【分享】乾肌用Chanel兩款氣墊粉底 (Vitalumeire vs Le Beige)

ami123
|
Chanel兩款cushion,果凍cushion同vitalumiere cushion我都有。呢兩隻都有主打水嫩同光澤感,
作為資深乾肌嘅我,係到分享一下用後小心得

果凍cushion嘅光澤感比較自然,始終le beige系列主打裸妝感,加上cushion保濕度都相當高,適合乾肌日常用

vitalumiere,我見有人叫佢做奶油cushion,呢個名改得好好,都真係奶油肌妝感。佢係粉底液texture,都幾潤身,乾肌嘅我好喜歡。
日常均勻同提亮膚色當然適合,
如果有重要場合的話,呢個cushion都可以大派用場,
影相用佢都會好靚!

比大家睇下個妝感

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Cheuk2012    發表於 18-11-29 08:57
prittl
|
我都係兩隻都有!但我混合皮膚,兩隻我都鍾意~
之前夏天用果凍cushion,
而家秋冬諗住試用vitalumiere奶油cushion
bbalien
|
邊隻coverage高啲?
如果有斑的話,用邊隻好??
wombatwombat
|
bbalien 發表於 18-11-15 12:02

奶油cushion coverage 好的。

ami123
|
bbalien 發表於 18-11-15 12:02

奶油果隻會高啲
有斑的話,睇下你想coverage幾高,如果只印一層,果凍會差d...
奶油cushion就可以build up嘅
sstepphanie
|
兩隻分別幾錢?
ami123
|
sstepphanie 發表於 18-11-16 15:31
兩隻分別幾錢?

兩隻價錢差不多的,
都係400幾500咁樣,連粉撲一個
王妹
|
ami123 發表於 18-11-14 12:42
Chanel兩款cushion,果凍cushion同vitalumiere cushion我都有。呢兩隻都有主打水嫩同光澤感,
作為資深乾肌 ...

我都打算買來試吓仲諗緊買邊一隻好
我比較混合性皮膚容易出油 應該用邊隻好
同埋我想問用完之後係咪要想一層碎粉?
ami123
|
王妹 發表於 18-11-18 15:10
我都打算買來試吓仲諗緊買邊一隻好
我比較混合性皮膚容易出油 應該用邊隻好
同埋我想問用完之後係咪要想一 ...

容易出油用Le beige比較好,佢薄啲保濕度相對低少少。但想有奶油肌效果,vitalumeire比較好
碎粉我就唔用嘅,我皮膚乾,但你容易出油,加碎粉定妝都得,會持久啲

Cheuk2012
|
回覆 ami123 的帖子

謝謝分享
Hirr
|
ami123 發表於 18-11-19 12:00
容易出油用Le beige比較好,佢薄啲保濕度相對低少少。但想有奶油肌效果,vitalumeire比較好
碎 ...

奶油肌即係點㗎?