自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

christinefh 發表於 18-11-14 14:12
睡衣,打底衫數量真系 如一家人咪一喼睡衣,打底,未計面衫 !我哋睡衣,袜,底底只帶舊 ...

我都明。旦邊得咁多舊野一邊著一邊扔掉呀

大宅

回覆樓主:

内衣褲日日換
冬天睡衣出街衫褲兩三日一套

侯爵府

2018復活節勳章

wiiabcd 發表於 18-11-14 13:57
一個人就十三件睡衣, 一家4 口咪52件睡衣?

我冇強逼老公都要咁。係個人自己咁啫。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

plumtree 發表於 18-11-14 14:14
我都明。旦邊得咁多舊野一邊著一邊扔掉呀

要plan架

侯爵府

2018復活節勳章

andyman 發表於 18-11-14 14:10
去16日歐州, 內衣褲襪16+1, 外套一件, 3條褲, 計埋身上果條就4條, 衫5件.睡衣2件.
...

十六日襪只有一對 褲咪著好多日至換一條 四日換一條。

珍珠宮

第一次聽到有人帶13件睡衣

sonet    發表於 18-11-14 15:38

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

13套睡衣 ? 暈左

侯爵府

2018復活節勳章

大笨鐘 發表於 18-11-14 13:51
同你差唔多,不過睡衣帶三套,每日換嘅衫褲帶五套,面衫帶薄嘅,因為有褸,途中安排洗衫。
...

啊!原來會安排洗衫。咁真係要仿效下先得。下次唔駛帶咁多。難怪友人 話我crazy

侯爵府

2018復活節勳章

mctl1995 發表於 18-11-14 13:51
我冬天去日本10日,我只帶3套面衫褲,我善用酒店洗衣,乾衣機,內褲會帶足10日換因爲唔想用人地洗衣機洗內 ...

你講得好啱,去嘅時候執死,返嚟嘅時候做死,有排洗。所以堅唔鍾意去凍又長途旅行。 呀!我真係從來冇考慮過用酒店洗衣服務喎又 睇嚟好有必要仿效。謝謝分享。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

plumtree 發表於 18-11-14 14:17
十六日襪只有一對 褲咪著好多日至換一條 四日換一條。

去16日歐州, 內衣褲襪16+1, 外套一件, 3條褲, 計埋身上果條就4條, 衫5件.睡衣2件.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

opl2 發表於 18-11-14 14:13
我本身都唔會有十三套睡衣

我都係,睡衣都無13套……樓主佢旅行自己都起碼3個27吋大喼都攪唔掂。話是話,你哋啲內衣褲唔係日日手洗再開浴室寶開乾衣功能嚟乾衣嘅咩?日本酒店多數有,如果去啲落後啲嘅地方,我會帶好多著咗幾個月嘅舊底底或舊衫褲,著完就掉。騰出喼位裝戰利品

大宅

plumtree 發表於 18-11-14 13:19
想八卦下
同友人聚舊,見佢執緊喼準備去好凍嘅地方。傾開原來大不同。
我係嗰種日日要換一套干淨 ...

咁又好誇張喎..13日可能帶5-6件衫, 褲/裙2-3條 mix and match...睡衣2套.
唔夠先會洗衫

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

十三件睡衣又確係多d, 我本身都冇咁多件睡衣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

內衣褲和襪會日日換,但都係帶4-5套。睡衣只預一套,如果超過一星期就帶2套。上衫帶4-5件,褲帶2-3條。外套就睇天氣唔同厚薄各帶1-2件。我係中途會洗衫嘅人。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去好凍地方唔會出汗太多, 衫都冇話日日換新, 反而去熱地方就會帶定多一套去街衫

伯爵府

睡衣只會一套,只係夜晚沖完涼瞓覺著,唔會污糟得去邊啦
內褲會買即棄棉內褲,著完就丟,bra就兩日一件,到時再洗
打底衫,面衫同褲都係預2日一套

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

靚豬豬 發表於 18-11-14 14:18
13套睡衣 ? 暈左

, 我去紐西蘭條友仔10日10件衫10條褲, 仲係熨到起骨, 鞋都4對呀,另一個就只抽個萬寧袋上機, 無其他行理,真大對比.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

opl2 發表於 18-11-14 14:13
我本身都唔會有十三套睡衣
冬天加埋夏天都無13套

侯爵府

睡衣都一日一套 ?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wiiabcd 發表於 18-11-14 13:57
一個人就十三件睡衣, 一家4 口咪52件睡衣?

咪囉~嚇c人咩?!我諗住底衫面衫著兩日架! 睡衣帶1套咋!
放下自在

首頁
12345...9

尾頁

跳至