自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

plumtree 發表於 18-11-14 13:19
想八卦下
同友人聚舊,見佢執緊喼準備去好凍嘅地方。傾開原來大不同。
我係嗰種日日要換一套干淨 ...

只求輕鬆上路

試過1件hand carried 去14日trip,但帶咗一條 one piece + slip on 去聽concert/opera

珍珠宮

julieko 發表於 18-11-14 22:46
每日著新既打底衫瞓
起身加多件外依就算
打底衫同睡衣結合

幸福肥師奶

珍珠宮

王國教室勳章

遠同凍的地方。
我唔會帶咁多日訓覺衫,最多一兩晚就洗下再著。
我會帶最少兩件外套換。其實去到一定有得洗衫。

珍珠宮

wiiabcd 發表於 18-11-14 13:57
一個人就十三件睡衣, 一家4 口咪52件睡衣?

大宅

想八卦下

睡衣會帶舊衫去,著完就掉,不過都只會帶一套。底褲著即棄內褲,日日換。襪都係日日換。面衫同褲果D就睇去幾多日,要每日影相都唔同配搭。

珍珠宮

回覆樓主:

如去凍地方,一條褲著2日,面衫都是,底衫褲就日日換,睡衣唔會帶,一切從簡

子爵府

試過去歐洲旅行15日

早10個月買定機票plan左去,所以儲定d舊衫褲,舊under&bar,著完即棄

15日都係冬天
帶1條褲,一條牛仔裙,幾對襪褲+著去一條褲
面衫3件+ 一件著去
襪帶6對+1(因有襪褲,吾洗帶太多)
保暖底衫4件+ 著去一件+2件短T
外套2件
睡衣一件, 吾夠會著tshirt,可當面衫和睡衣

所有野旅行中住超過一晚酒店,就會洗下衫,去完旅行會棄一大半

大宅

wiiabcd 發表於 18-11-14 13:57
一個人就十三件睡衣, 一家4 口咪52件睡衣?

我都o嘴,竟然會有13套睡衣

公爵府

回覆樓主:

面衫褲同內衣褲一定一日換一件,褸同睡衣就幾日一件

子爵府

一向睡衣只帶一套,如果去咁多日帶足咁多日睡衣,喼好快爆喎⋯⋯
內衣褲就會日日換,面衫都會日日換,除非去超過7日 / 當地好凍,咁就會帶少件。

男爵府

回覆樓主:

我本身屋企都無13套睡衣

公爵府

2018復活節勳章

冬天去,底衫當埋睡衣日日換,冷衫一件走天涯。
睡褲面褲都係兩三日先換。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

sheetajeff 發表於 18-11-14 13:27
睡衣一定一套著幾日,橫掂都係訓酒店有冷氣。出街衫既話,熱既地方咪一日一件衫,褲就兩三日一件,凍既咪再 ...

same
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

回覆樓主:

13套睡衣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

帶1個禮拜既衣物, 底衫褲同夏天上身衫固然係日日換, 會帶夠7set, 睡衣2套, 牛仔褲2-3條, 冬天厚衫3-4件. 周不時去旅行都多過7日, 明知唔著就洗.

水晶宮

回覆樓主:

我屋企都無13套睡衣可以帶去旅行

子爵府

回覆樓主:

我16日 日本 夏天 5件t恤,3條短褲,1條長褲,一套睡衣,5套內衣褲。 因為我會洗衣服。

男爵府

想八卦下

睡衣會一套走天涯,凍既地方帶3件防寒內衣同4對絲襪,呢D內膽日日手洗;外衣同褲就3日一套。行程最後一天book間有洗衣機既酒店,洗曬D污糟衫佢

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

想八卦下

我反而想知你每次去長途旅行, 是否要買多一個行李的quota?

男爵府

想八卦下

樓主,我年中出post都同妳一樣人,通常去旅行帶足夠T shirt,睡衣二日一套,内衣褲足夠或多一两件。去酒店有冷氣,開到最凍果隻,但都出唒汗,唔知係未日行晚行,瞓覺好累,發出來。

最緊要自己做自己舒服的事

首頁

尾頁

跳至