自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

CorrineNg 發表於 18-11-14 16:08
比我又真係好唔鍾意做receptions. 你睇下自己頂唔頂到。

如果我做receptionist,我屋企個頭都有啦,佢話有hr學我先去炸

水晶宮

畀面勳章

是是但但 發表於 18-11-14 16:09
即係你做了1.5MTHS , 都係: 5成admin,1成hr,4成receptionist ?

我真系中哂伏,如佢一泥就話要做埋receptionist,而我又應承,我會認衰女
不過唔系。。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Yee0113 發表於 18-11-14 16:34

我真系中哂伏,如佢一泥就話要做埋receptionist,而我又應承,我會認衰女
不過唔系。 ...

又真係好無奈......咁你打算點....?

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

畀面勳章

是是但但 發表於 18-11-14 16:40
又真係好無奈......咁你打算點....?

Sd下cv ,不過我老公話,大公司,要佢個名岀泥找工方便。唉,不過我又15 16
當初因爲話想轉field做hr先入炸麻

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Yee0113 發表於 18-11-14 16:47
Sd下cv ,不過我老公話,大公司,要佢個名岀泥找工方便。唉,不過我又15 16
當初因爲話想轉field做hr先入 ...

加油,繼續搵。 又或者過一排個reception 好啲,唔洗你做咁多都唔定。
Childhood is journey, not a race.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Yee0113 發表於 18-11-14 16:34

不過唔系。 ...

咁人工呢?
照計receptionist人工應該低d

公爵府

李豆豆 發表於 18-11-14 19:01
咁人工呢?

吾係和, 好似reception人工高過一般clerk 的。因為煩好多。

水晶宮

畀面勳章

是是但但 發表於 18-11-14 18:48
加油,繼續搵。 又或者過一排個reception 好啲,唔洗你做咁多都唔定。
...

今日先嘔血
我約左清潔公司星期六做monthly cleaning
正常我會跟手sd mail通知,點知我同事話,知我唔想用我名義sd,叫我俾個draft佢,佢用佢名義sd再fw俾我我無奈左。。

水晶宮

畀面勳章

李豆豆 發表於 18-11-14 19:01
咁人工呢?

人工一樣,但我做左receptionist既野

侯爵府

Yee0113 發表於 18-11-14 13:07
俾offer時話會做乜做乜,會有乜野做
人到去完全系2回事,做既野完全不一樣
點解要咁樣呢?

你收hr的工資但是做receptionist 的工作?我lur 飯應呀!
最好是給我經理的工資但是做門僮的工作

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yee0113 發表於 18-11-14 13:07
俾offer時話會做乜做乜,會有乜野做
人到去完全系2回事,做既野完全不一樣
點解要咁樣呢?

又咁,一樣有人見工講到天花龍鳳,最後又乜都唔識

翡翠宮

畀面勳章

Yee0113 發表於 18-11-14 19:08
今日先嘔血
我約左清潔公司星期六做monthly cleaning
正常我會跟手sd mail通知,點知我同事話,知我唔想用 ...

你點解要聽佢點,呢d唔想做野又要領功既人,我啋佢都傻。
日日是好日

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Yee0113 發表於 18-11-14 13:10
佢本身話做hr admin
點知入到去做左receptionist
佢又話遲下會有多小小hr方面,但好明 ...

我都試過apply admin 入去完全唔係做admin 野

水晶宮

畀面勳章

bks2014 發表於 18-11-14 19:10
你收hr的工資但是做receptionist 的工作?我lur 飯應呀!
最好是給我經理的工資但是做門僮的工作
...

水晶宮

畀面勳章

good_pig 發表於 18-11-14 19:12
又咁,一樣有人見工講到天花龍鳳,最後又乜都唔識

我都明白
所以我都系無奈

水晶宮

畀面勳章

mother904 發表於 18-11-14 19:12
你點解要聽佢點,呢d唔想做野又要領功既人,我啋佢都傻。

我話我sd都得,佢答我,平時做法系佢send
然後我話,咁你send,我唔整,佢黑我面,話宜家叫我做

水晶宮

畀面勳章

pomanlife 發表於 18-11-14 19:15
我都試過apply admin 入去完全唔係做admin 野

咁就咪氹人入局啦
咁你最後點?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我個新請同事剛相反,一入職吹到好大話自己樣樣projects and report都識,easy job, 手板眼見功夫。好嘞,一個月後,月尾催佢交reports, 趕出糧deadline, 有d 未做起,原因係上手未完成唔關佢事,已做起的就錯漏百出。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yee0113 發表於 18-11-14 19:17
我都明白
所以我都系無奈

講真,見工雙方都係吹大20%

水晶宮

畀面勳章

野原美冴 發表於 18-11-14 19:20
我個新請同事剛相反,一入職吹到好大話自己樣樣projects and report都識,easy job, 手板眼見功夫。好嘞, ...

咁恐怖。。

首頁

尾頁

跳至