自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

想八卦下
同友人聚舊,見佢執緊喼準備去好凍嘅地方。傾開原來大不同。
我係嗰種日日要換一套干淨衫瞓嘅人。出街嘅打底衫同褲日日都要換。面嘅冷衫sweater褸就可以一兩年著好多日。
疑如去十四日,我就要帶十三件打底衫,十三件睡衣。友人嚇呆左。佢話佢於街褲可以幾日著同一條就算,睡衣幾晚換一套就唔駛帶咁多。話我做死自己,太姿整。去凍地方咩都多一切從簡就算。
我想知你哋係點執㗎?
以上問題純粹講緊去長途同凍嘅地方。
熱嘅地方唔包括在內。
大家傾下講下分享下心得呀!等我學下野。

pigpigapple    發表於 18-11-15 00:01

侯爵府

2018復活節勳章

咩都唔識 發表於 18-11-14 13:56
底衫褲日日換
訓覺衫就3-4日換一套(即去5日帶兩套, 去7-8日帶3套)
如太凍, 打底衫同面衫就隔日換一次

我件打底衫就係底衫作用,除咗巴巴底底,件打底衫就係你哋嘅所謂底衫。我冇著底衫習慣。

侯爵府

2018復活節勳章

christinefh 發表於 18-11-14 14:12
睡衣,打底衫數量真系 如一家人咪一喼睡衣,打底,未計面衫 !我哋睡衣,袜,底底只帶舊 ...

我都明。旦邊得咁多舊野一邊著一邊扔掉呀

侯爵府

2018復活節勳章

wiiabcd 發表於 18-11-14 13:57
一個人就十三件睡衣, 一家4 口咪52件睡衣?

我冇強逼老公都要咁。係個人自己咁啫。

侯爵府

2018復活節勳章

andyman 發表於 18-11-14 14:10
去16日歐州, 內衣褲襪16+1, 外套一件, 3條褲, 計埋身上果條就4條, 衫5件.睡衣2件.
...

十六日襪只有一對 褲咪著好多日至換一條 四日換一條。

侯爵府

2018復活節勳章

大笨鐘 發表於 18-11-14 13:51
同你差唔多,不過睡衣帶三套,每日換嘅衫褲帶五套,面衫帶薄嘅,因為有褸,途中安排洗衫。
...

啊!原來會安排洗衫。咁真係要仿效下先得。下次唔駛帶咁多。難怪友人 話我crazy

侯爵府

2018復活節勳章

mctl1995 發表於 18-11-14 13:51
我冬天去日本10日,我只帶3套面衫褲,我善用酒店洗衣,乾衣機,內褲會帶足10日換因爲唔想用人地洗衣機洗內 ...

你講得好啱,去嘅時候執死,返嚟嘅時候做死,有排洗。所以堅唔鍾意去凍又長途旅行。 呀!我真係從來冇考慮過用酒店洗衣服務喎又 睇嚟好有必要仿效。謝謝分享。

侯爵府

2018復活節勳章

andyman 發表於 18-11-14 14:38
, 我去紐西蘭條友仔10日10件衫10條褲, 仲係熨到起骨, 鞋都4對呀,另一個就只抽個萬寧袋上機, 無其他行理,真 ...

唔係啩?萬寧袋就得。唔通佢一兩套就走天涯。晚晚比酒店洗

侯爵府

2018復活節勳章

sfuhsg 發表於 18-11-14 14:56
你有13套睡衣咁多?
我會帶幾條睡褲,加第2朝着既打底衫,咁樣當睡衣着住瞓
...

有。都係短tee短褲嚟啫。所謂瞓覺衫睡衣唔係長衫褲一套嗰種。
我識人佢係著嚟瞓嗰件就係聽朝著嘅所謂打底衫。著住瞓,聽朝換條褲就行得喎。瞓到縐晒我接受唔到囉

侯爵府

2018復活節勳章

cattz288 發表於 18-11-14 14:57
諗起樓主fd聽完樓主講完真係唔識反應

佢只係笑我crazy同潔癖啫
我接受唔到著返啲已經著左成日嘅衫褲嗰種感覺囉!

侯爵府

2018復活節勳章

sfuhsg 發表於 18-11-14 14:56
你有13套睡衣咁多?
我會帶幾條睡褲,加第2朝着既打底衫,咁樣當睡衣着住瞓
...

係喎。都不失係一個好方法。如果去凍嘅地方,中間一定再著冷衫加件外套褸之類,瞓縐左都唔驚比人睇到喎。真係冇諗過。
不過可能我自由奔放慣左啦,習慣瞓覺短衫短褲。所以從來冇諗過可以咁節沖嘅辦法。亦怕著左件長袖打底唔知會唔會瞓唔著

侯爵府

2018復活節勳章

cattz288 發表於 18-11-14 15:13
就算夏天我都係預一日一套面衫, 牛仔褲仲會預著兩日, 睡衣都係1set咋!
...

夏天當然要一日一套啦面嘅。旦睡衫我都係一晚一套。睇嚟要改變下策略至得。

侯爵府

2018復活節勳章

吉蒂0603 發表於 18-11-14 15:11
男人好難有十幾套睡衣吧! 可能裸睡習慣嘅,一套都唔使帶 。
我習慣洗底底和胸圍,幫老 ...

我從冇比酒店洗或手洗習慣。所以帶咁多。或者真係比人洗可以唔駛帶咁多。

侯爵府

2018復活節勳章

吉蒂0603 發表於 18-11-14 15:11
男人好難有十幾套睡衣吧! 可能裸睡習慣嘅,一套都唔使帶 。
我習慣洗底底和胸圍,幫老 ...

我老公瞓嗰件係幾晚至換一套。牛記著幾日至換㗎

侯爵府

2018復活節勳章

canies 發表於 18-11-14 15:26

其實我直頭冇諗過一個人同一時間會有13套睡衣 衣 ...

我嘅睡衣係短衫短褲。

侯爵府

2018復活節勳章

kitbebe 發表於 18-11-14 16:15
冬天衣物比較厚,最好用旅行壓縮袋

我一向都用緊。

侯爵府

2018復活節勳章

Babylyly 發表於 18-11-17 21:40
我都有潔癖,但我唔會帶13件睡衣
方法一:3-4 天換一件睡衣
方法二:每一件睡衣等於第二朝打底衫,即只帶1 ...

而家開始真係要仿效你/你哋呢個做法。真係可以帶少好多。除咗某程度上潔癖,坦白講,我真係有種唔鍾意著返之前著過嘅衫褲,唔種感覺唔係好舒服。比如尋日已著左成日條褲,今朝起身要著返,真係唔知點咁。

侯爵府

2018復活節勳章

2007WNIP 發表於 18-11-17 16:11
樓主,我年中出post都同妳一樣人,通常去旅行帶足夠T shirt,睡衣二日一套,内衣褲足夠或多一两件。去酒店 ...

多謝鼓勵。不過,我係唔習慣著返啲著左好長時間嘅衫褲。當然係直接接觸到皮膚嗰啲,好似睡衣,打底衫,出街褲嗰啲啦。有野隔住嘅冷衫呀大褸外套呢啲就除外。
同埋打底衫就算幾凍都好,我頸同加拿大都會好易出汗,有汗濕同汗味。所以接受唔到兩日三日至換一件。
你夜晚嘅情況有可能係盜汗喎。虛嘅人至會咁。
而瞓覺:有資料講過,人就算瞓著都會流汗。因唔係好大量我哋就唔發覺,以為唔會出汗啫。

侯爵府

2018復活節勳章

木土土 發表於 18-11-18 19:42
你係屋企日日換睡衣?

我去旅行,只戴一套乾淨睡衣,每日只係冲完涼著黎瞓一陣,唔覺得會整污糟

係㗎。其實上面已經答左好多次。我嘅所謂睡衣就係tee加短褲或吊帶背心加短褲。
沖完涼再著返昨晚著左成晚嘅衫,硬係周身唔舒服,好似冇沖涼咁。

首頁

尾頁

跳至