、台灣長榮航空(EVA Air),第九及第十則是國泰航空以及日本航空(Japan Airlines)。

其中,台灣長榮航空除入選全球十大最佳航空公司第8位外,還獲得「亞太區最佳長程線航空公司」稱號。

AirlineRatings.com以其獨有的七顆星評選系統,每年評比全球超過435間航空公司,除了分析頭等艙、商務艙、豪華經濟艙及經濟艙各艙等的舒適度、及服務價值,更比較各公司的飛航安全、機隊年齡、營運績效等影響長期競爭力的重要因素。AirlineRatings.com同時參考旅客的評價,遴選出全球十大最佳航空公司,這些航空公司都必須獲得Airline Ratings.com七顆星的最高飛安評價。
https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20181113/58909762

stkyo
|
坐飛機我暫時都係會首選國泰

估唔到維珍澳洲航空咁好,唔知同飛英國嘅分別大唔大,我坐過兩次飛英國就black list咗維珍,over 十幾年無再搭過
rean_chau
|
emirate 好差下喎!啲空姐會扯毛巾嘅!
koala904
|
新航
fatfat0423
|
想試下virgin aus. 有冇Jm試過?thx
bebeyi
|
搭過Qantas,好正

natnat_tsang
|
dyl 發表於 18-11-14 12:16
因黑客攻擊而爆發客戶私隱外洩「災難」的國泰航空(Cathay Pacific Airways),在國際知名航空專業評鑑網站 ...

新航就實至名歸..... 維珍都入十大, 有D意外.... 不過, 又估唔到阿聯酋航空排咁後... 以為有三甲添..... 呢幾年有得揀都少咗搭國泰...

brindlewin
|
stkyo 發表於 18-11-14 12:26

估唔到維珍澳洲航空咁好,唔知同飛英國嘅分別大唔大,我坐過兩次飛英國就blac ...

維珍我不喜,但Q F真係好咗好多。

C X呢幾年嘅問題唔係航班上嘅服務而是後緩管理,最應換血係管理層。
都敏俊C
|
koala904 發表於 18-11-14 12:44
新航

新航真係勁 good,有種幾前搭飛機嘅優越感
Poyau
|
brindlewin 發表於 18-11-14 13:23
維珍我不喜,但Q F真係好咗好多。

C X呢幾年嘅問題唔係航班上嘅服務而是後緩管理,最應換血係管理層。

CX管理層真係 ...
vencyk
|
都敏俊C 發表於 18-11-14 14:31

我都覺,唔可以話優越感,但係唔係現在咁乜有都有困在同一空間
ir9974
|
新加坡航空真係無得輸,服務一流,空姐好笑容,飛機餐好味
wcpcelia
|
新航又真係好好的
我要做媽媽
|
新航真係唔錯亞,維珍我都唔鐘意,個人認為國泰都幾唔錯既
mushi06
|
stkyo 發表於 18-11-14 12:26

估唔到維珍澳洲航空咁好,唔知同飛英國嘅分別大唔大,我坐過兩次飛英國就blac ...

又係十幾年前,坐過一次維珍飛倫敦,唔掂,同你一樣,blacklist 咗佢。
Ho_BB
|
Charlotte_mom
|
ir9974 發表於 18-11-14 15:09
新加坡航空真係無得輸,服務一流,空姐好笑容,飛機餐好味

曾經飛澳洲,在酒店等checkin時見到一大隊星航機師空姐拖行李入酒店,賞心悅目地.........齊齊煲煙!
所有幻想從此破滅
mandy952
|
都敏俊C 發表於 18-11-14 14:31

新航飛機餐甜品係雪糕,好正
mandy952
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-14 16:07
曾經飛澳洲,在酒店等checkin時見到一大隊星航機師空姐拖行李入酒店,賞心悅目地.........齊齊煲煙!
所有 ...

酒店可以食煙?
cattz288
|
mandy952 發表於 18-11-14 16:09
新航飛機餐甜品係雪糕,好正

嘩! 好期待! 卒之book左新航