你哋係點樣執喼㗎?

櫻花bb
|
13套睡衣!唔好話執,聽到都想暈
大將軍
|
opl2 發表於 18-11-14 14:13
我本身都唔會有十三套睡衣

我正係咁諗
我去數下,我得七套
cy101
|
13 套睡衣?
sfuhsg
|
你有13套睡衣咁多?
我會帶幾條睡褲,加第2朝着既打底衫,咁樣當睡衣着住瞓
plumtree
|
andyman 發表於 18-11-14 14:38
, 我去紐西蘭條友仔10日10件衫10條褲, 仲係熨到起骨, 鞋都4對呀,另一個就只抽個萬寧袋上機, 無其他行理,真 ...

唔係啩?萬寧袋就得。唔通佢一兩套就走天涯。晚晚比酒店洗
cattz288
|
Lihoma 發表於 18-11-14 14:39
冬天加埋夏天都無13套

諗起樓主fd聽完樓主講完真係唔識反應
wcpcelia
|
底衫褲日日換
訓覺衫就2-3日才換一次...
wuwucancan
|
訓覺睡衣都日日換如果去負2度以下要帶多少個喼呀?
plumtree
|
sfuhsg 發表於 18-11-14 14:56
你有13套睡衣咁多?
...

有。都係短tee短褲嚟啫。所謂瞓覺衫睡衣唔係長衫褲一套嗰種。
我識人佢係著嚟瞓嗰件就係聽朝著嘅所謂打底衫。著住瞓,聽朝換條褲就行得喎。瞓到縐晒我接受唔到囉
plumtree
|
cattz288 發表於 18-11-14 14:57
諗起樓主fd聽完樓主講完真係唔識反應

佢只係笑我crazy同潔癖啫
我接受唔到著返啲已經著左成日嘅衫褲嗰種感覺囉!
pinkysnakebb
|
打底衫帶幾件,底褲用即棄,面衫褲就帶旅行日數一半,十日就五件,有得洗咪洗。
因為太多野要帶盡量輕便,上次去五日滑雪三人已裝滿一個大喼
iamlazy
|
我去邊都好,幾多日都只會帶5套,有洗衣機就洗,冇就自己手洗,酒店有冷氣,點都會乾,玩完仲掉埋唔拎
plumtree
|
sfuhsg 發表於 18-11-14 14:56
你有13套睡衣咁多?
...

係喎。都不失係一個好方法。如果去凍嘅地方,中間一定再著冷衫加件外套褸之類,瞓縐左都唔驚比人睇到喎。真係冇諗過。
不過可能我自由奔放慣左啦,習慣瞓覺短衫短褲。所以從來冇諗過可以咁節沖嘅辦法。亦怕著左件長袖打底唔知會唔會瞓唔著
jenniferzhu
|
13日13套睡衣
吉蒂0603
|
plumtree 發表於 18-11-14 14:16
我冇強逼老公都要咁。係個人自己咁啫。

男人好難有十幾套睡衣吧! 可能裸睡習慣嘅,一套都唔使帶
我習慣洗底底和胸圍,幫老公和仔洗埋底底 ,所以,帶3套已經夠。不過,我知道外國人,尤其日本人,執房嘅時候,好怕房間掛到萬國旗咁 ,我會預算第二日嘅行程,如果方便才出手洗,盡量用風筒吹乾,收好入行李
打底衫、冷衫和厚衫褲,全部著兩日,褸帶兩件,睡衣著3、4日左右
你好嗎
|
短日子(5天以下)帶足,長日子或冬天就帶一半或3分1,面衫唔洗,打底會洗。
cattz288
|
plumtree 發表於 18-11-14 15:03
佢只係笑我crazy同潔癖啫
我接受唔到著返啲已經著左成日嘅衫褲嗰種感覺囉!
...

就算夏天我都係預一日一套面衫, 牛仔褲仲會預著兩日, 睡衣都係1set咋!
plumtree
|
cattz288 發表於 18-11-14 15:13
就算夏天我都係預一日一套面衫, 牛仔褲仲會預著兩日, 睡衣都係1set咋!
...

夏天當然要一日一套啦面嘅。旦睡衫我都係一晚一套。睇嚟要改變下策略至得。
TiffChan
|
啱啱去完北海道十二日。帶替換衫,褲同底衫係夠十四日用的。睡衣一套,鞋兩對。一件溥褸一件厚褸。
plumtree
|
吉蒂0603 發表於 18-11-14 15:11
男人好難有十幾套睡衣吧! 可能裸睡習慣嘅,一套都唔使帶 。
我習慣洗底底和胸圍,幫老 ...

我從冇比酒店洗或手洗習慣。所以帶咁多。或者真係比人洗可以唔駛帶咁多。