想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

啱啱同太太搞完婚禮,都有計劃未來呢一兩年生小朋友,
不過就唔係太清楚宜家私家醫院生總共要用幾錢,畢竟宜家積蓄唔算好多聽表姐講公立醫院嘅服務唔太好,又見到有啲公立醫院出事故嘅新聞,所以寧願俾多少少錢求個安心

有冇人有經驗要用幾錢?想及早籌備下

大宅

chunho2000 發表於 18-11-14 12:26
不過就唔係太清楚宜家私家醫院生總共要用幾錢,畢竟 ...

懷孕後要睇下bb有無咩特別,如果特別情況都一定要去公立,但如果沒有咩特別情況推薦去私家,我九月份剛剛去左私家開刀,埋單4萬6千蚊左右,重升級左二人房,另一個床位幾日都無人,所以變左私家房,因為第一胎咩都唔識,醫院人少所以姑娘都好耐心教我地兩公婆湊b,姑娘都是一對一服務,依家都覺得使得好值,剛懷孕時,出血入過公立,無服務都無咩所謂,最慘係連休息都唔好,私家起碼有得休息

複式洋房

回覆 rec 的帖子

請問你係邊間私家生?

大宅

karen0521 發表於 18-11-14 17:01
回覆 rec 的帖子

請問你係邊間私家生?

寶血

伯爵府

私院無咩事幹最少都要大約5萬至6萬元埋單,如果有突發事可能天文數字,如果經濟狀況緊絀就一定揀公院,公院生100次都不用私院生一次咁多錢,我情願將d錢用喺第二度。私院會揀客,好大機會唔會接早期早產嬰和某些胎盤前置和妊娠毒血症(高危case容易死亡),到時都會畀返公院。
如果遇到好的醫護人員,公院生都ok呀,住院都係2至4日姐!不過公院可能唔畀笑氣同無得揀開刀囉~

禁止訪問

禁止訪問

大宅

ipcs 發表於 18-11-14 18:40

私院無咩事幹最少都要大約5萬至6萬元埋單,如果有突發事可能 ...

完全同意,我剛係公院(瑪嘉烈)生完,我好幸運,我覺得啲姑娘同啲姐姐好好,醫生都唔錯,連實q都好有愛心。但都要睇下你好唔好彩。
我係38週出去照超聲波先知bb冇調頭,仲係上面,所以可以要求開刀。
BB出世後話呼吸急,要去兒童病房。之後又話有啲黃又要去多次兒童病房。
如果私家生,我估阿b入2次兒童病房都要唔少錢。
** 公家醫院話晒都平超多,產檢又唔洗錢,一定就冇咩service, 我覺得只要自己出面keep住check私家嘅超聲波就可以。
啲人成日話公家醫院多醫療事故,係因為私家醫院唔接高危case啫。

大宅

第一胎,如果有預算就揀私家啦,政府勝在平到唔使錢一樣,支援充足,預咗零服務。幾年前我小產住過一晚公立,姑娘阿姐都只係做嘢,唔會服侍你,佢哋好忙,但都得到適當照顧嘅,所以冇乜不愉快感受。
之後我喺私家生,真係唔同㗎,姑娘好nice有笑容,人手多啲可以貼身照顧,收費就貴好多囉。

如果宜家再有bb,我會揀喺政府生,因為有前兩胎經驗,知道生仔都係兩三日嘅事啫,我又唔要求有咩服務,實實際際,bb平安出世就得。不過我都慶幸第一胎喺私家生,情緒會好啲。

複式洋房

如果負擔到當然私家,起碼唔會有人手不足、産房full 呢d人為問題,而且mama 可以好好休息,因為baby 有姑娘照顧,我喺私家埋單六萬几,如再生也只考慮私家,呢d錢點解要慳;公立不是不好,只是人為不利因素大d而己,很被動,私家一切也掌握到

洋房

感謝各位 暫時仲研究緊total需要幾多錢,因為我想太太產前前後檢查都去埋私家兩邊走,我預價錢應該十萬樓下可以搞掂?

男爵府

其實第一樣首先睇既係順產定開刀, 如果開刀都唔使諗

男爵府

chunho2000 發表於 18-11-19 19:28
感謝各位 暫時仲研究緊total需要幾多錢,因為我想太太產前前後檢查都去埋私家兩邊走,我預價錢應該十 ...

如果大人無咩事, 係ok既
預埋緊急開刀, bb照燈, 加加埋埋有機會10萬左右, 順利就會平d
不過你10萬, 就預淨係生, 產檢另計

洋房

我都搵緊相應嘅洗費,見到有個表好似幾實用,入面講埋產前產後檢查嘅流程。

轉載自hk01:【新手媽媽 2019】懷孕前一定要知嘅兩件事!(第二話)
https://ugc.hk01.com/post/5bea702f75de762b8aace9c2

見到有詳細版:
https://www.darkmoneyhk.com/sing ... A%E6%94%BB%E7%95%A5

首頁

尾頁

跳至