自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

無話可說 發表於 18-11-14 13:22
其實未試過分開買,朋友話分開每對人買會好d,慢一是但有人去唔到另外既人可以去!好似
...

我試過3個人去

1) 台灣: 直接同航空公司買, 一齊買(即1張單)。 其中1個家中有事去唔到。 同航空公司講, 航空公司回覆朋友可以申請退票(扣左d費用)。其餘2個唔受影響。

北京: 同網上旅行社買(比官網平), 又係1張單買。 其後有1個朋友去唔到。 但旅行社話, 申請取消嗰張機票, 只可以退回稅金, 其他無得退。 而且唔可以等check in時朋友當no show 算數。 因係團體票, 1個no show 就其餘2個都上唔到機。

所以如果相差唔遠, 我會幫航空公司官網買機票。
天空之城, 快樂之地

公爵府

會分開買,以免為錢閙出不愉快事件

琥珀宮

其實未試過分開買,朋友話分開每對人買會好d,慢一是但有人去唔到另外既人可以去!好似
...

機票銀碼算大,而且海鮮價,confirmed到去就可以買,所以分開買好d,唔洗等黎等去!

Online check in / special meal request 又可以自己攪番

大宅

我都會分開買

複式洋房

無話可說 發表於 18-11-14 16:47
下,一齊去唔會坐埋一齊

我意思唔可以6個人一齊坐到,有d細機都係2個2個2個咁坐

侯爵府

...

次次同一對對嘅朋友去旅行通常分開買

琥珀宮

lovececing 發表於 18-11-14 13:39
咩叫意外,如果到時係有一對因家事/其他事去唔到咁點,所以我會prefer分開買
...

分開買安全d,夾返航班,差不多嗰幾日買返同一班機就得啦,而家上網好方便姐,再唔係一個人負責買,但分幾次都ok啦

子爵府

其實分開買同各自訂房係最方便,費事再夾嚟夾去…正如上述jm都話⋯⋯意外嘅嘢好難講,真係屋企有事、䕶照過期、簽證問題⋯⋯經常發生我都領教左好多次所以最好都係各自訂自己嘅機票酒店,其他阿公嘢再夾,乾脆利落,大家都唔會影響大家
我係bearbeardo

首頁

尾頁

跳至