你哋係點樣執喼㗎?

plumtree
|
christinefh 發表於 18-11-14 14:12
睡衣,打底衫數量真系 如一家人咪一喼睡衣,打底,未計面衫 !我哋睡衣,袜,底底只帶舊 ...

我都明。旦邊得咁多舊野一邊著一邊扔掉呀
Ms.Rhino
|
内衣褲日日換
冬天睡衣出街衫褲兩三日一套
plumtree
|
wiiabcd 發表於 18-11-14 13:57
一個人就十三件睡衣, 一家4 口咪52件睡衣?

我冇強逼老公都要咁。係個人自己咁啫。
christinefh
|
plumtree 發表於 18-11-14 14:14
我都明。旦邊得咁多舊野一邊著一邊扔掉呀

要plan架
plumtree
|
andyman 發表於 18-11-14 14:10
去16日歐州, 內衣褲襪16+1, 外套一件, 3條褲, 計埋身上果條就4條, 衫5件.睡衣2件.
...

十六日襪只有一對 褲咪著好多日至換一條 四日換一條。
ddfannybb
|
第一次聽到有人帶13件睡衣
sonet    發表於 18-11-14 15:38
靚豬豬
|
13套睡衣 ? 暈左
plumtree
|
大笨鐘 發表於 18-11-14 13:51
同你差唔多,不過睡衣帶三套,每日換嘅衫褲帶五套,面衫帶薄嘅,因為有褸,途中安排洗衫。
...

啊!原來會安排洗衫。咁真係要仿效下先得。下次唔駛帶咁多。難怪友人 話我crazy
plumtree
|
mctl1995 發表於 18-11-14 13:51
我冬天去日本10日,我只帶3套面衫褲,我善用酒店洗衣,乾衣機,內褲會帶足10日換因爲唔想用人地洗衣機洗內 ...

你講得好啱,去嘅時候執死,返嚟嘅時候做死,有排洗。所以堅唔鍾意去凍又長途旅行。 呀!我真係從來冇考慮過用酒店洗衣服務喎又 睇嚟好有必要仿效。謝謝分享。
andyman
|
plumtree 發表於 18-11-14 14:17
十六日襪只有一對 褲咪著好多日至換一條 四日換一條。

去16日歐州, 內衣褲襪16+1, 外套一件, 3條褲, 計埋身上果條就4條, 衫5件.睡衣2件.
ayi1
|
opl2 發表於 18-11-14 14:13
我本身都唔會有十三套睡衣

我都係,睡衣都無13套……樓主佢旅行自己都起碼3個27吋大喼都攪唔掂。話是話,你哋啲內衣褲唔係日日手洗再開浴室寶開乾衣功能嚟乾衣嘅咩?日本酒店多數有,如果去啲落後啲嘅地方,我會帶好多著咗幾個月嘅舊底底或舊衫褲,著完就掉。騰出喼位裝戰利品
monitress_iris
|
plumtree 發表於 18-11-14 13:19
想八卦下
同友人聚舊,見佢執緊喼準備去好凍嘅地方。傾開原來大不同。
我係嗰種日日要換一套干淨 ...

咁又好誇張喎..13日可能帶5-6件衫, 褲/裙2-3條 mix and match...睡衣2套.
唔夠先會洗衫
Pollyowen
|
十三件睡衣又確係多d, 我本身都冇咁多件睡衣
Lihoma
|
內衣褲和襪會日日換,但都係帶4-5套。睡衣只預一套,如果超過一星期就帶2套。上衫帶4-5件,褲帶2-3條。外套就睇天氣唔同厚薄各帶1-2件。我係中途會洗衫嘅人。
Pollyowen
|
去好凍地方唔會出汗太多, 衫都冇話日日換新, 反而去熱地方就會帶定多一套去街衫
mysterious22
|
睡衣只會一套,只係夜晚沖完涼瞓覺著,唔會污糟得去邊啦
內褲會買即棄棉內褲,著完就丟,bra就兩日一件,到時再洗
打底衫,面衫同褲都係預2日一套
andyman
|
靚豬豬 發表於 18-11-14 14:18
13套睡衣 ? 暈左

, 我去紐西蘭條友仔10日10件衫10條褲, 仲係熨到起骨, 鞋都4對呀,另一個就只抽個萬寧袋上機, 無其他行理,真大對比.
Lihoma
|
opl2 發表於 18-11-14 14:13
我本身都唔會有十三套睡衣
冬天加埋夏天都無13套
himhim0502
|
睡衣都一日一套 ?
cattz288
|
wiiabcd 發表於 18-11-14 13:57
一個人就十三件睡衣, 一家4 口咪52件睡衣?

咪囉~嚇c人咩?!我諗住底衫面衫著兩日架! 睡衣帶1套咋!